Néhány olyan projekt, amely látszólag a sci-fi világához tartozik – mint például a repülő gyümölcsösök vagy lebegő üvegházak – közelebb áll a valósághoz, mint gondolnánk.
A New York-i Mcheileh Stúdió Aeroponic 2100 projektje aeroponikus kertek építését javasolja léghajókba, hogy azok városok, települések, lakóterületek, sőt, a városközpontoktól távol eső területek fölött repüljenek, és élelmiszereket osszanak szét.
Az önjáró aeroszkópos – és hidroponikus – növények, amelyeket az önjáró aeroszkópok belsejében függőlegesen egymásra helyezett platformokon osztanak szét, a stúdió szerint a repülőgép külső vázáról összegyűjtött szűrt esővizet, valamint a tengerekből gyűjtött, sótalanított vizet használják majd.
Ezek a léghajók vagy repülő kertek segítenének kiküszöbölni az élelmiszerek nagy távolságokra, nagy szén-dioxid-kibocsátást okozó közlekedési eszközökkel történő szállítását, és lehetővé tennék a jelenleg mezőgazdasági célra használt, a növényvédő szerek használata által leromlott földterületek felszabadítását – magyarázta a cég.
Működésük nem okozna szennyeződést, és a vállalat szerint megoldást kínálnának arra is, hogy az élelmiszer „a kertből az asztalra” kerüljön, méghozzá tömegesen. A repülőgépet nap- és szélenergiával hajtanák, és úgy terveznék, hogy a világ bármely pontján közlekedhessen.
Mindeközben a Hamamatsuban (Japán) zajló N-ARK kutatás egy olyan innovatív építészet kifejlesztésén dolgozik, amely az olyan környezeti hatásokból eredő társadalmi problémák megoldására összpontosít, mint például a tengerszint emelkedése és a part menti talajok sótartalmának emelkedése az árvizek után.
A Föld életét fenyegető éghajlati válságra a tanulmány építészeti javaslata a tengervízre alapozott innovatív mezőgazdasági módszer, avagy az úszó gyümölcsösök kifejlesztéséből áll.
Az N-ARK egy „sóálló” úszó gyümölcsös prototípusát fejleszti ki, amely kombinálja az üvegházi növénytermesztést egy „sós gazdálkodási” módszerrel, amely a tengervizet közvetlen tápanyagforrásként használja a zöldségek számára.
A Zöld Óceán projekt minden egyes gyümölcsösében két különálló zöldterület lesz a zöldségtermesztés számára: az egyik a tengerszinten, a másik a víz alatt.
Ez a projekt lehetővé teszi a tengervizet tápanyagforrásként használó zöldségek termesztését, javítja a víz alatti környezetet a planktonok növekedését elősegítő, CO₂-t elnyelő algák termesztésével, és lehetővé teszi a friss zöldségek gyors szállítását a tengerparti területek, például New York éttermeibe
– közölte az N-ARK.