25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Növénytermesztés

Tengeri sünnel turbózzák a zöldséget – hihetetlen, de működik!

Agrofórum Online

Egy különleges, tengeri sünből előállított növényi tápanyag lehet a zöldségtermesztés egyik jövőbeni áttörése. A norvég kutatók által kifejlesztett szer teljesen természetes alapú, és a laborvizsgálatok szerint felülmúlta a kereskedelmi hínáralapú készítményeket is.

A kutatók célja, hogy a szintetikus növekedésserkentőket természetes alternatívákkal váltsák ki. A tengeri sünpor különösen jól illeszkedik a biotermesztési irányzatokhoz, amelyek egyre nagyobb teret nyernek Európa-szerte.

Invazív fajból haszonnövény-alapanyag

A tengeri sünpor alapanyaga nem más, mint a Norvégia partjainál túlszaporodott invazív faj, amely komoly kárt tesz a tengerfenék hínárállományában. A kutatók célja kettős: egyrészt kontrollálni a populációt, másrészt fenntartható tápanyagként hasznosítani ezt a problémás élőlényt.
A projekt így nemcsak a növénytermesztést segíti, hanem az ökológiai egyensúlyt is visszaállítja. A túlzott sünállomány ugyanis hosszú távon károsíthatja a tengeri ökoszisztémát.

Kísérleti eredmények: a saláta hálás volt érte

A kutatást 67 napon át végezték salátapalántákon három különböző kezelés mellett: tengeri sünporos oldattal, hínáralapú szerrel és sima vízzel. A sünporral kezelt növények már két héten belül gyorsabb fejlődést mutattak, és a teljes időszak alatt nagyobb biomasszát hoztak, dúsabb levélzettel.
Az eredmények szerint nemcsak a hajtásnövekedés, hanem a gyökérzet fejlettsége is kiemelkedő volt. A növények egészségesebbek és ellenállóbbak lettek a külső stresszhatásokkal szemben.

Miért működik ilyen jól? – Hatóanyagok a tenger mélyéről

A tengeri sünök tavaszi időszakban különösen gazdagok tápanyagokban: magas a nitrogén-, foszfor- és kalciumtartalmuk, valamint többféle nyomelemet és természetes növényi növekedésszabályozó hormont is tartalmazhatnak. Ez az összetétel lehet az oka a gyorsított növekedési reakciónak.

A sünporral kezelt növények már két héten belül gyorsabb fejlődést mutattak

A szerves anyagok kíméletesen hatnak a növényekre, nem okoznak sófelhalmozódást vagy pH-eltolódást. A hatóanyagok fokozatosan szabadulnak fel, így hosszabb ideig biztosítják a fejlődési lendületet.

Nem csak salátára jó – további alkalmazások jöhetnek

A kutatók szerint más levélzöldségeknél – például bébispenót, rukkola vagy káposzta – is érdemes lenne tesztelni a készítményt. A cél egy átfogó tesztprogram kidolgozása, amely az üvegházas és szabadföldi környezetben is vizsgálja a hatékonyságot és az adagolást.
A későbbiekben paradicsom, paprika vagy akár dísznövények esetében is sor kerülhet a kipróbálásra. Az eddigi eredmények alapján a biostimuláns sokkal szélesebb körű felhasználásra is alkalmas lehet.

Fenntarthatóság és ökológiai előnyök

Ez az új típusú biostimuláns nemcsak a növekedést gyorsítja, hanem hozzájárul a műtrágyák visszaszorításához is. Mivel helyi alapanyagból, invazív fajból készül, környezeti terhelése minimális, miközben támogatja a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatokat.
A körforgásos gazdálkodás elveit is erősíti, hiszen a tengeri eredetű melléktermékből új érték jön létre. Ez új távlatokat nyithat a fenntartható tápanyag-utánpótlásban, különösen az üvegházi szektorban.

Mi jön ezután? – Kérdések és kilátások

Még több kérdés vár megválaszolásra: vajon más talajviszonyok között is működik? Mi a hatása különböző éghajlatokon? Hogyan lehetne beilleszteni a kertészeti technológiákba vagy az automatizált rendszerekbe? A fejlesztők most ezeket a válaszokat keresik.
További vizsgálatokra van szükség a hatásmechanizmus pontos feltérképezéséhez. A gyártás és engedélyeztetés folyamata szintén kulcskérdés lesz a piaci bevezetés előtt.

(Forrás: Sea urchin biostimulant as a highly effective growth enhancer)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

A mikrotűvel bevitt növényi vakcinák alternatívát nyújthatnak a vegyszeres permetezéssel szemben

2023. május 29. 10:48

Tudósok kifejlesztették az első olyan selyemből készült mikrotűt, amellyel gyógyszereket lehet növényekbe juttatni.

Kutatás a szőlő aszálytűrő képességéről

2021. október 2. 04:37

A termelők nagy része nem tartja jónak a korai vegetációfejlődés és a termésérés folyamán bekövetkező vízhiányt, azonban a szakértő vizsgálati eredményei alapján a minőség kiteljesedésének kulcsát látja benne.

Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására?

2023. május 16. 12:39

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

2019. május 24. 05:36

Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!