Növénytermesztés

Új módszer a dinnyék eltarthatóságának növelésére

Agrofórum Online

A CRISPR/Cas9 génmódosítási módszer segítségével a kutatók meghosszabbították a japán dinnye eltarthatósági idejét azáltal, hogy a CmACO1 gén módosításával csökkentették az etiléntermelést, ami egy olyan öröklődő tulajdonság, amely nem igényli külső gének használatát.

A növényi hormon, az etilén gáz halmazállapotban már régóta ismert arról, hogy gyorsítja a gyümölcsök érését, és jelentős hatással van az eltarthatóságra. Egy nemrégiben végzett tanulmányban a tudósok a CRISPR/Cas9 génmódosítási módszer segítségével módosították a japán luxusdinnye (Cucumis melo var. reticulatus „Harukei-3”) etiléntermelési útvonalát, hogy növeljék az eltarthatósági időt.

A CRISPR/Cas9 módszer során lényegében Cas9 enzimek segítségével módosítják célzottan azokat a géneket (kikapcsolják, vagy csökkentik az aktivitásukat), melyeknek valamilyen, a termény tulajdonságát meghatározó szerepet tulajdonítanak. Az ily módon elért eredményeiket a Frontiers in Genome Editing című folyóiratban tették közzé a közelmúltban.

Az 1-aminociklopropán-1-karbonsav-oxidáz (ACO) enzim az etiléntermelési útvonal utolsó lépéséhez kapcsolódik, és több homológ génnel rendelkezik. A kutatócsoport korábban öt CmACO-gént (az ACO homológ génjeit) mutatott ki a dinnye genomjában, továbbá azt, hogy a CmACO1 gén hatása túlnyomórészt a betakarított gyümölcsben fejeződik ki.

Ezért a kutatók arra következtettek, hogy a CmACO1 fontos génnek számít a dinnye termésének tartósítását elősegítő gének közül. Ebben a tanulmányban a CmACO1-et választották a génszerkesztés célpontjának, és megpróbáltak mutációkat létrehozni a génben – tehát, a fent említett módszer segítségével igyekeztek a gén aktivitását csökkenteni, hogy az érést gyorsító etiléngáz mennyiségét ilyen módon tuják csökkenteni.

Ennek következtében a betakarított dinnyék nem tartalmaztak idegen gént – hiszen a meglévők működését módosították –, ugyanakkor az előidézett mutációk legalább két generáción keresztül öröklődtek.

A nem génmódosított, kontrollcsoportba tartozó növényekben a betakarítás után 14 nappal etilén termelődését figyelték meg a gyümölcsben: a héj sárgává vált, a gyümölcshús pedig jelentős mértékben megpuhult. A génmódosított növényekben azonban az etiléntermelés a kontroll növényekben tapasztalt mennyiség egytizedére csökkent, a héj színe szép zöld maradt, a gyümölcs pedig egészségesen kemény.

Ez azt jelzi, hogy a CmACO1 mutáció génmódosítással történő létrehozása javította a dinnyék eltarthatóságát. E tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a génmódosítás hozzájárulhat az élelmiszer-veszteség csökkentéséhez és az élelmezésbiztonság javításához.

(Fotó: Hans/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Tengeri sünnel turbózzák a zöldséget – hihetetlen, de működik!

2025. július 30. 16:10

Tengeri sünből készül az új „csodatrágya”, ami látványosan serkenti a saláták növekedését – laboreredmények is igazolják a hatását.

Kendertermesztők, figyelem: az EU most igazán zöld utat ad

2025. július 26. 08:10

Az EU 2028-tól a haszonnövény-kender teljes növényi részét agrártermékké minősítené, és ezzel egyidejűleg támogathatóvá tenné a virágzatot is.

Miért nem jó ötlet újravetni a lucernát ugyanarra a földre?

2025. július 25. 08:10

A lucerna képes gátolni saját magvainak csírázását és fejlődését. Az önmérgezés komoly kockázatot jelent az újravetés során.

673 millió forintból nemesíthetnek zöldségeket

2019. augusztus 5. 11:16

A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak.

Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására?

2023. május 16. 12:39

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.

Hivatalosan is elindul a 2022-es dinnyeszezon

2022. július 2. 10:38

Hivatalosan is elindul a héten a 2022-es dinnyeszezon.

A görögdinnyemag jótékony egészségügyi hatásai

2024. augusztus 16. 16:10

A cikket elolvasva többé Ön sem dobja ki a görögdinnye magját, hiszen rendkívül egészséges és jó ízű nassolnivaló készülhet belőle.