30℃ 16℃
június 1. Tünde, Jusztinusz
Növénytermesztés

Új módszer a dinnyék eltarthatóságának növelésére

Agrofórum Online

A CRISPR/Cas9 génmódosítási módszer segítségével a kutatók meghosszabbították a japán dinnye eltarthatósági idejét azáltal, hogy a CmACO1 gén módosításával csökkentették az etiléntermelést, ami egy olyan öröklődő tulajdonság, amely nem igényli külső gének használatát.

A növényi hormon, az etilén gáz halmazállapotban már régóta ismert arról, hogy gyorsítja a gyümölcsök érését, és jelentős hatással van az eltarthatóságra. Egy nemrégiben végzett tanulmányban a tudósok a CRISPR/Cas9 génmódosítási módszer segítségével módosították a japán luxusdinnye (Cucumis melo var. reticulatus „Harukei-3”) etiléntermelési útvonalát, hogy növeljék az eltarthatósági időt.

A CRISPR/Cas9 módszer során lényegében Cas9 enzimek segítségével módosítják célzottan azokat a géneket (kikapcsolják, vagy csökkentik az aktivitásukat), melyeknek valamilyen, a termény tulajdonságát meghatározó szerepet tulajdonítanak. Az ily módon elért eredményeiket a Frontiers in Genome Editing című folyóiratban tették közzé a közelmúltban.

Az 1-aminociklopropán-1-karbonsav-oxidáz (ACO) enzim az etiléntermelési útvonal utolsó lépéséhez kapcsolódik, és több homológ génnel rendelkezik. A kutatócsoport korábban öt CmACO-gént (az ACO homológ génjeit) mutatott ki a dinnye genomjában, továbbá azt, hogy a CmACO1 gén hatása túlnyomórészt a betakarított gyümölcsben fejeződik ki.

Ezért a kutatók arra következtettek, hogy a CmACO1 fontos génnek számít a dinnye termésének tartósítását elősegítő gének közül. Ebben a tanulmányban a CmACO1-et választották a génszerkesztés célpontjának, és megpróbáltak mutációkat létrehozni a génben – tehát, a fent említett módszer segítségével igyekeztek a gén aktivitását csökkenteni, hogy az érést gyorsító etiléngáz mennyiségét ilyen módon tuják csökkenteni.

Ennek következtében a betakarított dinnyék nem tartalmaztak idegen gént – hiszen a meglévők működését módosították –, ugyanakkor az előidézett mutációk legalább két generáción keresztül öröklődtek.

A nem génmódosított, kontrollcsoportba tartozó növényekben a betakarítás után 14 nappal etilén termelődését figyelték meg a gyümölcsben: a héj sárgává vált, a gyümölcshús pedig jelentős mértékben megpuhult. A génmódosított növényekben azonban az etiléntermelés a kontroll növényekben tapasztalt mennyiség egytizedére csökkent, a héj színe szép zöld maradt, a gyümölcs pedig egészségesen kemény.

Ez azt jelzi, hogy a CmACO1 mutáció génmódosítással történő létrehozása javította a dinnyék eltarthatóságát. E tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a génmódosítás hozzájárulhat az élelmiszer-veszteség csökkentéséhez és az élelmezésbiztonság javításához.

(Fotó: Hans/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Palántanevelés otthon? Mikor és hogyan? Mire figyeljünk?

2020. március 7. 09:17

Még sosem voltak palántáim. Érdemes laikusként is belevágni a palántanevelésbe? Mire kell figyelnem?

Idén sem maradhatott el a dinnyeháború - ki a kapzsi?

2019. augusztus 8. 12:51

A Lidl Magyarország a hazai dinnyeszezon közepén felelőtlen, árletörő akciót hirdetett, és a dinnyét olcsó, vevőcsalogató reklámeszköznek tekinti - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A Lidlnek más a véleménye, és a gazdálkodók közül is sokan másképp látják a helyzetet.

Nyár, dinnye, szeletem…

2023. augusztus 25. 08:10

Az idei nyáron többek között az idénygyümölcsök népszerűsítésére helyezte a hangsúlyt az Agrármarketing Centrum.

A modern technológia segítené a dinnyetermesztést

2018. augusztus 13. 09:33

A magyar dinnyetermelő-társadalom rendkívül felfelé ívelő időszakot él meg, a legmodernebb előállítás Békés megyében zajlik, Szabolcsban pedig – ahol idáig gyengébb technológiákkal dolgoztak és gyengébb fajtákat állítottak elő – elindult a modernizáció.