8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Növényvédelem

Növényi immunválaszok

Agrofórum Online

Ahogy az állati, úgy a növényi szervezet is folyamatos készenlétben áll a fertőzések leküzdése céljából. A növényi immunitás két fő komponensből tevődik össze: a kezdeti védelmi mechanizmus a betolakodó szervezet sejtfelszíni receptoros érzékelése, míg a második riasztási útvonal sejten belüli receptorválasz eredménye - a hortidaily.com szerint.

Az utóbbi időben egyre több bizonyíték kerül napvilágra a két – eddig különállónak hitt – mechanizmus szerves kapcsolatáról. Egy, a Thorsten Nürnberger, a Tübingeni Egyetem növényi molekuláris sejtbiológia professzora, valamint Jane Parker professzor (Max Planck Intézet) által vezetett nemzetközi kutatócsoport feltárta a két folyamat közötti kapcsolatot olyan elemek felfedezésével, melyek mindkét folyamat jelátviteli útjában szerepet játszanak. A megfelelő immunvédelem és a patogén szervezetekkel szembeni erős ellenálló képesség különösen fontos tényezők a növénynemesítésben.

A csapat eredményeit, melyek egy új növényi immunrendszer-modellt alapozhatnak meg, a neves Nature természettudományos folyóiratban publikálták.

Összevetve az állati és emberi immunrendszerrel, a növényeké kevésbé ismert, mely abban az esetben aktiválódik, hogyha a növényi sejt felületén elhelyezkedő érzékelő sejtek képesek megkötni és felismerni a különböző patogén szervezetek jelenlétére utaló részecskéket. ,,Ez a rendszer leginkább gyenge, nem-specifikus immunválaszt vált ki a növényekben.” – mondta el Rory Pruitt, a tanulmány első szerzője. Az immunválasz ellenére gyakran néhány kórokozó képes úgynevezett effektorfehérjéket ,,csempészni” a növényi sejtekbe, amelyek ki tudják kapcsolni a sejtek védelmi mechanizmusát.

Az immunrendszer második jelátviteli útvonala az effektorok felismerésén alapul, mely működésbe hozza a növény védekezőképességét. A legtöbb esetben ez a folyamat eredményez kifejezett választ: az érintett növényi sejtek programozott sejthalál következtében pusztulnak el, amely szöveti elváltozásokhoz, léziók kialakulásához vezet, így a kórokozó már nem tud továbbterjedni. Miközben a kutatók igyekeztek a legalapvetőbb elemekre bontani az immunfolyamatokat, fény derült számos párhuzamra. A növények nem rendelkeznek antitestes immunválasszal úgy, mint az állatok, ugyanakkor megdöbbentő hasonlóságokra derült fény a jelátviteli utak molekuláris folyamatainak és a bennük részt vevő szerves anyagok kémiai összetétele tekintetében.

A szakértők szerint ez a kutatási terület alapvető a növényi betegségekkel szemben ellenálló fajták nemesítésében.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9354428/two-branches-of-plant-immune-response-closely-linked/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Laposféreg a szobanövényeken: új invazív faj a kertészetekben

2025. február 19. 07:10

A húsevő laposféreg az elmúlt időszakban terjedni kezdett és most már komoly veszélyt jelent a talaj egészségére.

Kíméletes módszerek a szobanövények kártevői ellen

2025. február 4. 09:40

A fertőzött növényeket mindig azonnal el kell különíteni, hogy megakadályozzuk a kártevők további terjedését a többi növényre.

Fel kell készülni a japán cserebogarak támadására!

2025. január 8. 14:40

Svájcban már megjelent a japán cserebogár. A kártevő a gyümölcsösök, szőlő, dísznövények gyökerét rágja meg, óriási pusztítást okozva.

Óriási károkozásra képesek a szúfélék

2025. január 1. 16:10

Itthon a néhány száz hektáron növő lucfenyőkben már nem tesznek számottevő kárt, de például Ausztriában 2024-ben is fertőztek a betűzőszúk.

Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására?

2023. május 16. 12:39

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.

Klímaváltozás: talán pozitív hatásokkal is számolhatunk

2020. május 16. 10:35

A szakértők álláspontja szerint, a klímaváltozástól nem kell tartani, hiszen a múltban lezajlott jelenségeket vizsgálva több pozitív hozadéka is volt az egyes éghajlati változásoknak.

Fenntarthatóbb élelmiszertermelés - a közös nevező

2019. szeptember 7. 11:18

A friss kutatás rávilágít, hogy a fenntarthatóság kérdése elsődleges fontosságú az európai fogyasztók és mezőgazdasági termelők számára egyaránt.

Egyre nagyobb kockázatot jelent a szárazság! - Szárazságtűrő növények és aszálytérkép jelenthetik a megoldást

2019. április 23. 06:48

Az utóbbi években az éghajlatváltozásnak is köszönhetően az időjárásunkban a szélsőségek dominálnak: a klímaváltozás miatt vannak kifejezetten csapadékos időszakok, azonban emellett a rendkívül száraz évek előfordulásának valószínűsége is nőtt.