Bernd Brun gazdálkodó Németországban, a münsterlandi Heidenben él. A bemutatja, hogy milyen tapasztalatai vannak a precíziós permetezőgéppel végzett pontszórással a hagyományos permetezéshez képest, hogyan működik, és hogyan változtatja meg a gyomokkal folytatott harcot a szántóföldön.
A precíziós szántóföldi permetező alapját a szórókeret teljes hosszán elhelyezett kamerák jelentik, amelyek mesterséges intelligenciával (AI) dolgoznak. Felismerik és megkülönböztetik a gyomokat és a hasznos kultúrát, majd csak az irtandó növényekre juttatják ki a gyomirtó szert. A pontszerű permetezés „tökéletesen működik” – állítja Bernd Brun. A precíziós permetezőt egy kollégájával együtt mintegy 130 ezer euróért vásárolta, és többféle kultúra, például hagyma kezelésére használja.
Pontszórás: egyelőre kompromisszum
Brun egész évben árul hagymát és burgonyát saját mezőgazdasági boltjában. A szezonban epret és kelkáposztát, valamint kolbászt és friss húst, egytál- és készételeket, gyümölcsöt és lekvárt, kenyeret, virágokat és friss zöldségeket is kínál, ezek közül a zöldséget-gyümölcsöt a saját földjéről.
Tapasztalatai szerint a precíziós permetezőgép szeles időben is használható a szántóföldön. Ez lehetővé teszi Brun számára, hogy jobban megtervezze a növényvédelmét. A pontszórás önmagában azonban nem elegendő a gyomnövények elleni küzdelemhez. Ezért a pontszórást hagyományos felületpermetezéssel kombinálja.
Amikor pontszórást végeznek, a 6 méteres precíziós permetezőgéppel legfeljebb 7,5 km/h sebességgel lehet haladni, ami elég lassú tempónak számít. A hagyományos 33 méteres, 12 000 literes tankkal rendelkező permetezőgéppel 10-12 km/órás sebességgel haladnak, ami felgyorsítja a folyamatot.
90 százalékos vagy nagyobb növényvédőszer-megtakarítás
A pontszórásos technológia kiemelkedő előnyét a növényvédőszer-megtakarítás jelenti. A német gazda által használt gyomirtó szer hagymában literenként 20 euróba kerül. A számításai szerint hagyományos technológiával, nagy felületű permetezővel 0,45 litert juttatna ki hektáronként. A pontszórással ennek a mennyiségnek csak az 5-10 százalékát használja fel, mert a gyomirtó szert szelektíven, a kezelendő területekre vagy foltokra juttatja ki, ahol a gyomok nőnek.
Az általa használt technológia a következő: hagymánál először a teljes területet kezeli a területpermetezővel, hogy csökkentse a gyomnyomást. Ezután Brun már csak 11 liter bekevert permetezőszert használ el a pontszórással hektáronként.
A hagyományos szántóföldi permetezővel körülbelül 200 liter/ha-ra lenne szüksége, mondja. Ez azt jelenti, hogy a teljes területnek csak körülbelül 5,5 százalékát kezeli. Míg a szántóföldi permetezővel körülbelül 10 eurót kellene hektáronként költenie, addig a pontszerű permetezéssel csak 80 centet hektáronként. Brun szerint ez „jó a pénztárcának és jó a környezetnek”.
A német nyelvű videó itt megtekinthető.
Fotó: Amazone