Növényvédelem
Növényvédelem

Permetezés pontszórással: a gazdálkodó tapasztalatai

Permetezés pontszórással: a gazdálkodó tapasztalatai

Agrofórum Online

Bernd Brun gazdálkodó Németországban, a münsterlandi Heidenben él. A bemutatja, hogy milyen tapasztalatai vannak a precíziós permetezőgéppel végzett pontszórással a hagyományos permetezéshez képest, hogyan működik, és hogyan változtatja meg a gyomokkal folytatott harcot a szántóföldön.

A precíziós szántóföldi permetező alapját a szórókeret teljes hosszán elhelyezett kamerák jelentik, amelyek mesterséges intelligenciával (AI) dolgoznak. Felismerik és megkülönböztetik a gyomokat és a hasznos kultúrát, majd csak az irtandó növényekre juttatják ki a gyomirtó szert. A pontszerű permetezés „tökéletesen működik” – állítja Bernd Brun. A precíziós permetezőt egy kollégájával együtt mintegy 130 ezer euróért vásárolta, és többféle kultúra, például hagyma kezelésére használja.

Pontszórás: egyelőre kompromisszum

Brun egész évben árul hagymát és burgonyát saját mezőgazdasági boltjában. A szezonban epret és kelkáposztát, valamint kolbászt és friss húst, egytál- és készételeket, gyümölcsöt és lekvárt, kenyeret, virágokat és friss zöldségeket is kínál, ezek közül a zöldséget-gyümölcsöt a saját földjéről.

Tapasztalatai szerint a precíziós permetezőgép szeles időben is használható a szántóföldön. Ez lehetővé teszi Brun számára, hogy jobban megtervezze a növényvédelmét. A pontszórás önmagában azonban nem elegendő a gyomnövények elleni küzdelemhez. Ezért a pontszórást hagyományos felületpermetezéssel kombinálja.

Amikor pontszórást végeznek, a 6 méteres precíziós permetezőgéppel legfeljebb 7,5 km/h sebességgel lehet haladni, ami elég lassú tempónak számít. A hagyományos 33 méteres, 12 000 literes tankkal rendelkező permetezőgéppel 10-12 km/órás sebességgel haladnak, ami felgyorsítja a folyamatot.

90 százalékos vagy nagyobb növényvédőszer-megtakarítás

A pontszórásos technológia kiemelkedő előnyét a növényvédőszer-megtakarítás jelenti. A német gazda által használt gyomirtó szer hagymában literenként 20 euróba kerül. A számításai szerint hagyományos technológiával, nagy felületű permetezővel 0,45 litert juttatna ki hektáronként. A pontszórással ennek a mennyiségnek csak az 5-10 százalékát használja fel, mert a gyomirtó szert szelektíven, a kezelendő területekre vagy foltokra juttatja ki, ahol a gyomok nőnek.

Az általa használt technológia a következő: hagymánál először a teljes területet kezeli a területpermetezővel, hogy csökkentse a gyomnyomást. Ezután Brun már csak 11 liter bekevert permetezőszert használ el a pontszórással hektáronként.

A hagyományos szántóföldi permetezővel körülbelül 200 liter/ha-ra lenne szüksége, mondja. Ez azt jelenti, hogy a teljes területnek csak körülbelül 5,5 százalékát kezeli. Míg a szántóföldi permetezővel körülbelül 10 eurót kellene hektáronként költenie, addig a pontszerű permetezéssel csak 80 centet hektáronként. Brun szerint ez „jó a pénztárcának és jó a környezetnek”.

A német nyelvű videó itt megtekinthető.

Fotó: Amazone

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

Szántóföldi védekezés a meztelencsigák ellen

2024. augusztus 27. 10:40

Az év első fele kedvezett a csigák felszaporodásának. Bár még nem tudjuk, mit hoz az ősz, érdemes rájuk felkészülni, különösen repce vetése esetén.

A sárguló, klorózisos levelek nyomában: okok és tünetek

2024. augusztus 23. 09:40

A klorózisnak, vagyis levélsárgulásnak számos oka lehet. Lehet természetes folyamat, de utalhat káros hatásokra, betegségekre, tápanyaghiányra is.