Növényvédelem
Növényvédelem

Rovarpusztulás: mégsem a mezőgazdaság a felelős?

Rovarpusztulás: mégsem a mezőgazdaság a felelős?

Agrofórum Online

Egy új tanulmány szerint az időjárás lehet a legfőbb felelőse a rovarok pusztulásának, ugyanakkor a módszertannal szemben többen kritikát fogalmaztak meg.

És marad a kérdés: mit tehetnek a gazdálkodók a biológiai sokszínűségért, ha az időjárás megtizedeli a rovarokat?

Az időjárás okolható a rovarok pusztulásáért – erre a következtetésre jutott egy a Würzburgi Egyetemen dolgozó ökológus. A Nature című szaklapban számolt be arról, hogy sem a növényvédő szerek, sem az életterük csökkenése nem tehető elsődlegesen felelőssé a rovarok pusztulásáért. Az eredményekhez időjárási adatok elemzéséből jutott.

Vajon ez felmentést adhat a gazdáknak? Azért a válasz nem ilyen egyszerű, mindenesetre valóban nem lehet minden természeti kárért a gazdákat hibáztatni.

6 évvel ezelőtt hívták fel a figyelmet először arra, hogy jelentős mértékű rovarpusztulás tapasztalható. Később a pusztulás egyik felelősének a modern mezőgazdaságot nevezték meg: a növényvédőszer-használatot, a túlságosan homogén környezetet és a termesztés intenzívebbé válását okolták a bogarak és társaik pusztulásáért.

A würzburgi kutatók most talán leveszik a keresztet a mezőgazdaságról. A rovarok számának és az időjárási adatoknak az összehasonlításából kiderült, hogy amikor az elmúlt 27 évben kevesebb volt a rovar, az összefüggést mutatott az időjárással. A meleg, száraz tél a rovarok számának csökkenését okozza, ahogy a hűvös, csapadékos nyár is, amikor a rovarok ráadásul kevésbé aktívak.

Ennek alapján a kutatók feltételezik, hogy a klímaváltozás fontos szerepet játszik a rovarpusztulásban. Ez megmagyarázná azt is, miért csökken a rovarok által képzett biomassza igen nagy léptékben és a legkülönbözőbb élőhelyeken.

Például 2019-ben egyaránt jelentős volt a rovarbiomassza az intenzíven művelt területeken és erdőkben-mezőkön, ugyanakkor a fajszám lényegesen alacsonyabbnak bizonyult a művelt területeken. A biodiverzitás csökkenése és az éghajlatváltozás között szoros az összefüggés, azért nagyon fontos, hogy a klímaváltozást lehetőségeink szerint mérsékeljük.

Más kutatók szerint viszont hibás döntés volt közzétenni a cikket. Mert tény, hogy az időjárásnak is szerepe van a rovarok pusztulásában, de tudatosítani kell, hogy a többi ok legalább olyan jelentős. Az időjárás pedig nemcsak a rovarokra, hanem magára a mezőgazdaságra is hatással van, így nem elég az időjárással foglalkozni, hanem minden egyéb tényezőt figyelembe kell venni.

(Fotó: David Hablützel/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Két ragadozó atka kombinációja egy termékben

2024. február 22. 08:10

Két ragadozó atka páratlan kombinációja „kelt életre” a Bioline legújabb termékével, a Bugline Duo-val. Ez az innovatív növényvédő szer ugyanis nemcsak hatékonyan védi a növényeket a kártevők ellen, de egyszerű alkalmazásával és könnyű kijuttatásával idő- és költséghatékony megoldást kínál a termesztőknek.

Tartós védettség a ToBRFV-vel szemben

2024. február 20. 16:10

A tartós ellenálló-képesség kulcsfontosságú stratégia a ToBRFV ellen. Ha erre nem találnak megoldás mielőbb, a folyamatosan mutálódó vírus győz a paradicsomokkal szemben.

Az alternatív növényvédelemé a jövő

2024. február 14. 16:10

Az agrár inputanyag-kereskedelemben idén 25 éve működő Malagrow Kft. sajtótájékoztató keretében foglalta össze a hazai növénytermesztés legfontosabb kihívásait, és azokat a tényezőket, melyek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az ágazati jövőkép alakulásában. A tájékoztatón részt vett Malatinszki György, a Malagrow ügyvezetője, Pálinkó Zsolt, a Malagrow kereskedelmi vezetője, valamint Dr. Takács József, a Malagrow szakmai vezetője.

A melegebb telek sokkal agresszívabb rovarokat hoznak

2024. február 13. 09:10

Az üvegházas termesztők számára a rovarok egyre komolyabb fenyegetést és egyben egyre nagyobb leküzdendő kihívást jelentenek.

Többnyire borús lesz az ég, de csapadék nem várható

2021. december 23. 04:18

Csütörtökön egy nyugat felől érkező melegfront hatására nagyrészt erősen felhős, vagy borult lesz az ég, legfeljebb időnként bukkan elő a nap rövid időre.

Ködös, felhős idővel indul a hétvége

2021. november 13. 04:40

Nagyobb területen valószínű egész nap ködös, felhős idő, ezeken a helyeken szitálás, jelentéktelen eső sem zárható ki.

Melegebb időre lenne szüksége az őszi búzának és a repcének

2023. április 28. 10:03

A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de már mind a napraforgó, mind a kukorica vetése megkezdődött.

Érkezik a megoldás az aszályra?

2019. április 10. 08:48

Alakul a hét második fele, egyre valószínűbb, hogy szinte mindenütt mérséklődni fog valamennyire a csapadékhiány.