Terményárak
Terményárak

A kínálati aggályok hozták meg a vevők kedvét

A kínálati aggályok hozták meg a vevők kedvét

Agrofórum Online

A csütörtöki korrekció után magukra találtak a kurzusok Chicagóban. A búza 1 százalékkal, a kukorica 0,6 százalékkal, a szójabab és a repce pedig 0,3-0,3 százalékkal drágult. Párizsban is vevői túlsúly alakult ki, a fontosabb agrártermékek közül a malmi búza, a repce és a takarmánybúza is drágult. A kukorica kivételt jelentett a maga árcsökkenésével Európában.

Az amerikai szójabab-határidők magasra kúsztak pénteken, a hét elején elért 4 és fél éves csúcs közelében kereskedtek az erős exportkereslet és az amerikai készletek szűkülése mellett. Az optimizmus a kukorica- és búzafutás határidős kereskedésében is érződött.

„Úgy tűnik, hogy a szójabab piacát támogatta az, hogy Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) egy keddi jelentéssel jelentős mozgást indított el a piacon. A számok szerint hétéves mélypontra csökkenhetnek az amerikai kukorica- és szójabab-készletek” – hívta fel a figyelmet Tomm Pfitzenmaier, a Summit Commodity Brokerage elemzője. Az árak tovább emelkedhetnek, ha Dél-Amerikában rosszabb lesz az időjárás – mondta. Ezt a kijelentést azzal indokolta, hogy Brazília a világ legnagyobb szójabab-exporttőre.

A brazil gazdálkodók példátlan mennyiségben adták el új szójabab-termésüket az amerikai határidős árak közelmúltbeli növekedése miatt, mindezt még azelőtt, hogy idén egyetlen magot is elvetettek volna.

„Ha Dél-Amerikában problémák alakulnak ki, vagy a kínai kereslet továbbra is erős, akkor a szójabab meredeken magasabb árszintre ugorhat” – mondta Pftizenmaier.

A párizsi árutőzsdén a négy fontos agrártermék közül három kurzusa emelkedett. A malmi búza, a repce és a takarmánybúza is többe került, mint előző nap. Egyedül kukorica lett olcsóbb. Egy tonna malmi búzáért 210 eurót adtak a decemberi határidőre, ez 50 eurócentes pluszt jelentett. Az elmúlt napokhoz képest enyhén csökkent az érdeklődés a piacon, decemberre 21 361, márciusra 27 562 kontraktust kötöttek a parketten. Utóbbi határidőre 25 eurócenttel 209,75 euróig emelkedett a kurzus. A repce tonnánkénti 408,75 eurós árszintje 2,5 eurós pluszt követően alakult ki. A takarmánybúza 20 eurócentes tonnánkénti drágulása 190 euró/tonnás árszinthez vezetett. Egy tonna kukoricáért 190,75 eurót adtak, ami 50 eurócentes mínuszt jelentet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukorica ára hároméves mélypontra csökkent

2024. február 22. 13:40

Szinte mindegyik termény ára csökkent a szerdai kereskedési napon. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica 2,1 százalékkal, a szójabab pedig 1,6 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A repce 1,3 százalékos drágulása kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A múlt héten ismét csökkent az orosz búza exportára

2024. február 21. 15:10

Az orosz búza exportára a múlt héten tovább csökkent a világpiaci árak gyengülése és – elemzők szerint – a szállítások némi növekedése közepette.

Csaknem 4 százalékkal lőtt ki a búza ára

2024. február 21. 10:10

Jobbára emelkedő árakat lehetett látni a keddi kereskedési napon a terménypiacokon.

Két és fél éves mélyponton a párizsi búza

2024. február 20. 13:10

Európában az eladók kerültek fölénybe a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

Profitrealizálás az agrártőzsdéken

2020. szeptember 16. 08:04

Párizsban igaz drágult a repce, de a kukorica csak stagnált és a malmi búza, illetve a takarmánybúza árjegyzése lejjebb került.

Legyen Ön is büszke RAPOOL-repcéjére!

2019. július 4. 07:29

Ha megosztja velünk RAPOOL-repcéje betakarításkor mért terméseredményeit, megajándékozzuk egy hordó sörrel!

Romlanak az amerikai exportkilátások

2020. szeptember 24. 07:02

A párizsi árutőzsdén a főbb agártermékek közül a malmi búza, a repce és a takarmánybúza ára csökkent, de a kukorica kivétel jelentett a maga drágulásával.

Egyiptom 120 ezer tonna román búzát vásárolt

2021. augusztus 31. 07:44

Európában a malmi búza 250,75 euróba, a kukorica 221 euróba, a repce 574 euróba került tonnánként.