Terményárak
Terményárak

A kőolaj árának zuhanásával a kukorica és a szójabab ára is több éves mélyponton

A kőolaj árának zuhanásával a kukorica és a szójabab ára is több éves mélyponton

Agrofórum Online

Alapos árcsökkenéssel indult a hét a terménypiacikon. Chicagóban a búza 3 százalékkal, a kukorica 1,4 százalékkal, a szójabab 0,8 százalékkal, a repce pedig 2,2 százalékkal lett olcsóbb. Európában is mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Erősen érződött a kereskedésben, hogy a nyersolaj ára 3 százalékkal csökkent, illetve az, hogy a termésre jótékony hatású esőket jósolnak a brazil szójabab-termelő területek esetében. Emellett a kereskedők várják pénteki amerikai termésjelentést is, amit elkezdtek beárazni.

Elemzők szerint az amerikai határidős kukorica ára több mint három éve nem volt olyan alacsony szinten, mint most, a szójabab határidős jegyzései pedig kétéves mélypontra kerültek, mivel a nyersolaj árának meredek csökkenése átterjedt a mezőgazdasági termékek piacára.

Esik az eső és az árak

Elemzők szerint a technikai alapú értékesítés és a kedvező esőzések Brazília száraz növénytermesztő területein hozzájárultak a gabonaárak leszorításához, miután a múlt héten visszaesett a szójabab kurzusa a dél-amerikai betakarítási kilátások javulása miatt.

Hátrány és előny

A veszteségek nagy csapást mértek az amerikai gazdákra, akik tavasszal vetik el a következő terményeiket, de előnyösek az állattenyésztőknek, akiknek gabonát és szójababot kell vásárolniuk takarmányként.

Etanol és bioüzemanyag

„Ha a kőolajpiacot alacsonyan tartják, akkor nagyon nehéz lesz a helyzet gabona esetében is” – mondta Jim Gerlach, az A/C Trading brókercég elnöke.

Az olaj ára több mint 3 százalékot esett. A veszteségek a mezőgazdasági piacokat sújtják, mert a kukoricából etanolt, a szójaolajból pedig bioüzemanyagot állítanak elő.

Több csapadék

Brazíliában, a világ legnagyobb szójabab-exportőrében a közelmúltbeli esőzések csökkentették a termésveszteségekkel kapcsolatos aggodalmakat. A Maxar időjárás-előrejelző cég szerint a héten várhatóan kissé nagyobb területen lesz az eső.

Fordul a kocka

„A novemberi és decemberi brazíliai szárazság után Brazíliában javul a termés időjárása, és a vita arról fog szólni, hogy mennyivel lesz nagyobb a termés” – nyilatkozta Matt Ammermann, a StoneX árupiaci kockázati menedzsere.

Globális jelentés

A gabonakereskedők kiigazították pozícióikat, mielőtt az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) frissíti globális keresleti/kínálati becsléseit a pénteken esedékes havi jelentésben.

„Hamarosan további növekedést tapasztalhatunk a brazil szójabab termésére vonatkozó előrejelzésekben – mondta Ammermann. – Mivel Argentína termése is jól néz ki, idén rekord nagyságú dél-amerikai szójababtermés várható.”

Fagyos hangulat

Európában a malmi búza 2,25 eurós mínusz után 218,5 euróba, a kukorica 2,5 eurós árcsökkenést követően 193,5 euróba, a repce 3,75 eurós lejtmenet hatására 419,5 euróba, a takarmánybúza pedig 1,1 angol fontos mínusz után 182,15 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb a kukorica a jó termés miatt

2024. július 17. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A Trump elleni merényletkísérlet a terménypiacokat is utolérte

2024. július 16. 06:41

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A kukoricakészletek a vártnál jobban csökkentek

2024. július 13. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedett a búza határidős jegyzésára a gabonapiaci jelentés előtt

2024. július 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce itt olcsóbb lett.

Sok a bizonytalanság a Peking és Washington közti konfliktus miatt

2020. június 2. 08:02

Párizsban vegyesen alakult a kereskedés a gabonapiacokon. A repce és a kukorica drágult a következő határidőre, ám a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa csökkent.

A bőséges készletek miatt tovább esett a búza ára

2023. augusztus 16. 10:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce ára emelkedett.

Vegyes képet mutattak múlt héten a gabonapiacok

2020. április 27. 05:37

Európában múlt héten vegyes kép rajzolódott ki a gabonatermékek piacán, hiszen a négy kiemelten fontos agrártermék közül a takarmánybúza és a kukorica ára emelkedett. A malmi búza és a repce viszont olcsóbb lett öt nap alatt.

A betakarítási híreket figyeli a piac

2019. október 30. 05:37

A szója azért áll a tárgyalások középpontjában, mert ez a legfontosabb amerikai exporttermék kínai irányba.