Terményárak
Terményárak

A megújult kínai kereslet miatt drágult a szójabab

A megújult kínai kereslet miatt drágult a szójabab

Agrofórum Online

Amerikában enyhe pluszok, Európában inkább eladói fölény jellemezte a kereskedést a hét első napján. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica 0,8 százalékkal, a szójabab pedig 1,5 százalékkal drágult. Kontinensünkön a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica ára maradt a pénteki szinten, míg a repce kurzusa emelkedett.

Az amerikai szójabab-határidős ára hétfőn emelkedett Kína újbóli vásárlásának hatására, és a hétvégi viharok ellenére, amelyek a közép-nyugati termőterület nyugati részeiben megszüntették a száraz körülményeket.

A kukorica ára napközben többnyire mínuszban volt, mivel a központi kukoricaövben az eső növelte a terméskilátásokat, de zárásra enyhe plusz alakult ki. A búza kereskedése is vegyes volt az őszi termés betakarítási nyomása és az aszály által sújtott tavaszi termés miatt.

„A hétvégén sok területen sok esőt kaptunk. Bár ez bizony hasznos, a hosszabb távú előrejelzések – a 6-10 napos, illetve a 10-14 napos – kissé szárazabb időt prognosztizál, különösen a kukorica nyugati termőterületén”- mondta Ted Seifried, a Zaner Csoport vezető agrárstratégája. „Az eső valószínűleg előnyösebb volt a kukoricának. A szójababnak később még több esőre lesz szüksége” – mondta.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) hétfőn piaczárás után frissítette a heti termésállapot-besorolást, elemzők átlagosan arra számítottak, hogy a jónak és kiválónak minősített területek a kukoricánál és szójababnál 2 százalékponttal csökkennek.

Európában ezzel szemben inkább a mínuszok domináltak, csak a repce lett drágább, igaz a kukorica tartotta az árát és a takarmánybúza és a malmi búza zárt mínuszban.

Párizsban szeptemberi határidőre egy tonna malmi búza 207,25 euróba került, ami 1 eurós mínuszt jelentett. Az érdeklődés nem volt túl nagy, mindössze 12 634 kontraktus jött létre, decemberre is elmaradt a szokásostól az üzletkötések száma, csupán 17 706-ot rögzítettek. Utóbbi határidőre a malmi búza 75 eurócentes mérséklődét követően 208,5 euróba került tonnánként.

A kukorica ugyanúgy 243 euróba került tonnánként, mint pénteken.

A repce árszintje ezzel szemben 2 eurót szedett magára és 490,25 eurón ment pihenőre, napközben 493,75 eurón is kötöttek üzletet.

Londonban a takarmánybúza árszintje 4,65 angol fontos lejtmenetet követően 183,75 angol font/tonnába került.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukorica ára hároméves mélypontra csökkent

2024. február 22. 13:40

Szinte mindegyik termény ára csökkent a szerdai kereskedési napon. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica 2,1 százalékkal, a szójabab pedig 1,6 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A repce 1,3 százalékos drágulása kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A múlt héten ismét csökkent az orosz búza exportára

2024. február 21. 15:10

Az orosz búza exportára a múlt héten tovább csökkent a világpiaci árak gyengülése és – elemzők szerint – a szállítások némi növekedése közepette.

Csaknem 4 százalékkal lőtt ki a búza ára

2024. február 21. 10:10

Jobbára emelkedő árakat lehetett látni a keddi kereskedési napon a terménypiacokon.

Két és fél éves mélyponton a párizsi búza

2024. február 20. 13:10

Európában az eladók kerültek fölénybe a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

Visszatért a négyéves csúcsra a szójabab ára

2020. november 18. 06:02

Az amerikai szójabab-határidők kedden négyéves csúcsra értek, mivel a belföldi felhasználók és az exportőrök növekvő kereslete aggályokat vetett fel azzal kapcsolatban, hogy az amúgy is szűkülő készletek valószínűleg tovább csökkenhetnek.

A felvásárlási láz ellenére zuhant a búza ára

2020. április 2. 08:02

A búzafogyasztás az utóbbi időben lendületesen emelkedett, ezért is meglepő, hogy ilyen rossz napot zárt ez az agrártermék az árutőzsdén.

Vegyes hangulatúak voltak az agrárpiacok az elmúlt héten

2020. július 27. 08:03

A párizsi árutőzsdén a malmi búza ára az elmúlt öt napban 0,5 százalékkal, azaz 1 euróval a 187,75 euró/tonnás szintig drágult.

A recessziós félelmek lökték vissza a búza árát

2022. szeptember 24. 08:33

Chicagóban a búza 3,7 százalékkal, a kukorica 1,9 százalékkal, a szójabab pedig 2,1 százalékkal lett olcsóbb, miközben a repce kurzusa 2,2 százalékkal emelkedett.