Terményárak
Terményárak

A múlt héten ismét csökkent az orosz búza exportára

A múlt héten ismét csökkent az orosz búza exportára

Agrofórum Online

Az orosz búza exportára a múlt héten tovább csökkent a világpiaci árak gyengülése és – elemzők szerint – a szállítások némi növekedése közepette.

A 12,5 százalékos fehérjetartalmú orosz búza ára a fedélzeten átadva, úgynevezett FOB-szállítással, amikor az eladó saját költségén juttatja el a kikötőbe a termést márciusra 219 dollár volt tonnánként, ez 5 dollárral alacsonyabb az előző héthez képest, az IKAR mezőgazdaság tanácsadó cég adatai szerint.

A Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cég az ugyanilyen osztályba sorolt búza esetén 218-224 dollár/tonna FOB áron kalkulált, szemben az egy héttel ezelőtti 224-230 dollárral. 

Nagyobb termés jöhet

Az elemzők megemelték az orosz termésre vonatkozó előrejelzéseiket 2024-ben a múlt héten. Az IKAR a gabonaexportot is 70 millió tonnára becsülte, ezen belül több mint 52 millió tonna a búza várható mennyisége. 

Az országban rekordkészletek állnak rendelkezésre, így a Mezőgazdaság Minisztérium javasolta, hogy növeljék az exportkvótát, amely a szezonra végéig érvényes adatról 4 millió tonnával 28 millió tonnára nőtt. 

1,20 millió tonna gabonát exportáltak

Oroszország a múlt héten 1,20 millió tonna gabonát exportált, ami az előző heti adatnál 0,86 millió tonnával magasabb. Az export is benne van ebben, ami 1,12 millió tonna búza volt, egy héttel ezelőtt 0,72 millió tonnát tett ki – írta a Sovecon a kikötői adatokra hivatkozva.

Nagyobb búzaexport

A tanácsadó cég megemelte évi búzaexportra vonatkozó becslését. Februárban 0,3 millió tonnával 3,3 millió tonnára, egy évvel korábban 3,0 millió tonna volt az adat.

Az ukrán és a román búza olcsóbb

Az orosz búza ára magasabb a versenytársak ajánlatainál, ezt mutatta a múlt héten az egyiptomi GASC tender is, amely keretében az afrikai ország megvásárolt 180 000 tonna ukrán és román búzát – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

„Minden orosz ajánlatot 245 dolláros FOB-szállítási árral adtak be tonnánként, amely jól illeszkedik az új, nem hivatalos 235 dolláros árminimumhoz” – írta a Sovecon a heti jegyzetben. 

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A búza alapos drágulással zárta a hetet

2024. április 20. 09:10

Alapvetően emelkedtek az árak a tengerentúli és az európai terménypiacokon, de a repce mindkét kereskedés esetében kivételt jelentett.

Milyen lesz a termés a heves áradások után az orosz földeken?

2024. április 19. 14:10

Oroszországban a heves áradások és árvizek ellenére a termőterület nőtt és rekordközeli termést várnak. A búza exportárának emelkedése megállt.

Az európai búzatermést negatívan befolyásolja a sok csapadék

2024. április 19. 08:40

Amerikában mínuszokat, míg Európában pluszokat lehetett látni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Olcsóbb a búza a jó időjárás miatt

2024. április 18. 09:40

Vegyesen mozogtak a kurzusok a terménypiacokon a tengerentúlon és kontinensünkön is. Európában a malmi búza és a repce olcsóbb, a takarmánybúza pedig drágább lett, miközben a kukorica ára stagnált.

Három havi csúcson a chicagói búza ára

2021. augusztus 13. 06:33

Egy tonna malmi búzáért 245,75 eurót kértek tonnánként a nap végén, ez 9,25 eurós, nem túl gyakran látott drágulást jelentett.

A kedvező időjárás miatt csökkentek az árak

2023. április 21. 08:44

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Lefordult a nyolc hónapos csúcsról a szójabab árszintje

2022. február 4. 06:20

Európában a malmi búza 261,25 euróba, a kukorica 249 euróba, a repce 707,25 euróba, a takarmánybúza pedig 212,6 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Két hónapos csúcson a kukorica chicagói ára

2022. augusztus 25. 09:38

Amerikában pluszokat lehetett látni, ám Európában eljött a korrekció ideje, az elmúlt napok vevői túlsúlya után ezúttal az eladók kerültek fölénybe.