Terményárak
Terményárak

A szójabab nem volt ilyen olcsó 2020 novembere óta

A szójabab nem volt ilyen olcsó 2020 novembere óta

Agrofórum Online

Az Egyesült Államokban kiegyenlített kereskedést, Európában inkább vásárlói fölényt lehetett látni a keddi kereskedési napon a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 0,3 százalékkal, a kukorica pedig 0,1 százalékkal drágult, a szójabab 1,6 százalékkal, a repce pedig szintén 1,6 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

Amerikában a szójabab követte a szójaolaj határidős ügyletek meredek zuhanását kedden.

„A legaktívabb szójabab határidő 2020 novembere óta a legalacsonyabb szintre esett, és a technikai mélypont elérésének jeleit mutathatja – mondta Naomi Blohm, a Total Farm Marketing munkatársa. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szójabab piacán hamarosan egy tartós rali indulna. Bármely potenciális árkorrekciós rali egy újabb eladási lehetőség lehet, minden az augusztusi időjárási kilátásoktól függ.”

Felhalmozódó készletek

A pálmaolaj piaca csökkenéssel zár Malajziában, ami nyomás alá helyezte az Egyesült Államok szójaolaját és ez átterjedt a szójababra is. David Ng, a kuala lumpuri székhelyű, Iceberg X kereskedelmi vállalat kereskedője szerint a következő hetekben várhatóan megnövekednek a pálmaolaj-készletekkel kapcsolatos aggodalmak.

Pozitív pozicionálás

A kukorica, a búza és a szójabab termésbesorolása mind javulást mutatott az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) hétfői jelentésében, ami nyomást jelent a gabona határidős ügyleteire. Ezt mérsékelték a múlt hónap óta tapasztalt nagy eladások, így a kereskedők érdeklődése a további csökkenés iránt többnyire kimerült.

„A kérdés most az, hogy honnan jön a következő hatás?” – véli Doug Bergman, az RCM Alternatives elemzőcég munkatársa.

Elhúzódó gondok

Míg az Egyesült Államok időjárása többnyire előnyösnek tűnik, az oroszországi Fekete-tenger térségére vonatkozó előrejelzések könyörtelen hőséget mutatnak, kevés csapadékkal július 17-ig – mondta Daniel Flynn, a Price Futures Group munkatársa.

„A csapások várhatóan a kukorica szinte teljes beporzását érintik” – mondta. Más termőterületeken, például Franciaországban is fullasztó hőség uralkodik.

Főleg drágulás

Európában a malmi búza 4,75 eurós plusz után 226 euróba, a kukorica 2,25 eurós áremelkedést követően 215,5 euróba, a repce 11,75 eurós mínusz hatására 482 euróba, a takarmánybúza pedig 1,3 angol fontos plusz után 196,95 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Megállt az orosz búza exportárának csökkenése

2024. július 18. 12:10

Az orosz búza exportárának több mint egy hónapos esése megtorpant. Az eddigi betakarítások alapján az átlagtermés emelkedett.

Drágult a búza a jobb exportértékesítések miatt

2024. július 18. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is drágult, ám a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Az EU pálmaolaj-felhasználása és -importja is zuhanhat a jövőben

2022. december 26. 11:36

Az EU-ba irányuló pálmaolaj import 3,3 millió tonnára csökkenne 2032-re a 2020/2022-es 6,0 millió tonnáról.

Nyugodtak a gabonapiacok az aláírás előtt

2020. január 14. 09:03

A búza ára is csökkent, 0,7 százalékkal, míg a kukorica kurzusa emelkedett, 0,6 százalékkal. A chicagói piacon a búza és a kukorica irányát döntően az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) pénteken közzétett terményadatai befolyásolták.

Az olcsó orosz napraforgóolaj nyomja le a pálmaolaj piacát

2023. október 23. 07:10

Az Oroszországból és Ukrajnából származó olcsó napraforgóolaj áradata lefelé nyomást gyakorol a pálmaolajárakra, mivel a két vezető termelő kihasználja a valuta leértékelődését, hogy nagyobb részesedést szerezzen az étkezési olajok piacán.

Kevesebb pálmaolaj érkezhet az Európai Unióba

2023. január 22. 07:32

Malajzia, a világ második legnagyobb pálmaolaj-termelője bejelentette, hogy leállíthatja az Európai Unióba irányuló pálmaexportot, miután az EU további korlátozásokat vezetett be az erdőirtás miatti aggodalmak miatt.