Terményárak
Terményárak

A vártnál kevésbé romlottak a terméskörülmények

A vártnál kevésbé romlottak a terméskörülmények

Agrofórum Online

Chicagóban a búza 2,2 százalékkal, a kukorica 2 százalékkal, a szójabab 1,3 százalékkal, a repce pedig 0,9 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A jó vagy kiváló állapotban lévő amerikai termés mennyisége csökkent a múlt héthez képest, de nem annyira, mint azt a kereskedők és elemzők várták, ez nyomást gyakorolt a gabonaárakra. A hétfői jelentés szerint a jó vagy kiváló állapotban lévő kukorica mennyisége három százalékponttal 69%-ra, a szójabab szintén három százalékponttal 67%-ra, a tavaszi búzaé pedig öt százalékponttal 71%-ra esett vissza.

Bár ezek az adatok a túlzott nedves időjárás bizonyítékának tekinthetők egyes termőterületeken, kisebbek a vártnál. „A piac nem törődik az észak-amerikai árvízzel és inkább az erős amerikai termésbesorolásra összpontosított” – mondta Doug Bergman, az RCM Alternatives munkatársa.

Az időjáráson a világ szeme

A gabonakereskedők és elemzők a következő néhány hét időjárását találgatják, mivel az északi államokban, például Minnesotában és Iowában az áradások várhatóan hatással lesznek a hozam- és termelési adatokra.

Export

A SovEcon elemzőcég új becslései szerint a 2024/25-ös gazdálkodási évben várhatóan csökken az Ukrajnából származó gabonaexport. A cég becslése szerint az ukrán búzaexport 2024/2025-ben összesen 13,6 millió tonna lesz, ami 25%-kal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A kukoricaexport 23%-os visszaeséssel 22 millió tonna lehet.

Ukrajnában idén alacsonyabb szintű növénytermesztés várható, mind az aszály miatt, mind az Oroszországgal folyó háború következtében a mezőgazdasági területeket ért károk miatt. A SovEcon hozzáteszi, hogy mind Ukrajnából, mind Oroszországból az alacsonyabb exportpotenciál az árak támogatásának forrásává válhat az év előrehaladtával.

Kukorica

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 209 931 tonna kukorica eladását jelentette be Mexikóba, 187 833 tonnát 2024/25-re, a maradékot 2022/23-ra. A bejelentés a kereskedők és elemzők körében a közelmúltban zajló viták közepette arról szól, hogy Mexikó nem akarja többé elfogadni a GMO-kukoricát – és úgy tűnik, hogy az árak elég messzire estek ahhoz, hogy a szokásos nagy szereplőket visszahozzák a piacra. Az USDA megerősítette szójaliszt értékesítését Kínában.

Európai áresés

Európában a malmi búza 1,25 eurós mínusz után 221 euróba, a kukorica 1 eurós árcsökkenést követően 208 euróba, a repce 1,75 eurós lejtmenet hatására 460,25 euróba, a takarmánybúza pedig 1,4 angol fontos mínusz után 165,1 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukoricakészletek a vártnál jobban csökkentek

2024. július 13. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedett a búza határidős jegyzésára a gabonapiaci jelentés előtt

2024. július 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce itt olcsóbb lett.

A búza ára tovább esett a jó termés miatt

2024. július 11. 07:10

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ugyanakkor a kukorica pluszban zárt.

A szójabab nem volt ilyen olcsó 2020 novembere óta

2024. július 10. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

Enyhe tél után irtózatos fagy: szinte teljesen tönkrement a gyümölcstermés Kanadában

2024. február 10. 16:10

Megsemmisítette az enyhe hónapokat követő erős fagy a várható gyümölcstermést Brit Columbiában. Máris a várható ellátási gondok miatt aggódnak a helyiek a Kanada nyugati részén található tartományban.

Mikor metsszük a birsfát és mire ügyeljünk metszésénél?

2023. január 8. 04:38

Kertemben több birsfa is található. Kérem segítségüket, hogy mikor metszhetem meg a birsfákat? Mire ügyeljek a metszésüknél?

Közepes termés várható dióból

2019. október 17. 09:03

Míg a héjas dió importja csekély mennyiségű, addig a dióbél import évente 1000-1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról.

Őszi terméshatározó III. rész – tapadó vadszőlő, kökény, közönséges boróka

2019. október 9. 04:37

A természetben a ritkábban előforduló kék árnyalatok igazán egyedivé, különlegessé teszik egy növény megjelenését. Az ősszel érő, kékes színű termésüket leszámítva a tapadó vadszőlő, a kökény és a közönséges boróka igen különböznek egymástól, de érdemes kicsit közelebbről megismerkedni velük.