Terményárak
Terményárak

Amerikában bedőltek az árak, mert robusztus termést várnak

Amerikában bedőltek az árak, mert robusztus termést várnak

Agrofórum Online

Chicagóban a búza 0,2 százalékkal, a kukorica 0,7 százalékkal, a szójabab 0,4 százalékkal, a repce pedig 1,7 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A chicagói árak visszaestek, a kereskedők és az elemzők arra számítanak, hogy a növények elegendő nedvességhez jutnak ahhoz, hogy egészségesen fejlődjenek.

„A csapadékos május ellenére meleg volt, és néhány nedves terület kiszáradt, így a gazdálkodók normális ütemben tudtak vetni” – mondta Joel Karlin, az Ocean State Research kutatója.

Keleti kukoricaövezet

Az elemzők szerint a legtermékenyebb területek az Egyesült Államokban a keleti kukoricaövezetben vannak, a középső területek egyes részein viszont elmaradnak a tervezettől a túl sok eső miatt. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) hétfőn adja ki első frissítését a kukoricatermés minőségével kapcsolatban, amire a piac nyilván egyből reagál majd.

Lesz kamatcsökkentés?

A makromutatók miatt a befektetők azt fontolgatják, hogy a Federal Reserve egyáltalán csökkenti-e a kamatlábakat 2024-ben, ami mérsékelte a hónap végi kereskedés iránti lelkesedést. Kifejezetten a gabonafélék esetében a júniusra vonatkozó időjárás-előrejelzés eseménytelen, írja az AgResource közleményében. „A középső termőterületekre vonatkozó időjárás-előrejelzés nem fenyegető, ezért a kereskedők azon töprengenek, vajon fenntartható-e a visszapattanás” – közölte a cég.

Beindul a betakarítás

Megkezdődött az őszi búza betakarítása az Egyesült Államokban, ami a következő napokban befolyásolja az árakat. „Texasból Oklahomán át dolgoznak, és a jövő hét végére Kansasban is elindulnak a munkagépek” – mondta Charlie Sernatinger a Marextől. Hozzáteszi, egyes kereskedők úgy gondolják, hogy az amerikai búzatermést alábecsülték, ami nyomást gyakorolhat a határidős ügyletekre a betakarítás előrehaladtával.

Jó hangulat

Európában a malmi búza 0,75 eurós plusz után 259,25 euróba, a kukorica 0,5 eurós áremelkedést követően 224 euróba, a repce 2 eurós megugrás hatására 487,5 euróba, a takarmánybúza pedig 0,85 angol fontos plusz után 196,7 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukoricakészletek a vártnál jobban csökkentek

2024. július 13. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedett a búza határidős jegyzésára a gabonapiaci jelentés előtt

2024. július 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce itt olcsóbb lett.

A búza ára tovább esett a jó termés miatt

2024. július 11. 07:10

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ugyanakkor a kukorica pluszban zárt.

A szójabab nem volt ilyen olcsó 2020 novembere óta

2024. július 10. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

Ami biztos: nincsenek kiszámítható tendenciák

2023. február 10. 07:34

Idén immár hatodik alkalommal rendezték meg a YaraNap konferenciát, amely során számos, a termény-, illetve a műtrágyapiacot érintő gondolatot hallhattunk különböző területen tevékenykedő szakemberek részéről.

Van, ahol kezd kiszáradni a búza

2019. március 26. 14:40

A terménypiacokon szinte mindenki valamiféle nagy hírre várt, ami meg tudja mozgatni az árakat vagy ami irányt mutatna a következő hetekre, de egyelőre nincs ilyen.

Folytatódott a lejtmenet a terménypiacokon pénteken

2023. július 29. 12:41

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Terménypiac: a természet még nem, de a jegyzések a múlt héten zöldbe borultak

2018. március 6. 08:06

Folytatódott a potenciális eladók számára kedvező tendencia, így a tőzsdei jegyzések és a fizikai piaci árak is tovább emelkedtek február utolsó napjaiban.