Terményárak
Terményárak

Kifulladt a búzarali?

Kifulladt a búzarali?

Agrofórum Online

Amerikában az eladók uralták a piacot a szerdai kereskedési napon a terménypiacokon, Európában kiegyenlítettebb volt a piac.

Chicagóban a búza 0,9 százalékkal, a kukorica 1,2 százalékkal, a szójabab 1,3 százalékkal, a repce pedig 0,5 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a kukorica és a repce drágult.

A chicagói búza határidős jegyzésára lefelé esett szerdán, mivel a befektetők méretes profitot zsebelhettek be a közelmúltbeli rali után, és továbbra is felmerült a kérdés, hogy az oroszországi esőre vonatkozó előrejelzések megállítják-e a világ legnagyobb exportőrénél a betakarítási kilátások csökkenését.

„Az előrejelzésben szereplő eső elveszi a búzapiac élét” – mondta Brian Hoops, a Midwest Market Solutions elnöke.

Lenyomták az árakat

A kereskedők szerint azonban az oroszországi termés problémáival kapcsolatos folyamatos aggodalmak elfogyhattak, mert tovább nyomták lefelé a búzaárakat az Egyesült Államokban a betakarítása előtt – mondta Hoops.

Az elemzők mintegy 10 millió tonnával csökkentették az orosz búzatermés várható méretét ebben a hónapban a tartós szárazság és a tavaszi fagyok miatt.

Jön az eső

Az időjárási diagramok szerint ezen a héten az esőzés elérheti Dél-Oroszország és Ukrajna egy részét, bár az elemzők továbbra sem biztosak abban, hogy a nedvesség jelentősen javítja-e a termést.

Felgyorsultak a vetések

Eközben a szójabab és a kukorica határidős ügyletei a technikai alapú kereskedésben csökkentek, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) keddi jelentése pedig gyors vetési előrehaladást mutat az Egyesült Államok középnyugati részén.

Az USDA heti termésjelentése szerint a kukorica és a szójabab ültetése kissé meghaladta az elmúlt öt év átlagos ütemét, 83%-os, illetve 68%-os adattal.

Javuló időjárás

Az Egyesült Államok javuló vetési időjárása és az erős termésről szóló jelentések medvepiaci nyomást gyakoroltak a kukorica és a szójabab áraira, miközben a búza árának csökkenése nehezedett a gabonapiacra.

„A vetés továbbra is folytatódik a nedvesség ellenére, ami megjelenik az árakban” – mondta Lane Akre, a Pro Farmer nyersanyagokkal foglalkozó közgazdásza.

Vegyes hangulat

Európában a malmi búza 1,5 eurós mínusz után 263,25 euróba, a kukorica 0,75 eurós áremelkedést követően 215 euróba, a repce 4,25 eurós megugrás hatására 492,5 euróba, a takarmánybúza pedig 1,55 angol fontos árcsökkenés után 201,25 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oda az ukrán kukorica harmada, Romániában is nagy a kár, ez felhajthatja az árakat

2024. július 23. 10:40

A kukorica- és napraforgóhozamok 35 százalékkal csökkenhetnek Ukrajnában a hőség és az aszály miatt az Ukrán Agrártanács szerint.

Kilőtt a kukorica és a szójabab ára a melegebb idő miatt

2024. július 23. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Jó kukoricatermésre számítanak az Egyesült Államokban

2020. április 1. 08:03

A kukorica annak ellenére drágult, hogy az etanolgyártás drámai visszaesésben van.

Második napja drágul a szójabab

2020. május 6. 08:03

A szójabab kereskedői újabb kínai eladásokban bíznak, annak ellenére, hogy egyre többen tartanak attól, hogy kiújulhat a vámháború Washington és Peking között.

Tovább csökken a búza ára a terménypiacokon

2024. július 4. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce értéke növekedett.

Magas terméshozamokat produkált idén az angol mezőgazdaság

2019. december 7. 06:41

A terméshozamok egyértelműen mutatják, mennyivel jobb időjárási körülmények között dolgozhattak idén az angol mezőgazdaságban.