Terményárak
Terményárak

Drágul a szójabab a kínai kereslet élénkülésével

Drágul a szójabab a kínai kereslet élénkülésével

Agrofórum Online

Amerikában vegyes összkép rajzolódott ki a csütörtöki terménypiaci kereskedés során, Európában inkább vevői fölényt lehetett látni. Chicagóban a búza 0,4 százalékkal, a szójabab pedig 1,1 százalékkal drágult, ám a kukorica 1,1 százalékkal, a repce pedig 0,7 százalékkal lett olcsóbb. Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, ám a takarmánybúza értéke csökkent.

Az Egyesült Államokban a határidős szójabab ára emelkedett csütörtökön, miután Kína azt közölte, hogy az import valószínűleg magas szinten marad, mivel minden idők rekordját döntik az idei terményvásárlások, közben az időjárás továbbra is aggodalomra ad okot Brazíliában.

A búza ára is emelkedett, míg a kukoricáé csökkent a magasabb amerikai hozamok miatt.

Elemzők és kereskedők szerint a kínai szójababimport valószínűleg magas szinten marad a negyedik negyedévben is, így a 2023-as vásárlások minden idők rekordjára emelkednek.

Az amerikai szójabab iránti kínai kereslet kapcsán a reményeket felerősítették azok a hírek, amelyek szerint az amerikai mezőgazdasági ágazat képviselői csütörtökön Pekingben találkoztak kínai kollégáikkal annak érdekében, hogy erősítsék a mezőgazdasági kereskedelmet, még akkor is, ha a két ország közötti politikai kapcsolatok továbbra is feszültek.

„Talán ez az, ami egy kicsit felpörgette a piacot” – mondta Sherman Newlin, a Risk Management Commodities elemzője.

Egy másik nyomásnövelő tényező a brazíliai időjárás volt, ahol továbbra is fennáll az aggodalom az északi és középső területeken a szárazság és a túlzott déli esőzés miatti termésveszteség miatt.

„A piac egy kicsit ideges, visszatér egy kis prémium” – tette hozzá Newlin.

A búzát a dollár árának csökkenése is támogatta, ami az amerikai gabonákat globálisan versenyképesebbé teszi. Ezt az újabb aggodalmak is alátámasztották, amelyek szerint Oroszország robbanóanyagot dobott le egy fekete-tengeri gabonaszállítási útvonalon.

A másik oldalon a határidős kukorica árfolyama csökkent, megelőzve az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) jövő heti kínálati/keresleti jelentését, amely szerint egyes elemzők a terméshozam növekedését várják.

Európában a malmi búza 0,75 eurós plusz után 232,25 euróba, a kukorica 3,5 eurós áremelkedést követően 202 euróba, a repce 5,75 eurós megugrás hatására 435,75 euróba, a takarmánybúza pedig 0,5 angol fontos mínusz után 185 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb lett az orosz búza az időjárási félelmek enyhülésével

2024. június 21. 10:10

Az orosz búza exportára jelentősen csökkent az egy héttel ezelőttihez képest. Az elemzők szerint enyhült a rossz időjárás negatív hatása.

Kéthavi mélypontra süllyedt a szójabab ára

2024. június 21. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedtek a terményárak Európában

2024. június 20. 08:10

Párizsban a malmi búza értéke 1,5 euróval a tonnánkénti 230,5 eurós szintig emelkedett a következő, szeptemberi határidőre.

Olcsóbb lett a búza az amerikai aratás erőteljes kezdése miatt

2024. június 19. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

A kukorica ára csökken a tavaszi vetések kezdete miatt

2024. április 3. 11:40

A repcét kivéve olcsóbbak lettek a főbb árucikkek a terménypiacokon Amerikában és Európában is a keddi kereskedési napon.

Enyhe zavart okozott a hónap végi átpozicionálás

2023. november 30. 11:10

Lendületesen emelkedtek az árak a terménypiacokon a szerdai kereskedés során. Chicagóban a búza 2,5 százalékkal, a kukorica 0,6 százalékkal, a szójabab 0,1 százalékkal, a repce pedig 0,8 százalékkal drágult. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Kína is felfüggesztheti az agrártermékekre kivetett vámot

2019. november 5. 12:21

Az eddigi hírek szerint Kína és az Egyesült Államok álláspontja jelentősen közeledett az utóbbi hetekben, már arról is egyezkednek, hogy hol írják majd alá a megállapodást.

Kijózanító árzuhanás a terménypiacokon

2023. november 28. 11:10

Nem indult túl jó hangulatban a kereskedés a terménypiacokon. Chicagóban a búza 2,9 százalékkal, a kukorica 1,4 százalékkal, a szójabab 0,1 százalékkal, a repce pedig 0,2 százalékkal zárt alacsonyabb árszinten, mint pénteken. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce drágult.