Terményárak
Terményárak

Drágult a búza az időjárási aggodalmak miatt

Drágult a búza az időjárási aggodalmak miatt

Agrofórum Online

Áremelkedésekkel ért véget a hét a terménypiacokon. Chicagóban a búza 3,2 százalékkal, a szójabab 1,4 százalékkal, a repce pedig 1,8 százalékkal került többe, mint előző nap. A kukorica mindeközben stagnált. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Az időjárási aggodalmak újabb hulláma rövid ideig tartó, lendületes áremelkedést váltott ki a búza piacán.

„Több befektetési alap is lázasabb ütemben zárta le vétellel a short pozícióit. De közben időjárási aggodalmak is megjelentek a Fekete-tengeren és az Egyesült Államokban Kansas nyugati részén, Colorado keleti részén és Texas Panhandle térségében, ahol az e heti esőzésekre vonatkozó előrejelzéseket visszavonták, valamint a külső piacok is támogatást adtak a vártnál gyengébb munkaerőpiaci jelentés hatásai miatt. A számok feltámasztják a Fed lazább monetáris politikájával kapcsolatos reményeket” – mondta Joel Karlin, az Ocean State Research munkatársa.

Elhúzódó szárazság

Az időjárási várakozások adatai elhúzódó szárazságot jósolnak a déli síkságon és Iowában.

Általános piaci hatások

Az Egyesült Államok áprilisi álláspiaci jelentése a vártnál gyengébb adatot mutatott, ami azt jelzi, hogy a lehűlő gazdaság hamarabb hozhatja el a központi bank szerepét betöltő Fed kamatcsökkentését. Ez egész nap támaszt nyújtott a gabonáknak.

Magasabb várakozások

A Goldman Sachs elemzőház új előrejelzése a nyersanyagok magasabb hozamát jelzi mindenütt, a bank 21%-os hozamot jósol az S&P GSCI Commodity Indexen 12 hónapra.

„Azoknak az alapoknak, amelyek a növekedési időszak felé tartanak át kell gondolniuk néhány dolgot” – mondta Brian Splitt, az AgMarket.net munkatársa.

Mínusz, majd stagnálás

A kukorica ára visszaesett a délelőtti kereskedésben, de a nap vége felé pluszban is járt, de stagnálással zárt.

Az AgResource közleménye szerint a zuhanást az okozta, hogy a gazdálkodók megpróbálták kihasználni a kukorica viszonylag magas árát és nagyobb mennyiséget adtak el.

Emelkedő élelmiszerárak

Az Egyesült Nemzetek Szervezete közzétette legújabb élelmiszerár-indexét, amely az alapvető élelmiszerek globális árait követi nyomon. Áprilisban átlagosan 119,1 pont volt az index, ami 0,3%-kal magasabb a márciusi szintnél, és mintegy 9,6%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Áprilisban 0,3%-kal emelkedtek a gabonafélék ára, ami véget vetett a három hónapos csökkenésnek.

Európa pluszban

Európában a malmi búza 5 eurós plusz után 209,76 euróba, a kukorica 3 eurós áremelkedést követően 202 euróba, a repce 3,25 eurós megugrás hatására 469,75 euróba, a takarmánybúza pedig 3,65 angol fontos plusz után 185,4 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukoricakészletek a vártnál jobban csökkentek

2024. július 13. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedett a búza határidős jegyzésára a gabonapiaci jelentés előtt

2024. július 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce itt olcsóbb lett.

A búza ára tovább esett a jó termés miatt

2024. július 11. 07:10

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ugyanakkor a kukorica pluszban zárt.

A szójabab nem volt ilyen olcsó 2020 novembere óta

2024. július 10. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

A szárazságtól való félelem miatt drágult a búza

2020. október 6. 06:02

A párizsi árutőzsdén is zöldben álltak a főbb számok, azaz drágultak a fontos agrártermékek. A malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza kereskedése is pluszt hozott.

Második napja drágul a szójabab

2020. május 6. 08:03

A szójabab kereskedői újabb kínai eladásokban bíznak, annak ellenére, hogy egyre többen tartanak attól, hogy kiújulhat a vámháború Washington és Peking között.

Szép lenne a kukorica, de pusztítja a mezei vad

2018. július 18. 04:05

Az elmúlt hét száraz időjárása felgyorsította az őszi búza aratását, és amint végeznek vele, folytatódhat a rozs, a tavaszi árpa és a zab betakarítása. Csapadékosabb helyeken a kint levő búza kalászain megjelent a korompenész tünete.

Olcsó az orosz búza, ez külső nyomást jelent a piacokon

2024. március 27. 13:10

A mínuszok uralták a terménypiacokat a keddi kereskedési napon. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.