Terményárak
Terményárak

Egy hónapos mélypontról emelkedett kis mértékben a szója ára

Egy hónapos mélypontról emelkedett kis mértékben a szója ára

Agrofórum Online

A Washington és Peking között zajló kereskedelmi tárgyalások körüli bizonytalanság miatt óvatosak a befektetők a búza piacán. A búza ára fél százalékkal csökkent.

A szójabab 0,16 százalékkal 916,75 dollárcentre drágult Chicagóban, de nap közben egészen 911 dollárcentig csökkent a kurzus, ami jó egy napos mélypontnak felel meg. Utoljára szeptember 30-án zárt ez alatt a kereskedés, akkor 906 dollárcentet adtak egy véka szójababért a Bloomberg adati szerint. A csökkentést az okozta, hogy felmerült, hogy a megszakítják a mezőgazdasági termékekről szóló tárgyalásokat Washington és Peking között, az egész kereskedelmi háborús egyezség érdekében. A korlátozott mezőgazdasági egyezség nyertese a bankszektor lehetne, hiszen a kínai pénzügyi szolgáltatások piacát nyitnák meg cserébe egyes hírek szerint. „Az Egyesólt Államok Kínával kötendő megállapodása, akár egy Twitter-bejegyzésen is múlhat” – mondta Arlan Suderman, az INTL FCStone brókercég árupiaci elemzője, utalva arra, hogy Donald Trump, amerikai elnök rendszeresen használja bejelentésekre ezt a közösségi platformot.

A kínai kereskedelmi minisztérium közleményében hangoztatta, hogy a két fél „mélyreható” eszmecserét folytat, a kereskedelmi megállapodás első szakaszáról. „Nagyon sok a bizonytalanság a tárgyalások kapcsán, ami jelentős hatással lehet a szójabab piacára” – húzta alá Phin Ziebell, a National Australia Bank agrárpiaci közgazdásza.

A búzáért 0,5 százalékkal adtak kevesebbet a kereskedők, a vékánkénti ár 511 dollárcentig csökkent. A búza piacán továbbra is a meghatározó, hogy a globális ellátásban az orosz export miként jelenik meg. Egyiptom közben bejelentette, hogy 465 ezer tonna orosz és ukrán búzát vásárolt, amelyet január első felében szállítanak majd le az észak-kelet afrikai országnak.

A kukorica ára 0,1 százalékkal 375,75 dollárcentre emelkedett. A repce ára gyakorlatilag stagnált, a kurzus mindössze 0,04 százalékkal kúszott feljebb.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oda az ukrán kukorica harmada, Romániában is nagy a kár, ez felhajthatja az árakat

2024. július 23. 10:40

A kukorica- és napraforgóhozamok 35 százalékkal csökkenhetnek Ukrajnában a hőség és az aszály miatt az Ukrán Agrártanács szerint.

Kilőtt a kukorica és a szójabab ára a melegebb idő miatt

2024. július 23. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Ősszel érkeznek a legújabb bőtermő búzák, és szójában is tovább erősít a Karintia Kft.

2018. június 21. 07:25

20 faj, 100 fajta, 300 parcella és 2500 vendég. Így harangozta be Közép-Európa legnagyobb fajtabemutatóját a magyar gazdáknak a Karintia Kft.

Növénytermesztés Képgaléria Videó

Két hónapos csúcsról fordult vissza a búza árjegyzése

2020. március 27. 12:09

Európában összességében nem volt jó napja az eladóknak a párizsi árutőzsdén, hiszen zömmel csökkentek az árak.

Kína miatt mérséklődött a szójabab ára

2020. május 20. 05:36

Európában inkább a mínuszok domináltak a következő határidőre, de a hosszabb távú kilátások már biztatóbbak az agrárpiaci termékek területén.

Visszapattant a kukorica a jó tíz éves mélypontról

2020. április 23. 08:03

A kukorica ára azt követően pattant fel, hogy jó tíz éves mélypontra került az ár, amely 2009. szeptembert óta nem járt olyan alacsonyan, mint a napokban.