Terményárak
Terményárak

Európában vélhetően nem okozott jelentős károkat a nagy hideg

Európában vélhetően nem okozott jelentős károkat a nagy hideg

Agrofórum Online

Szakértők nem tartják valószínűnek, hogy az elmúlt héten Európában tapasztalható súlyos hideg jelentős károkat okozott volna az őszi vetésű búzában. Az igazán nagy hideg többnyire a hóval borított területeken jelentkezett - közölték elemzők és kereskedők.

Bár a fagyos idő hatását még nem lehet teljesen meghatározni, amíg a növények a téli nyugalmi állapotban vannak, addig az Európai Unió területén bekövetkező nagyobb veszteségek nem állapíthatók meg.

„Franciaországban például nem számítunk érdemi hatásra, és ragaszkodunk a meglehetősen tisztességes terméshozamok forgatókönyvéhez” – mondta Vincent Braak, a Strategie Grains növényelemzője.

A többi európai országhoz hasonlóan Franciaországban is kétszámjegyű negatív Celsius-hőmérsékletet mértek múlt héten bizonyos területeken, ami potenciálisan károsíthatja az őszi vetésű búzát.

A kereskedők és elemzők szerint azonban a nyár végi aszály idején elvetett repce és az árpa nagyobb veszélynek volt kitéve, mint a keményebb búza.

A francia mezőgazdasági minisztérium a múlt héten 4,86 millió hektárra emelte az ország őszi búza vetésterületére vonatkozó becslést a 2021-es betakarításra, ami 15 százalékkal magasabb az előző évinél.

Közép-Európában a hó várhatóan korlátozta a mínusz 20 Celsius-fokos alacsony hőmérséklet negatív hatásait Németországban és Lengyelországban.

„A fagyok jelentősek, de a búzával bevetett területeket általában hó borítja Németország egész területén, és nem számítok jelentős problémákra a fagykárokkal kapcsolatban” – mondta az egyik német gabonaelemző. „Az ilyen alacsony hőmérséklet nem szokatlan, de a tél olyan meleg volt az elmúlt években, hogy elfelejtettük, hogy hosszú fagyok is lehetségesek” – fűzte hozzá.

A németországi őszi búza vetésterülete a 2021-es betakarításhoz 2,7 százalékkal növekedett az évvel ezelőttihez képest, mintegy 2,83 millió hektárra – derült ki egy hivatalos decemberi becslésből.

Lengyelországban a hivatalos becslések szerint az őszi búza területe alig változott, körülbelül 2 millió hektár, bár Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője szerint a terület valamelyest csökkenhetett. „A hideg időjárás után nem várható nagyobb probléma. Lengyelország nagy részén a növényeket elegendő hóréteg védte” – emelete ki.

A korábbi EU-tagország Egyesült Királyságban a nedves körülmények kezdték csillapítani a hozamelvárásokat – mondta Peter Collier, a CRM Agri elemzője. „A most érintett területekre tekintve a piacok elveszítik a bizalmat az átlag feletti hozamok és az exportálható többlet kilátásaival szemben a következő szezonra vonatkozóan” – mondta. Collier becslése szerint a bevetett terület éves szinten 25-30 százalékkal nőtt az előző szezonhoz képest – emelte ki a brit Thomson Reuters hírügynökség. Az előző évi esős vetési időszak a betakarításkori mennyiségek zuhanásához és az import növekedéséhez vezetett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukorica ára hároméves mélypontra csökkent

2024. február 22. 13:40

Szinte mindegyik termény ára csökkent a szerdai kereskedési napon. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica 2,1 százalékkal, a szójabab pedig 1,6 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A repce 1,3 százalékos drágulása kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A múlt héten ismét csökkent az orosz búza exportára

2024. február 21. 15:10

Az orosz búza exportára a múlt héten tovább csökkent a világpiaci árak gyengülése és – elemzők szerint – a szállítások némi növekedése közepette.

Csaknem 4 százalékkal lőtt ki a búza ára

2024. február 21. 10:10

Jobbára emelkedő árakat lehetett látni a keddi kereskedési napon a terménypiacokon.

Két és fél éves mélyponton a párizsi búza

2024. február 20. 13:10

Európában az eladók kerültek fölénybe a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

Újabb amerikai adat eredményezhet legalább részleges áremelkedést

2019. június 13. 05:52

Megjelent a júniusi USDA becslés és nem teljesen váratlanul, de mégis erős áremelkedést eredményezett az amerikai piacon.

Háromhavi csúcsról csökkent a búza ára

2022. október 12. 07:37

Korrigáltak az árak a terménypiacokon kedden. Chicagóban a búza 3,8 százalékkal, a kukorica pedig 0,8 százalékkal lett olcsóbb.

Szárnyal a búza ára az árutőzsdén

2022. október 1. 10:42

Pénteken is folytatódott a rali a terménypiacokon.

Egyhetes csúcsra drágult a kukorica jegyzésára

2019. szeptember 13. 05:36

A vékánkénti 362 dollárcentes árfolyam fölött is kötöttek az árupiacon a kukoricával. Ez egyhetes csúcsot jelent, a kurzus már korrigál a 360 dollárcentes szint közelébe.