Terményárak
Terményárak

Terményárak: lanyha piac, a kukoricánál jelentős árcsökkenés valószínű.

Terményárak: lanyha piac, a kukoricánál jelentős árcsökkenés valószínű.

Agrofórum Online

Az európai és az észak-amerikai piacokon az elmúlt hét továbbra is lanyha volt, az árak csökkenő tendenciát mutattak.

A vezető hírek a fekete-tengeri kínálat erősödését és új piacokon történő megjelenéséről szóltak, ezzel folyamatosan nyomást gyakorolva a jegyzésekre. A párizsi tőzsdén, a MATIF-on a hét folyamán csak azért nem jegyeztek új alsó értékeket a hét végén, mert a pénteki nap enyhe korrekciót hozott és így változatlan szinten zártak az árak.

Most a hét elején jött azonban egy hír és ez meg tudta bolygatni a piacokat: Az ausztrál gabona tanács a várható búza termést 2,7 M tonnával csökentette ( 21,9 M to-ról 19,2 M to-ra) és ezzel a mostani szezon első új, áremelkedést eredményező híre jelent meg.

A dél-amerikai régió gazdasági bizonytalanságai, mint az argentin államcsőd és a sztrájkok egyelőre nem erősítették érdemben az árakat, sőt eddig még nem is befolyásolták a piaci folyamatokat – az ottani „téli” időszak csendessége egyelőre változott.

A magyarországi folyamatok is tükrözik az európai helyzetet – gondnak látom, hogy a termelői elvárások nehezen találkoznak a tényleges piaci igényekkel. A hazai feldolgozók, a takarmánykeverők és a malmok is megvették, amire szükségük lesz a közeli hónapokban. Az export kiszállítások sem tudják ezt fokozni, a közeli szállításra nincs jelenleg igény.

A későbbi hónapokra történő eladások egyelőre a kereskedők terepe – nagyon úgy látszik, hogy a kereskedők előrelátása vagy csak egyszerűen eladásaik fedezése, a termelőktől történő vásárlások el fognak válni egymástól. A mostani eladások árszintje fogja meghatározni a jövő tavaszi árakat is és ez nem lesz kedvező a termelők és azon felvásárlók részére, akik nem fedezték le előre vételeiket. A mostani kínálati árak alapján további – s főként a kukoricánál akár jelentős – árcsökkenés valószínű.

A héten lesz ismételten amerikai becslés, az USDA által közölt információk módosíthatnak a várakozásokon és így a piaci szereplők tevékenységén – de most a kereslet-kínálati, úgynevezett fundamentális adatokon alapuló előrejelzések kissé háttérbe szorultak.

Megállt a szójabab ralija az árutőzsdén

2019. december 12. 08:47

Bár az elmúlt napokban sokat drágult a szójabab a Peking és Washington közötti enyhülő hangulatú kommunikációban, de a sertéspiac miatti kínai belföldi változások még nem mérhetőek fel egészen pontosan.

Megállíthatatlanul drágul a szójabab

2019. december 11. 13:33

A kukorica is drágult, a kurzus 0,2 százalékkal a 148 dolláros tonnánkénti szintet közelítette meg, ami a november közepi szintnek felel meg.

Kína emelte az amerikai szójabab importját

2019. december 11. 12:17

A kereskedelmi tárgyalások folytatódnak, vasárnap jár le egy fontos határidő, amennyiben addig nem sikerül legalább részben megállapodni, emelkedhetnek az amerikai vámtarifák, és ismét elmérgesedhet a viszony a két nagyhatalom között.

Az exportőrök kitartása eredményt hozott

2019. december 10. 06:37

A búza piacán látható leginkább, hogy ha egy nagy termelő ország tudatosan értékesíti terményét, az a piaci folyamatokban előnnyel jár.

Van, ahol kezd kiszáradni a búza

2019. március 26. 14:40

A terménypiacokon szinte mindenki valamiféle nagy hírre várt, ami meg tudja mozgatni az árakat vagy ami irányt mutatna a következő hetekre, de egyelőre nincs ilyen.

Több hetes mélyponton maradtak a gabonaárak

2019. november 21. 08:56

A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások okozta bizonytalansággal okolható részben a nagyobb lejtmenet a terményárakban.

Terménypiac: Felrobbant a napraforgó ára, de miért?

2019. november 27. 13:21

November közepéhez képest némileg váratlan az ukrán és az orosz gabona-export ütemének lassulása, emiatt erősödhetnek tovább a jegyzések.

Ötéves csúcsra drágult a kukorica

2019. július 16. 04:37

A kukorica piacán az elmúlt időszak túlságosan is meleg és száraz időjárása okozott aggodalmakat. A kedvezőtlen időjárás hajtotta felfelé az árakat.