Terményárak
Terményárak

Terményárak: lanyha piac, a kukoricánál jelentős árcsökkenés valószínű.

Terményárak: lanyha piac, a kukoricánál jelentős árcsökkenés valószínű.

Agrofórum Online

Az európai és az észak-amerikai piacokon az elmúlt hét továbbra is lanyha volt, az árak csökkenő tendenciát mutattak.

A vezető hírek a fekete-tengeri kínálat erősödését és új piacokon történő megjelenéséről szóltak, ezzel folyamatosan nyomást gyakorolva a jegyzésekre. A párizsi tőzsdén, a MATIF-on a hét folyamán csak azért nem jegyeztek új alsó értékeket a hét végén, mert a pénteki nap enyhe korrekciót hozott és így változatlan szinten zártak az árak.

Most a hét elején jött azonban egy hír és ez meg tudta bolygatni a piacokat: Az ausztrál gabona tanács a várható búza termést 2,7 M tonnával csökentette ( 21,9 M to-ról 19,2 M to-ra) és ezzel a mostani szezon első új, áremelkedést eredményező híre jelent meg.

A dél-amerikai régió gazdasági bizonytalanságai, mint az argentin államcsőd és a sztrájkok egyelőre nem erősítették érdemben az árakat, sőt eddig még nem is befolyásolták a piaci folyamatokat – az ottani „téli” időszak csendessége egyelőre változott.

A magyarországi folyamatok is tükrözik az európai helyzetet – gondnak látom, hogy a termelői elvárások nehezen találkoznak a tényleges piaci igényekkel. A hazai feldolgozók, a takarmánykeverők és a malmok is megvették, amire szükségük lesz a közeli hónapokban. Az export kiszállítások sem tudják ezt fokozni, a közeli szállításra nincs jelenleg igény.

A későbbi hónapokra történő eladások egyelőre a kereskedők terepe – nagyon úgy látszik, hogy a kereskedők előrelátása vagy csak egyszerűen eladásaik fedezése, a termelőktől történő vásárlások el fognak válni egymástól. A mostani eladások árszintje fogja meghatározni a jövő tavaszi árakat is és ez nem lesz kedvező a termelők és azon felvásárlók részére, akik nem fedezték le előre vételeiket. A mostani kínálati árak alapján további – s főként a kukoricánál akár jelentős – árcsökkenés valószínű.

A héten lesz ismételten amerikai becslés, az USDA által közölt információk módosíthatnak a várakozásokon és így a piaci szereplők tevékenységén – de most a kereslet-kínálati, úgynevezett fundamentális adatokon alapuló előrejelzések kissé háttérbe szorultak.

Drágult a kukorica és a búza

2019. szeptember 20. 16:01

A vártnál nagyobb Egyesült Államokbeli heti kukorica-export adat hatására felfelé mozdult a termék jegyzésára az árupiacokon.

A szója ára csökkent, de a búza és a kukorica drágult

2019. szeptember 19. 08:47

A kínai szójavásárlásokkal kapcsolatos hírek is alátámasztották a csökkenő trendet.

Nem a spekuláció miatt alacsony a kukorica ára

2019. szeptember 18. 12:20

Szeptember második hete jobb hangulatban telt, az árak csökkenése az európai piacokon megállt és némi hezitálás után követte az amerikai árak emelkedő trendjét.

Egyhetes csúcsra drágult a kukorica jegyzésára

2019. szeptember 13. 05:36

A vékánkénti 362 dollárcentes árfolyam fölött is kötöttek az árupiacon a kukoricával. Ez egyhetes csúcsot jelent, a kurzus már korrigál a 360 dollárcentes szint közelébe.

Terményárak: 2019 átlagos év lehet átlagos árakkal?

2019. március 11. 14:32

Az első márciusi hét nem hozott megnyugvást, a piacokon továbbra is a csökkenő tendencia volt jellemző.

Újabb amerikai adat eredményezhet legalább részleges áremelkedést

2019. június 13. 05:52

Megjelent a júniusi USDA becslés és nem teljesen váratlanul, de mégis erős áremelkedést eredményezett az amerikai piacon.

Terményárak: nem túl rózsásak a kilátások

2019. május 6. 15:58

A világ gabona- és olajosmag-kereskedelmében változatlan az árak csökkenő tendenciája és ez a hazai ó- és újtermésű árakra is hatással lesz.

Hódmezővásárhelyen folytatódik a Terménypiaci Képzési Napok programsorozat

2018. április 5. 07:34

Ha terményét minél kedvezőbben értékesítené, akkor kihagyhatatlan a képzési program!