Terményárak
Terményárak

Ingadozó piacokat várnak a szakértők

Ingadozó piacokat várnak a szakértők

Agrofórum Online

Vegyes hangulat uralkodott a szerdai kereskedési napon a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 0,7 százalékkal, a kukorica 0,9 százalékkal, a szójabab pedig 0,1 százalékkal lett olcsóbb, a repce közben 1,1 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában a malmi búza és a kukorica drágult, a repce és a takarmánybúza kurzusa pedig mínuszban zárt.

Az áresések utáni korrekciólendülete hamar elfogyott, így technikai alapú értékesítés indult el a piacon, és a negatív hangulat átvehette az irányítást.

„Lehetséges, hogy nem tudunk kimozdulni ezekből a jelenlegi tartományokból a kurzusokkal” – mondta Donna Hughes, a StoneX munkatársa.

A korábbi lökést részben az inflációs adatok közzététele okozta, amelyek szerint az infláció áprilisban 3,4%-kal nőtt az Egyesült Államokban.

Rugalmasabb kereskedés

Az árcsökkenés előtt a kereskedők még azt hitték, hogy a befektetési alapok kereskedői semlegesen várják a nyári növekedési szezont.

Tomm Pfitzenmaier, a Summit Commodity Brokerage munkatársa szerint az elemzők most arra számítanak, hogy a kereskedők rugalmasabban kereskedhetnek az időjárási trendekkel kapcsolatban, amelyek a nyári termést érinthetik.

Lassan haladnak

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) hétfői termésjelentése szerint az amerikai gazdálkodók lelassították a vetési munkálatokat, bár a kereskedők nincsenek meggyőződve arról, hogy ez a lassulás súlyosabb vetési késésekhez vezet.

Több a kérdés

Úgy tűnik, hogy több a nyitott kérdés, mint a konkrét tény – közölte az AgResource egy feljegyzésében.

„Ma több a kérdés, mint a válasz – a dél-amerikai termés nagysága, a fekete-tengeri időjárás júniusban és az Egyesült Államok vetési üteme –, és az ügyfeleknek fel kell készülniük a széles körben ingadozó piacokra” – emelte ki a cég.

Hideg és száraz idő

Az orosz SovEcon mezőgazdasági cég 7,2 millió tonnával csökkentette a 2024-re várt orosz búzatermést, így a teljes termés 85,7 millió tonnára emelkedett.

A cég azt mondta, hogy a nagy mértékű mínusz a közép- és dél-oroszországi „időjárási anomáliákból” származik. Dél-Oroszországban a normál csapadéknak csak 20-40%-a esett az elmúlt három hónap során, ami hatással volt a növényekre. A fagykár a fő tényező a központi területen a növényekben észlelt károk miatt.

Irányhiány

Európában a malmi búza 1 eurós plusz után 250,75 euróba, a kukorica 3 eurós áremelkedést követően 213,25 euróba, a repce 2,5 eurós lejtmenet hatására 475 euróba, a takarmánybúza pedig 0,05 angol fontos mínusz után 187,25 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hol vannak a kínaiak a terménypiacon?

2024. május 25. 09:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, a repce viszont olcsóbb lett.

Újra drágult a búza

2024. május 24. 13:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

A szójabab a kínai vásárlásokról szóló pletykák miatt drágult

2024. május 23. 11:10

Európában a malmi búza és a repce drágult, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa viszont közben mínuszban zárt.

Júliusi csúcsra lökte a búza árát a csökkenő orosz termésbecslés

2024. május 22. 10:10

Európában a malmi búza tovább drágult, ugyanakkor a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Alapozza meg a jó búzatermést már most ősszel!

2020. szeptember 30. 09:31

Ha ősz, akkor búzavetés, és ezzel együtt őszi alaptrágyázás. Legfontosabb kultúrnövényünk termésmennyiségét számos tényező befolyásolja. Ezek között is a tápanyag-ellátottság szerepe a legnagyobb, mintegy 30%-ban ezen múlik, milyen termést aratunk a következő nyáron.

A várhatóan száraz amerikai időjárás miatt emelkedtek az árak

2023. augusztus 18. 11:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce értéke növekedett.

Négyhavi mélypontra zuhant a búza ára

2023. december 12. 10:10

Erős eladói nyomást lehetett érezni a hétfői terménypiaci kereskedésben, de azért akadtak kivételek is. Chicagóban a búza 3,5 százalékkal, a kukorica pedig 0,8 százalékkal lett olcsóbb, miközben a repce stagnált, a szójabab pedig 2,6 százalékkal drágult. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, miközben a repce piaca pluszban zárt.

Amerikában az eladók, Európában a vevők kerültek fölénybe

2023. május 20. 05:37

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.