Terményárak
Terményárak

Kéthónapos mélyponton a búza ára

Kéthónapos mélyponton a búza ára

Agrofórum Online

Újabb mínuszos napot zártak az agrártőzsdék. Chicagóban a búza 2,6 százalékot, a kukorica 1,4 százalékot, a szójabab 0,5 százalékot, a repce pedig 0,8 százalékot vesztett értékéből. A párizsi árutőzsdén is lejtmenetet hozott a kereskedés a négy kiemelten fontos agrárterméknél. Így a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza is olcsóbb lett.

A chicagói búza határidős árjegyzése kedden két hónapos mélypontot ért el, amelyet az amerikai őszi búza termésértékelésének javulása, az erős exportverseny és az ausztrál betakarításra vonatkozó növekvő becslések okoztak a piacon.

A kukorica és a szójabab árjegyzése is mérséklődött, visszafordult a kereskedési nap elején látott erősödés után. Akkor a kereskedők a dél-amerikai termőterületek csapadék-előrejelzéseire összpontosítottak.

„Az Egyesült Államokból származó búza iránti kereslet nem túl jó. A múlt héten valóban nagyon jó exportértékesítési adatok érkeztek, de ez a trend nem látszik fenntarthatónak. Így a piac talán túlságosan gyorsan reagált a külföldi hírekre” – közölte Joe Vaclavik, a Standard Grain brókercég elnöke. Hangsúlyozta a fekete-tengeri régió beszállítóinak globális versenyben játszott szerepé. Egyiptom legfőbb állami gabonavásárlója 170 000 tonna orosz és ukrán búzát vásárolt egy nemzetközi beszerzési pályázaton. Nem vettek amerikai búzát.

Eközben az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) adatai szerint az amerikai őszi búza 46 százaléka jó és kiváló állapotban van, szemben az egy héttel korábbi 43 százalékkal.

A StoneX gabonaügynökség Brazília 2020/21-es gazdálkodási évben várható szójatermés-előrejelzését 133,9 millió tonnára emelte a korábbi 133,4 millióról.

A párizsi árutőzsdén is eladói fölény alakult ki. A malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza is pirosban zárt, azaz mínuszt hozott a kereskedés. Egy tonna malmi búza 209,5 euróba került záráskor, ami 75 eurócentes mínusz után alakult ki a decemberi határidőre. Összesen 14 835 kontraktust kötöttek, márciusra azonban kiemelkedő érdeklődés mellett 52 288 üzletet kötöttek. Itt 1,75 eurós mínusz után 205,25 euróba került egy tonna malmi búza. A kukorica 3,75 eurós lejtmenetet követően 189,75 euróba került tonnánként. A repce 404,25 euró/tonnás árjegyzése 4,5 eurós árcsökkenést jelentett. A takarmánybúza 1,65 eurós mínusz után 190,6 euróba került tonnánként.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukorica ára hároméves mélypontra csökkent

2024. február 22. 13:40

Szinte mindegyik termény ára csökkent a szerdai kereskedési napon. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica 2,1 százalékkal, a szójabab pedig 1,6 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A repce 1,3 százalékos drágulása kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A múlt héten ismét csökkent az orosz búza exportára

2024. február 21. 15:10

Az orosz búza exportára a múlt héten tovább csökkent a világpiaci árak gyengülése és – elemzők szerint – a szállítások némi növekedése közepette.

Csaknem 4 százalékkal lőtt ki a búza ára

2024. február 21. 10:10

Jobbára emelkedő árakat lehetett látni a keddi kereskedési napon a terménypiacokon.

Két és fél éves mélyponton a párizsi búza

2024. február 20. 13:10

Európában az eladók kerültek fölénybe a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

Aszály fenyegeti az amerikai búzát

2021. július 16. 06:47

Európában ezzel szemben mind a négy fontos agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza is többe került, mint előző nap.

Vízben állnak a repcék!

2021. március 16. 08:11

Repcetáblán tébláboló, fejüket vakargató gazdák? Az ország egyes részein mostanában nem is annyira ritka látvány, mint gondolnánk.

A vevők hete a gabonapiacon

2020. május 11. 08:02

Európában múlt héten a vevők domináltak a főbb gabonatermékek piacán, hiszen a négy kiemelten fontos agrártermék mindegyike drágult.

Egy napi csökkenés után újra drágult a szójabab

2021. január 9. 09:30

A párizsi árutőzsdén a vevők uralták a piacot, mindegyik fontos agrártermék ára emelkedett.