Terményárak
Terményárak

Meglódult a kukorica, kéthetes csúcsra drágult

Meglódult a kukorica, kéthetes csúcsra drágult

Agrofórum Online

Amerikában határozott áremelkedéseket, Európában inkább árcsökkenést hozott a csütörtöki kereskedési nap a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 0,3 százalékkal, a kukorica 0,9 százalékkal, a szójabab 1,1 százalékkal, a repce pedig 0,7 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, de a repce pluszban zárt.

A chicagói kukorica határidős ára kéthetes csúcsot döntött csütörtökön az Egyesült Államok mezőgazdasági övezetében tapasztalható hőmérséklet-emelkedés kapcsán kialakuló aggodalmak miatt.

A globális időjárási aggodalmak is hozzájárultak a gabonapiacok támogatásához, miután az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerdán a havi jelentésében csökkentette a 2024-25-ös világ kukorica- és búzakészletének kilátásait.

Kritikus szakasz

A kereskedők figyelemmel kísérték az Egyesült Államok időjárás-előrejelzéseit, mivel a kukoricatermés júliusban a fejlődés szempontjából fontos időszakhoz közeledik.

A hőmérséklet jövő héten meg emelkedik az Egyesült Államok déli, középnyugati részén, és továbbra is fennáll a melegebb, szárazabb idő miatti kockázat – áll a Commodity Weather Group előrejelzésében.

Kockázati prémium

A kukorica- és szójakereskedők kockázati prémiumot áraztak be a piacokon arra az esetre, ha a hőség megmarad.

„Az Egyesült Államok időjárási aggályai a következő négy-hat hétben valószínűleg legalább július 4-ig támogatják a kukoricapiacot” – mondta Tomm Pfitzenmaier, a Summit Commodity Brokerage elemzője.

Készletcsökkentés

Az USDA szerdán közzétett havi jelentésében a májusi 312,27 millió tonnáról 310,77 millió tonnára csökkentette a 2024/25-ös globális kukoricakészletekre vonatkozó előrejelzését. Az új adat meghaladta az 310,55 millió tonnára becsült elemzői átlagot.

Az USDA emellett csökkentette a búzatermelésre vonatkozó becsléseit Oroszországban, a világ legnagyobb gabonaszállítójában, valamint Ukrajnában a káros fagyok és szárazság miatt.

Globális gondok

Csütörtökön a Strategie Grains csökkentette havi előrejelzését az Európai Unió lágybúza termésére vonatkozóan. Hosszan tartó aszály várható a kukorica betakarításában Mexikóban is, miközben a forró hőmérséklet és a szárazság akadályozza a nyári növények ültetését Kína egyes részein – közölték kormánytisztviselők.

Csökkenő árak

Európában a malmi búza 1,5 eurós mínusz után 238,5 euróba, a kukorica 1,5 eurós árcsökkenést követően 213,25 euróba, a repce 3,25 eurós plusz hatására 468,25 euróba, a takarmánybúza pedig 1,3 angol fontos mínusz után 173,7 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukoricakészletek a vártnál jobban csökkentek

2024. július 13. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedett a búza határidős jegyzésára a gabonapiaci jelentés előtt

2024. július 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce itt olcsóbb lett.

A búza ára tovább esett a jó termés miatt

2024. július 11. 07:10

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ugyanakkor a kukorica pluszban zárt.

A szójabab nem volt ilyen olcsó 2020 novembere óta

2024. július 10. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

Drágult a kukorica és a szójabab

2021. július 14. 09:03

Európában mind a négy fontos agrártermék, így a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza is több került záráskor, mint előző nap.

Exportverseny: 3 és fél éves mélyponton a búza

2024. március 7. 17:10

Amerikában iránykeresést, Európában kissé pesszimista hangulatot lehetett látni a terménypiacokon a szerdai kereskedés során.

Olcsóbb a búza a jó időjárás miatt

2024. április 18. 09:40

Vegyesen mozogtak a kurzusok a terménypiacokon a tengerentúlon és kontinensünkön is. Európában a malmi búza és a repce olcsóbb, a takarmánybúza pedig drágább lett, miközben a kukorica ára stagnált.

Elmarad az előzetes várakozásoktól az exportértékesítés

2023. március 24. 07:36

A chicagói határidős kukorica árának mozgása megfordult és növekedésből csökkenésre váltott, így csütörtökön alacsonyabb értéken zárt.