Terményárak
Terményárak

Nyolcadik hete emelkedik az orosz búza exportára

Nyolcadik hete emelkedik az orosz búza exportára

Agrofórum Online

A 12,5 százalékos fehérjetartalmú orosz búza a fekete-tengeri kikötőkből szállítva szeptember végén 299,50 dollár volt tonnánként, a fedélzeten átadott szállítási móddal (FOB) a múlt hét végén. Ez 0,50 dollárral több, mint az előző héten - közölte az IKAR mezőgazdasági tanácsadó cég.

A másik jelentős tanácsadó cég, a Sovecon 3 dollárral 301 dollárra emelte tájékoztatásában a búza árát tonnánként, ami hét év legmagasabb értéke. Az árpa kurzusa tonnánként 2 dollárral 260 dollárra csökkent. A Sovecon a múlt héten jelentett alacsony tavaszi búza-termés miatt 800 000 tonnával 75,4 millió tonnára csökkentette Oroszország 2021-es búzatermelésének előrejelzését.

Az orosz búzaexportadó, amelyet Moszkva hetente állapít meg, szeptember 8-14 között tonnánként 46,50 dollárra emelkedik, az egy héttel korábbi 39,40 dollárról. Az adó alapjául szolgáló árindex továbbra is alacsonyabb, mint a tényleges fekete-tengeri ár.

„Az index továbbra is nagyon kiszámíthatatlan változó az árak tekintetében. Ebben a szakaszban lehetetlen pontosan kiszámítani a jövőbeli adót” – hívta fel a figyelmet Sovecon. A cég szerint az időjárási körülmények továbbra is kedvezőek a 2022-es termés őszi gabonájának vetéséhez Oroszország déli részén, de túl száraz a Volga régióban. A Volga vidékén így idén ősszel csökkenhet az őszi gabona vetésterülete.

Oroszország, a világ legnagyobb búzaexportőre júniustól vezette be a gabonakivitelre vonatkozó vámtételt a kormány döntése alapján. Az volt Moszkva célja, hogy stabilizálja a belföldi élelmiszer-inflációt. A vám nagyságát a mezőgazdasági minisztérium határozza meg hetente, a kereskedők által jelentett ármutatók alapján.

Az orosz gabonatermés valószínűleg 127 millió tonna körül lesz idén, 2020-hoz képest csökken a mennyiség. A várakozások szerint a termés kielégítené a belföldi keresletet és az exportszükségleteket. Ez a nemrég közzétett gabonatermés-jóslat egyébként megegyezett az orosz mezőgazdasági minisztérium korábbi előrejelzésével.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meglódult a kukorica, kéthetes csúcsra drágult

2024. június 14. 09:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, miközben a repce pluszban zárt.

Megint olcsóbb lett a búza, jojózik az ára, most a nagyobb amerikai export miatt

2024. június 13. 09:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A búza ára elindult felfelé, jócskán drágult az egyhavi mélypontról

2024. június 12. 12:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A búza ára nagyot zuhant a török helyzet miatt

2024. június 11. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

Eltűnt az előző napi nyereség egy része

2022. december 23. 08:09

Chicagóban inkább eladói, míg Európában vevői fölény volt látható a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

A terménypiacok is az amerikai kamatemelési döntésre várnak

2023. március 22. 08:03

Nem túl jó a hangulat a terménypiacokon, Chicagóban és Európában is kivétel nélkül estek a fontosabb határidős árak.

Emelkedett a főbb gabonanövények termésmennyisége

2020. augusztus 19. 11:43

Csaknem 2,4 millió hektáron 15,5 millió tonna gabonát takarítottak be a tavalyi esztendőben, 3,7 százalékkal többet, mint 2018-ban. A termésmennyiség az előző öt év átlagát kismértékben meghaladta.

Egyre többen érdeklődnek az EU terményei iránt

2022. február 26. 15:34

A májusi határidős búza jegyzése napközben 16%-kal emelkedett, ami az Euronext búza valaha volt legnagyobb napközbeni emelkedése.