Terményárak
Terményárak

Tovább drágult a chicagói búza az időjárás miatt

Tovább drágult a chicagói búza az időjárás miatt

Agrofórum Online

Vegyesen zártak az amerikai és az európai terménypiacok is a szerdai kereskedési napon. Chicagóban a búza 2 százalékkal, a repce pedig 1,2 százalékkal drágult, a kukorica 1,3 százalékkal, a szójabab pedig 0,1 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában a malmi búza és a repce olcsóbb, a kukorica és a takarmánybúza pedig drágább lett.

A határidős búzapiaci jegyzések szerdán megtartották a short pozíciók zárása miatti emelkedést, miközben a kukorica és a szójabab olcsóbb lett.

„A búzánál vannak időjárási aggályok a világ különböző részein. Eközben az Egyesült Államok vetési időjárása kedvezőbbnek tűnik” – mondta Ted Seifried, a Zaner Ag Hedge munkatársa.

Szárazság

Az amerikai őszi búza szárazságtól szenvedett a déli síkságon. A kukorica azonban általában megfelelő nedvességet és hőmérsékletet kapott a vetéshez, ami lehetővé teszi azon gazdálkodók számára, akik a kukoricatermés után a szójabab elültetésére várnak, hogy a szójabab korábban kerüljön a talajba.

Ezen a hétvégén csapadék várható a kukoricaövezetben, ami arra kényszerítheti a gazdálkodókat, hogy szüneteltessenek a munkálatokat.

Fellélegezhettek

A kukorica és a szójabab szünetet tartott az emelkedő trendben, így a piaci szereplőknek volt idejük feldolgozni a hét első felében tapasztaltakat.

„Az elmúlt napokban látott rali után kicsit fellélegeztek a kereskedők, miután rövid időn belül jelentős változást tapasztaltak” – mondta Doug Bergman, az RCM Alternatives munkatársa.

A kereskedés a délutáni órákban felpörgött, így a nap végi volumen megnőtt a legutóbbi kereskedési napokhoz képest.

Rekordmagasságok

Az orosz búzaexport áprilisban várhatóan rekordmagasságra, 4,6 millió tonnára emelkedik – áll a SovEcon közleményében. Ez több a 2023 áprilisi 4,4 millió tonnához képest, valamint a 2,9 millió tonnás átlaghoz képest.

„Oroszország a magas versenyképessége miatt rekordtempóban exportál búzát” – emelte ki a SovEcon.

Az orosz árak emelkedtek, hogy lépést tartsanak az európai árakkal, ami viszont lendületet adott a globális határidős búzaügyleteknek ezen a héten.

Dél-Amerika

Argentínában a szójabab betakarítása folytatódik a nedves időjárás miatti szünet után – áll az AgResource közleményében.

„A szántók kiszáradtak, és a talaj eléggé megszilárdult ahhoz, hogy eltartsa a nagy gépeket” – közölte a cég.

Ennek eredményeként várhatóan több argentin szójabab fog megjelenni a globális exportpiacon, tovább gyengítve az amerikai exportot.

Szezonkezdet

A Nemzetközi Energia Ügynökség (EIA) legfrissebb heti adatai szerint mind az átlagos napi amerikai etanoltermelés, mind a teljes etanolkészletek csökkentek az előző héthez képest, és a nyári szezon közeledtével tovább csökkenhetnek.

Legfrissebb jelentésében az EIA szerint az átlagos napi etanoltermelés 954 000 hordó volt az április 19-ével zárult héten. Ez csökkenés az előző heti napi 983 000 hordóhoz képest. A heti készletek összesen 25,73 millió hordót tettek ki, ami alacsonyabb a múlt heti 26,08 millió hordónál.

Vegyes hangulat

Európában a malmi búza 1 eurós mínusz után 208,5 euróba, a kukorica 6,25 eurós áremelkedést követően 210,5 euróba, a repce 9 eurós lejtmenet hatására 441,75 euróba, a takarmánybúza pedig 2,05 angol fontos plusz után 179,95 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb lett az orosz búza az időjárási félelmek enyhülésével

2024. június 21. 10:10

Az orosz búza exportára jelentősen csökkent az egy héttel ezelőttihez képest. Az elemzők szerint enyhült a rossz időjárás negatív hatása.

Kéthavi mélypontra süllyedt a szójabab ára

2024. június 21. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedtek a terményárak Európában

2024. június 20. 08:10

Párizsban a malmi búza értéke 1,5 euróval a tonnánkénti 230,5 eurós szintig emelkedett a következő, szeptemberi határidőre.

Olcsóbb lett a búza az amerikai aratás erőteljes kezdése miatt

2024. június 19. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

Öt százalékkal drágult a búza egy hét alatt

2020. augusztus 24. 09:17

Európában a vevők uralták a piacot az elmúlt öt napban. A malmi búza 3 százalékkal, azaz 5,5 euróval a 186,25 eurós tonnánkénti árszintig emelkedett.

Több hetes mélyponton maradtak a gabonaárak

2019. november 21. 08:56

A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások okozta bizonytalansággal okolható részben a nagyobb lejtmenet a terményárakban.

Moszkva miatt csökkent az ukrán búza exportára

2021. február 10. 04:36

Az ukrán eredetű, 12,5 százalékos fehérjetartalmú búza ára tonnánként a 280-288 amerikai dollár közötti sávban mozgott úgynevezett FOB-szállítással.

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

2018. február 5. 19:06

A következő hetekben várakozásom szerint nem fog élénkülni az export-kereslet, így minden belföldi lehetőséget érdemes kihasználnia annak, aki terménye értékesítését tervezi.