Terményárak
Terményárak

Újabb hideg betörés fűti a piacokat

Újabb hideg betörés fűti a piacokat

Agrofórum Online

Tovább emelkedtek az árak a terménypiacokon kedden. Chicagóban a búza 1,4 százalékkal, a szójabab 0,2 százalékkal, a repce pedig 2,5 százalékkal került többe, mint előző nap. A kukorica kurzusa 0,7 százalékkal csökkent. Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, miközben a kukorica árszintje csökkent.

A chicagói határidős búza ára erősödött kedden, miközben a kereskedők az őszi búza terméskörülményeit figyelték az Egyesült Államok síkvidékein az idei szezon második hideg betörése közepette, bár a határidős jegyzések technikai alapú ellenállással küzdöttek.

A szójabab határidős ügyletei végül csak enyhén emelkedtek, az árakat a szójadara grafikonjainak korrekciója befolyásolta a kereskedők szerint. A határidős kukorica árszintje eséssel zárt a technikai alapú eladások és a befektetők hó végi pozicionálása közepette.

A búza piaca támogatásra talált, mivel az őszi búza termésének körülményei az Egyesült Államok síkságain továbbra is bizonytalanok maradtak. Enyhén javult a helyzet Kansasben, az Egyesült Államok legnagyobb őszi búzatermelő államában januárban, de jelentősen visszaesett Oklahomában, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) adatai szerint.

A határidős búzapiacok továbbra is küzdenek a technikai alapon kereskedők ellenállásával – mondta Kristi Van Ahn-Kjeseth, a Van Ahn and Company Inc. tanácsadó cég operatív igazgatója.

„A búza a kereskedési tartomány legalsó végén van. Erősen büntettek a befektetők”

– tette hozzá.

„Lepattanót kaptunk a mélypontról, és ezt igyekszünk kiterjeszteni”

– fűzte hozzá.

Hétfőn a szójabab és a kukorica kontraktusa közel két hete a legmagasabb szinten zárt, míg a búza közel négyhetes csúcsot ért el.

A kereskedési nap elején a szójabab támogatást talált a száraz előrejelzésekből az exportőr Argentínában, amely tovább csökkentheti a hozamot, míg Brazíliában a késedelmes szójabetakarítás visszaszoríthatja a kukoricavetést.

„Lehet, hogy egy kicsit nagyobb lesz az Egyesült Államokból származó export” – mondta Brian Basting, az Advance Trading árupiaci kutatási elemzője.

A kereskedők figyelték a kínai kereslet nyomait a múlt heti holdújévi ünnepek után.

A makrogazdasági hírek korlátozták az emelkedést, mivel a befektetők nagyjából arra számítanak, hogy az amerikai jegybank szerdán 25 bázisponttal emeli a kamatot, miközben a Bank of England és az Európai Központi Bank is kamatemeléssel állhat elő csütörtökön.

A dollárindex emelkedett, ami drágábbá tette az amerikai nyersanyagokat más devizák birtokosai számára. Elemzők szerint a befektetők a hónap végi pozíciókat is módosították.

Európában a malmi búza 0,25 eurós plusz után 287,75 euróba, a kukorica 0,75 eurós árcsökkenést követően 279,25 euróba, a repce 0,25 eurós enyhe áremelkedés hatására 545 euróba, a takarmánybúza pedig 1,55 angol fontos plusz után 227,95 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oda az ukrán kukorica harmada, Romániában is nagy a kár, ez felhajthatja az árakat

2024. július 23. 10:40

A kukorica- és napraforgóhozamok 35 százalékkal csökkenhetnek Ukrajnában a hőség és az aszály miatt az Ukrán Agrártanács szerint.

Kilőtt a kukorica és a szójabab ára a melegebb idő miatt

2024. július 23. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Kezdődik a repcebecő-ormányos károsítása

2024. április 15. 05:40

A repcebecő-ormányos a repcét károsító Ceutorhynchus fajok közül utolsóként vonul fel az állományokban.

Visszatértek a mínuszok a gabonapiacokra

2020. március 12. 08:02

A szójabab piaca azért sem talált magára, mert Argentínában és Brazíliában nagy termés várható ebben a betakarítási szezonban.

Fokozott a veszélye a repce szárormányos imágó tojásrakásának!

2020. február 18. 11:16

A nappali melegebb idő már a hónap elején előcsalogatta a repce szárormányos imágókat téli álmukból, és a repce is készen áll a szárba szökkenéshez, fokozott a veszélye a kártevő tojásrakásának.

A hideg időjárás miatt drágultak az agrártermékek

2021. április 15. 17:23

Párizsban a malmi búza 1,5 százalékkal, a repce 0,4 százalékkal, a kukorica pedig 1,3 százalékkal került többe, mint előző nap.