Agrárhírek

Változó kistermelői szabályok

Agrofórum Online

Az agrárminisztérium 20/2021. (V. 17.) rendelete az élelmiszer-előállító létesítmények bejelentésére vonatkozó részletes szabályok mellett egyszerűsítést és bővülő lehetőségeket jelentő változásokat vezet be az élelmiszer-forgalmazók, vendéglátók és kistermelők számára. Ezáltal május 22-től a kistermelőket is érintő, fontos változások léptek életbe.

A legfontosabb változások, hogy kibővül az értékesítés területi lehetősége, és a jövőben már alkalmazottjuk is részt vehet a termelésben és értékesítésben. A kistermelő most már az általa megtermelt alapterméket és az alaptermékből általa előállított élelmiszert (például lekvárt, savanyúságot, sajtot, kolbászt) – saját gazdasága mellett az egész ország területén értékesíthet a végső fogyasztónak, továbbá kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek.

Továbbra is kivételt jelent a sertés, a juh, a kecske, a szarvasmarha, a strucc és az emu húsa. Ezeket kizárólag saját gazdaságának helyén a végső fogyasztónak, illetve a régión belüli – tehát a gazdaságával azonos megyében lévő, valamint budapesti –, vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva legfeljebb 40 km távolságra lévő kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek értékesítheti a kistermelő.

A módosítás kiegészíti a kistermelői tevékenységbe bevonható személyek körét. Az értékesítés mellett a termelést és az előállítást is végezheti a kistermelővel egy háztartásban élő személy, valamint hozzátartozója (házastárs, bejegyzett élettárs, nagykorú gyermek, testvér, szülő, nagyszülő) és alkalmazottja.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fokozott veszélyt jelentenek a madárinfluenza mutációi

2025. március 9. 16:10

Texasban kilenc mutációt azonosítottak egy emberi H5N1 madárinfluenza-törzsben, amelyek fokozzák a vírus fertőzőképességét.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

A ragadós száj- és körömfájás hazánkban is felbukkant

2025. március 8. 13:10

Magyarországon is megjelent a rendkívül fertőző ragadós száj- és körömfájás. A betegség legutóbb 1973-ban fordult elő hazánkban.

Mínuszokat hozott a hét a terménypiacokon

2025. március 8. 11:10

Európában a malmi búzáért 4,9, a takarmánybúzáért 1,4, a kukoricáért 3,9, a repcéért 5,5 százalékkal adtak kevesebbet.

15 ezer euróra pályázhatnak az őstermelők, kistermelők

2020. november 11. 15:28

Az Agrárminisztérium a legkisebb mezőgazdasági termelők számára, tevékenységük támogatása és lehetőségeik bővítése érdekében a Vidékfejlesztési Program keretében 15.000 eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott, egyösszegű átalány támogatást biztosít termelő tevékenységük fejlesztésére.

Ízesített chili, ecetes gomba és tizenhatféle sör Baranyából (+VIDEÓ)

2019. augusztus 8. 04:45

Traktorok, mezőgazdasági munkagépek, sok látogató, és a Szentlőrinci Gazdanapok elengedhetetlen hozzávalói, a helyi, térségi termékek.

Zöldség Videó

Hazánkban majd megháromszorozódott a termelői piacok száma

2023. június 20. 13:29

Fontos, hogy Magyarországon a magyar kultúránkat megőrizzük, és a magyar kultúra szerves része a piacra járás is - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, pénteken, Törökbálinton a helyi piac átadási ünnepségén.

Megéri kistermelőnek lenni - A számok legalábbis ezt mutatják

2018. október 5. 06:12

A helyi termelői piacok száma az elmúlt 5 évben a duplájára emelkedett, és a regisztrált kistermelők száma 2010 óta 5 ezerről 16 ezerre nőtt.