Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Térképre raktuk a hazai szamócalelőhelyeket!

Térképre raktuk a hazai szamócalelőhelyeket!

Agrofórum Online

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja azonban május elejétől június közepéig tart.

Mentse le ezt a hivatkozást, folyamatosan frissítjük!

Fotó: a szerző

Na de sokan epret keresnek…vagy mégsem?

Mi a különbség az eper és a szamóca között? „A válasz igazából nagyon egyszerű: az eper a fán terem. Az eperfán. Vagy ahogy még hívni szokták, szederfán. Latin nevén Morus alba, vagy Morus nigra, azaz fehér vagy fekete eperfa. Ezeknek a fáknak a termése lehet fekete vagy fehér. Az eperfa termése is ehető, sőt még pálinkát is készítenek belőle. A kertészek nyelvén, azaz tudományos nyelven hívjuk az eperfák termését epernek.

A kertészek által termelt szamóca viszont a földhöz nagyon közel, kis méretű, lágyszárú, évelő bokrokon terem. Ahhoz hasonló, mint mikor az erdőben járva, néha találkozhatunk, a manapság termesztett szamóca ősével, az erdei szamócával (pl.: Fragaria vesca). Hosszas nemesítési munka után, a szakemberek létrehozták, az ember által termeszthető szamócát, amelyet latinul Fragaria X ananassa-nak neveztek el. A két elnevezés között lévő X jel, a nemesítést, keresztezést jelenti” – teszi tisztába a kérdést az egyébként a fenti térképen is szereplő Benedek Gyümölcsfarm. Élőben erről nem kérdeztük őket, de azt például tőlük tudjuk, hogy a szabadföldi szamócára azért még pár hetet várni kell, és annak ellenére, hogy sajnos a fagy a szamócának sem tett jót, mégis jó szezonra számítanak.

A FruitVeb adatai szerint „a szamóca hazai termőterülete 2008. és 2015. között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett. Az utóbbi években azonban folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés következett be, mely ebben az évben sem állt meg. Jelenleg valamivel kevesebb, mint 700 hektáron termesztünk szamócát. Mindemellett a szamócatermesztéssel foglalkozó termelők száma is fogyatkozik évről-évre. A 700 hektár körüli termőterületről – évjáratonként változóan – 10-20 ezer tonna közötti mennyiséget szüretelnek a gazdák.”

Ettől kezdve tehát már van magyar szamóca a piacon, de nagyobb mennyiségben csak május első felében, a szabadföldi kultúrák betakarításának megindulásával jelenik meg a valódi magyar szamóca.

Hogyan juthatunk hozzá a sokak által kedvelt csemegéhez?

Térképre raktuk a hazai termesztőket!

Itt találhat magyar termelői szamócát!
Támogassa a hazait! Vegye a magyart, fogyassza a kistermelők termékeit!

Térképünket folyamatosan frissítjük! Ha Ön termelő és szeretne rákerülni, írjon nekem a harcsa.marietta@agroforum.hu e-mail címre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oroszországból származó, fertőzött paradicsommagokat égettek el

2024. május 8. 16:10

Az Oroszországból importált, fertőzött paradicsommagokat ellenőrzés híján világszerte értékesítették volna a tulajdonosok, ám így súlyos bírsággal kellett szembenézniük.

Startolnak a Szedd magad akciók, irány a szamócaföld!

2024. május 8. 08:10

A Gyümölcsvadász nevű oldal vállalkozott arra, hogy a termelők segítségével folyamatosan friss információval lássa el a Szedd magad akciók iránt érdeklődőket.

Luxustermék lett az eper Japánban

2024. május 6. 14:10

Egy japán termesztő hosszú évek kitartó munkájával érte el, hogy az eper minőségét elismerjék és luxustermékként vásárolják a fogyasztók.

100 hektáros üvegházi projekt Szaúd-Arábiában

2024. május 3. 15:10

100 hektáros területen épülhet hidroponikus rendszerű üvegház Szaúd-Arábiában, hogy az ország élelmiszer-biztonságát növeljék.

El kell távolítani a szamóca leveleit ősszel?

2023. november 10. 04:36

Folyton termő szamócám van cserépben. Kérdésem, le kell csonkig vágni most ősszel?

Mi lehet a bajuk a szamócapalántáknak? Miért száradnak a levelek?

2023. június 4. 11:35

Kérem segítségüket! Mi lehet a bajuk a szamócapalántáknak? Képeket mellékelek. Köszönöm!

Egyre nagyobb probléma a napszámosok hiánya

2018. május 8. 14:04

A napszámoshiány egyik oka, hogy sokan Ausztriába, Németországba mennek mezőgazdasági idénymunkára mert ott 8-10 eurós, 2500-3100 forintos órabérrel számolhatnak.

Friss, zamatos szamóca – itt az idő, használjuk ki!

2023. május 27. 06:34

Minél érettebb, annál zamatosabb a szamóca. Itt az idei év első igazi hazai gyümölcse!