Zöldség-Gyümölcs

A dinnyét nem teszi tönkre Lőrinc napja, félrevezető a hiedelem

Agrofórum Online

Túljutottunk augusztus 10-én, amikor sok magyar abbahagyja a dinnyefogyasztást, mégpedig egy régi, bár tévesen értelmezett Lőrinc-napi népi hiedelem miatt. Mi az igazság?

A dinnyével kapcsolatban Magyarországon is él egy hiedelem. Lőrinc napjához kapcsolódik, bár az pontosan nem tisztázott, hogy miért éppen a 3. században mártírhalált halt Szent Lőrinchez fűződik a hagyomány, miszerint a névnapja után íztelenné válik a dinnye.

Szent Lőrinc a rómaiak által is nagyra becsült férfias erények megtestesítője lett, aki az erőszakos haláltól sem riadt vissza, és erősebbnek bizonyult a halálnál. A legenda úgy tartja, hogy amikor rostélyon megégették, a lángok közül így szólt a hóhérhoz:

„Ez az oldalam már megsült, fordíts meg és egyél belőlem!’”

Szent Lőrinc alighanem Hispániából származott, majd Sixtus pápa vitte magával Rómába. Az ünnepét augusztus 10-én ülték meg, és vértanúsága helyét a Via Tiburtina mellett tisztelték. E helyen már Nagy Konstantin bazilikát építtetett, és a templom hamarosan keresett zarándokhellyé vált.

A magyar népnyelv a hozzá fűződő hiedelmet úgy fogalmazza meg, hogy „Lőrinc belepisil a dinnyébe”, vagyis a névnapja után már nem érdemes azt fogyasztani. Ez rengeteg zavart okoz Magyarországon is, hiszen Lőrinc napja nemcsak augusztus 10-én van, de szeptember 5-én is. Bárhogy is legyen, egyik dátum sem számít választóvonalnak, a magyar dinnye bátran fogyasztható még ősszel is, az idei prognózisok szerint a szezon akár októberig eltarthat.

Ne foglalkozzunk tehát az augusztusi Lőrinccel, mert éppen ekkorra érnek be a legédesebb görögdinnyék és az áruk is ekkorra lesz a legalacsonyabb. Hazánk több táján a névnappal kapcsolatban a sárgadinnye lucskosságáról, lőrincességéről beszélnek, míg a somogyi Kapolyon Lőrincet „hugyosnak” mondják, mert általa a dinnye és az uborka – állítólag – veszít az értékéből.

(Fotó: Jill Wellington/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Dinnyenapot tartanak szombaton Ópusztaszeren

2018. augusztus 7. 10:17

A legbátrabbak azt is kipróbálhatják, mennyi dinnyét tudnak megenni fél óra alatt.

Megfelelő a dinnye ára a szezon kezdetén

2019. július 25. 13:46

Az ország fontosabb dinnyetermő területein már javában szedik a termést, de Szabolcsban igazán csak július végén, augusztus elején lesz tömeges az érés.

A hazai görögdinnye termesztést veszélyeztető baktérium, az Acidovorax citrulli

2020. április 8. 10:24

A görög-, illetve a sárgadinnye fajták is számos vírusos, baktériumos és gombás betegségre lehetnek fogékonyak, melyek évről évre megjelenhetnek a termőterületeken és ezzel megnehezítik a termesztést.

Kampány indult a magyar dinnye fogyasztásának növelésére

2018. június 25. 13:39

Az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: míg az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog.