4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Zöldség-Gyümölcs

A hajtató paprikakertészek nagyon jó, a szabadföldi termesztők közepes évet zárnak

Agrofórum Online

A hajtatott paprika esetében a jó minőségi- és mennyiségi hozam mellett idén a termelői árak is jobban alakultak.

Az idei, nem túl nagy hőség a hajtató paprikakertészeknek kedvezett, nagyon jó évet zárnak, a szabadföldi paprikatermesztők azonban csak közepeset az esőzések miatt – mondta az MTI-nek Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke pénteken a Magyar Paprika Napja nevű konferencián, Kecskeméten.

Ledó Ferenc hangsúlyozta: a hajtatott paprika esetében a jó minőségi- és mennyiségi hozam mellett idén a termelői árak is jobban alakultak. Ez utóbbi a kevesebb importnak és jobb szabályozásnak, valamint a növekvő vásárlóerőnek tulajdonítható. A szabadföldi termesztésű paprika esetében ugyan nagy fagy- és viharkárok nem voltak, de a sok csapadék komoly növényvédelmi problémákat, jelentős hozam- és minőségkiesést okozott.

Az FruitVeB elnöke emlékeztetett: Magyarországon mintegy 200 ezer tonna paprikát termelnek. A hajtatott paprika 90 százalékát, míg a szabadföldi termesztésből származó paprika 20-25 százalékát értékesítik közvetlenül a fogyasztóknak, a többit feldolgozzák. Hajtatásból mintegy 1500-1600 hektáron évi 165-170 ezer tonna jórészt fehér paprikát, hegyes erőst és kápiát termesztenek, de kisebb mennyiségben paradicsom- és Kalifornia paprika is előfordul.

A szabadföldi termesztés 950-1100 hektáron folyik, és évente 32-37 ezer a terméshozam. Ebből 25-30 ezer tonnát exportálnak, elsősorban a német piacra. A legnagyobb területen a kápia paprikát, a paradicsom-, valamint a fehérpaprikát termesztik, míg kimondottan konzervipari célokra az alma- és Pfefferoni paprikát.

Madari Örs, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkári kabinet politikai tanácsadója hangsúlyozta, hogy a paprikatermelőknek is jó fejlesztési lehetőséget biztosítanak a kertészeti támogatások, ennek egy részét a Miniszterelnökséghez tartozó Vidékfejlesztési programból finanszírozzák, amelynek forrásait az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap biztosítja. A program közel egy éves működése óta – mintegy 904 milliárd forint összegű forrásra harminchat pályázati felhívást írtak ki, az év hátralévő részében további harminckettőt hirdetnek meg, mintegy 390 milliárd forint kerettel – mondta.

Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem docense szerint a hazai zöldség-gyümölcs ágazat az elmúlt tíz-tizenöt évben jelentős visszaesést szenvedett el. Kiemelte: kellő tőke, szaktudás és munkaerő hiányában ugyanis a zöldség-gyümölcs ágazatok jelentős része képtelen a versenyképes működésre, ám ezek birtokában is védtelen a gazdálkodó az időjárással szemben. A docens hozzátette, a hazai zöldség-gyümölcs ágazat öntözés nélkül szintén nem működhet.

A Magyar Paprika Napját ötödik alkalommal szervezi meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft. A program fő célja, hogy az érdeklődők betekintést kapjanak a paprikatermesztés aktuális kérdéseibe, valamint a termesztéstechnológiákhoz, növényvédelmi feladatok korszerűsítéséhez kapcsolódó kutatási eredményekbe, újításokba.

A kecskeméti rendezvényre 270-en regisztráltak, kiállítónak mintegy 30 háttéripari cég jelentkezett. Az előadások mellett szakmai bemutatókon kaphatnak aktuális képet az érdeklődők a hazai paprikaállományról, és -termesztés magas szintű lehetőségeiről.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Történelmi mélyponton: veszélyben a hazai almatermesztés?

2025. november 25. 15:10

A 2025-ös almatermés mindössze fele a tavalyinak, az ipari alma pedig gyakorlatilag eltűnt a magyar piacról.

Vége a szenvedésnek: a trükk, amitől a gesztenye magát pucolja meg

2025. november 23. 11:10

A gesztenyehámozás rémálom? Már nem! Megmutatjuk a gesztenyesütés valódi titkát.

A fahamu sem csodaszer, nagyon megbánhatjuk a használatát

2025. november 21. 13:10

A télen keletkező fahamut érdemes felhasználni a komposztban, vagy tavasszal a kertünkben, de bánjunk vele szűkmarkúan, ha nem akarunk vele kárt okozni.

Támadnak a csigák! – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. március 7. 07:10

A minden hőmérsékleti rekordot megdöntő február után ugyan kissé csökken a nappali és éjszakai hőmérséklet, de továbbra is melegebb várható a március elején megszokottnál.

Nagy lehetőségek rejlenek a városi kertészetben

2020. május 17. 07:53

A tanulmány szerint a kihasználatlan zöld területek 10 százalékának bevonásával 87 375 embernek termeszthetnének elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget.

Milyen vízzel öntözzünk? - Az öntözővíz-minőség elméleti és gyakorlati kérdései a kertészeti termesztésben

2019. január 2. 09:36

Minél jobb az öntözővíz, annál jobban érvényesülnek a kiadott tápanyagok. Az öntözővíz minőségét sok tényező együttesen határozza meg. Ezek közé tartozik a só-, klorid-, nátrium-, vas-, mangán- és a hidrokarbonáttartalom.