Zöldség-Gyümölcs
Fizetett tartalom

Az agyműködést javíthatja egy újfajta paradicsom

Agrofórum Online

A „GABA" elnevezésű hatóanyag világszerte jelentős figyelmet kapott, mivel képes az idegek működésének kiegyensúlyozására és a stressz csökkentésére.

A dél-koreai Dzsindzsuban (Gyeongsangnam-do) található Sunja’s Farm nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy olyan paradicsomokat termesztett, amelyek 100 grammonként több mint 750 mg GABA-t tartalmaznak, genetikai módosítás nélküli, természetes gazdálkodási módszereket alkalmazva.

A GABA, azaz a gamma-aminovajsav a központi idegrendszerben létfontosságú gátló neurotranszmitter, amely a központi idegrendszerben (CNS) van jelen, beleértve a cerebrospinalis (agy-gerincvelői) folyadékot is. Kulcsfontosságú szerepet játszik az agyi anyagcsere és keringés elősegítésében.

Stresszcsökkentő tulajdonságai mellett a GABA különböző egészségügyi jótékony hatásai is ismertek, többek között a vérnyomás normalizálása, a vér koleszterin- és trigliceridszintjének emelkedésének gátlása, a vesék, a máj és a hasnyálmirigy aktiválása, a vércukorszint csökkentése, az agyi keringés javítása, az agysejtek anyagcseréjének serkentése és az elhízás megelőzése.

20 milliárd jenes piac

A „GABA” népszerűsége különösen a japán funkcionális élelmiszerek piacán erősödött meg, ahol a vérnyomáscsökkentés, a stresszoldás és az alvás fokozása terén a legfontosabb funkcionális összetevők között szerepel. Jelenleg több mint 7000 élelmiszer-regisztrációval a piac mérete meghaladja a 20 milliárd jent, az értékesítés 2002 körül kezdődött.

Míg Japánban a magas GABA-tartalmú növényeket általában génmódosítással állítják elő, a Sunja’s Farm (Sun-ja Seo vezérigazgató/Co-CEO Min-a Jung), egy dél-koreai vállalat úttörő szerepet játszik abban, hogy természetes termesztési módszerekkel GABA-ban gazdag paradicsomot termeljenek, ami lehetőséget kínál a japán piacra történő exportra.

A Sunja’s Farm sajátos gazdálkodási módszerével termesztett „GABA paradicsom” a génmódosított növényekhez hasonló GABA-szintekkel büszkélkedhet, amelyeket kizárólag természetes mezőgazdasági eljárásokkal érnek el. Ez a termék nemcsak Japánban, hanem a nemzetközi piacon is nagy figyelmet fog kelteni.

„Az a célunk, hogy növeljük tengerentúli exportunkat mezőgazdasági termékeinkkel, amelyek a kiterjedt kísérletezés és elkötelezettség csúcspontját jelentik. Törekvéseink túlmutatnak a mezőgazdasági alapanyagok puszta exportálásán.

Olyan hagyományos élelmiszereket is készítünk, mint a pirospaprika krém és a kimchi fűszerkeverék, amelyeket a GABA paradicsom használatával állítunk elő. E termékeket stratégiai szempontból kívánjuk kihasználni, hogy a K-FOOD növekvő népszerűségét kamatoztatva vezető pozíciót foglaljunk el a piacon” – nyilatkozta a Sunja’s Farm társ-vezérigazgatója, Min-a Jung.

(Fotó: Sharon Ang/Pixabay)

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Mitől barnul a paradicsom levele?

2021. július 28. 10:12

Idáig elég szépek a paradicsomok levelei, de tapasztalatom szerint érés idején terjednek el rajta a barnuló foltok, és a bogyókon is. Milyen szereket érdemes beszerezni ellenük, hogy sürgős kezelésnél kéznél legyenek?

A paradicsomfogyasztás segíthet a vérnyomás csökkentésében

2024. július 1. 13:10

A paradicsomot a legújabb kutatások szerint kálium- és likopintartalma miatt érdemes beépíteni a szívbarát, vérnyomáscsökkentő étrendbe.

Nagy terméshozam kis helyen: a biointenzív kertészet

2024. április 3. 16:10

A biointenzív kertészet a természeti folyamatokra és az ökológiai egyensúlyra támaszkodik a növények termesztése során.

Világméretekben a zöldségágazat húzónövénye: a paradicsom

2019. november 2. 11:58

Világméretekben napjaink legdinamikusabban fejlődő agrárágazata a zöldségtermesztés, húzónövénye a paradicsom. Ma már világviszonylatban közel 180 millió tonnát állítanak elő belőle, ez a világ összes zöldségtermelésének 17%-a.