Zöldség-Gyümölcs
Fizetett tartalom

Az agyműködést javíthatja egy újfajta paradicsom

Agrofórum Online

A „GABA" elnevezésű hatóanyag világszerte jelentős figyelmet kapott, mivel képes az idegek működésének kiegyensúlyozására és a stressz csökkentésére.

A dél-koreai Dzsindzsuban (Gyeongsangnam-do) található Sunja’s Farm nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy olyan paradicsomokat termesztett, amelyek 100 grammonként több mint 750 mg GABA-t tartalmaznak, genetikai módosítás nélküli, természetes gazdálkodási módszereket alkalmazva.

A GABA, azaz a gamma-aminovajsav a központi idegrendszerben létfontosságú gátló neurotranszmitter, amely a központi idegrendszerben (CNS) van jelen, beleértve a cerebrospinalis (agy-gerincvelői) folyadékot is. Kulcsfontosságú szerepet játszik az agyi anyagcsere és keringés elősegítésében.

Stresszcsökkentő tulajdonságai mellett a GABA különböző egészségügyi jótékony hatásai is ismertek, többek között a vérnyomás normalizálása, a vér koleszterin- és trigliceridszintjének emelkedésének gátlása, a vesék, a máj és a hasnyálmirigy aktiválása, a vércukorszint csökkentése, az agyi keringés javítása, az agysejtek anyagcseréjének serkentése és az elhízás megelőzése.

20 milliárd jenes piac

A „GABA” népszerűsége különösen a japán funkcionális élelmiszerek piacán erősödött meg, ahol a vérnyomáscsökkentés, a stresszoldás és az alvás fokozása terén a legfontosabb funkcionális összetevők között szerepel. Jelenleg több mint 7000 élelmiszer-regisztrációval a piac mérete meghaladja a 20 milliárd jent, az értékesítés 2002 körül kezdődött.

Míg Japánban a magas GABA-tartalmú növényeket általában génmódosítással állítják elő, a Sunja’s Farm (Sun-ja Seo vezérigazgató/Co-CEO Min-a Jung), egy dél-koreai vállalat úttörő szerepet játszik abban, hogy természetes termesztési módszerekkel GABA-ban gazdag paradicsomot termeljenek, ami lehetőséget kínál a japán piacra történő exportra.

A Sunja’s Farm sajátos gazdálkodási módszerével termesztett „GABA paradicsom” a génmódosított növényekhez hasonló GABA-szintekkel büszkélkedhet, amelyeket kizárólag természetes mezőgazdasági eljárásokkal érnek el. Ez a termék nemcsak Japánban, hanem a nemzetközi piacon is nagy figyelmet fog kelteni.

„Az a célunk, hogy növeljük tengerentúli exportunkat mezőgazdasági termékeinkkel, amelyek a kiterjedt kísérletezés és elkötelezettség csúcspontját jelentik. Törekvéseink túlmutatnak a mezőgazdasági alapanyagok puszta exportálásán.

Olyan hagyományos élelmiszereket is készítünk, mint a pirospaprika krém és a kimchi fűszerkeverék, amelyeket a GABA paradicsom használatával állítunk elő. E termékeket stratégiai szempontból kívánjuk kihasználni, hogy a K-FOOD növekvő népszerűségét kamatoztatva vezető pozíciót foglaljunk el a piacon” – nyilatkozta a Sunja’s Farm társ-vezérigazgatója, Min-a Jung.

(Fotó: Sharon Ang/Pixabay)

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Történelmi mélyponton: veszélyben a hazai almatermesztés?

2025. november 25. 15:10

A 2025-ös almatermés mindössze fele a tavalyinak, az ipari alma pedig gyakorlatilag eltűnt a magyar piacról.

Világméretekben a zöldségágazat húzónövénye: a paradicsom

2019. november 2. 11:58

Világméretekben napjaink legdinamikusabban fejlődő agrárágazata a zöldségtermesztés, húzónövénye a paradicsom. Ma már világviszonylatban közel 180 millió tonnát állítanak elő belőle, ez a világ összes zöldségtermelésének 17%-a.

Miként orvosolhatjuk a paradicsomok rothadását, illetve zöld foltosságát?

2024. július 26. 04:38

Mi baja lehet a paradicsomnak? Sok termésnek az alja rothad, de vannak olyan termések is melyekben éretlen, zöld foltok maradnak. Hogyan lehetne ezt orvosolni?

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

2019. április 30. 12:24

Tavaly tavasszal örökbefogadók kertjeiben tesztelték őket, az augusztusi szüret után pedig a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájában is bizonyítottak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kiemelkedő minőségű öko paradicsompalántái, amelyekből az idén 30 darabot ajánlott fel a szervezet a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek programja javára a Föld Napja alkalmából.

Ház, táj blog Képgaléria

Megjelent a paradicsomvész. Hogy tudok ellene védekezni?

K. Lajos kérdése: A csapadékos időjárás miatt megjelent a paradicsomvész, hogy tudok ellene védekezni?