Zöldség-Gyümölcs
Fizetett tartalom

Az agyműködést javíthatja egy újfajta paradicsom

Agrofórum Online

A „GABA" elnevezésű hatóanyag világszerte jelentős figyelmet kapott, mivel képes az idegek működésének kiegyensúlyozására és a stressz csökkentésére.

A dél-koreai Dzsindzsuban (Gyeongsangnam-do) található Sunja’s Farm nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy olyan paradicsomokat termesztett, amelyek 100 grammonként több mint 750 mg GABA-t tartalmaznak, genetikai módosítás nélküli, természetes gazdálkodási módszereket alkalmazva.

A GABA, azaz a gamma-aminovajsav a központi idegrendszerben létfontosságú gátló neurotranszmitter, amely a központi idegrendszerben (CNS) van jelen, beleértve a cerebrospinalis (agy-gerincvelői) folyadékot is. Kulcsfontosságú szerepet játszik az agyi anyagcsere és keringés elősegítésében.

Stresszcsökkentő tulajdonságai mellett a GABA különböző egészségügyi jótékony hatásai is ismertek, többek között a vérnyomás normalizálása, a vér koleszterin- és trigliceridszintjének emelkedésének gátlása, a vesék, a máj és a hasnyálmirigy aktiválása, a vércukorszint csökkentése, az agyi keringés javítása, az agysejtek anyagcseréjének serkentése és az elhízás megelőzése.

20 milliárd jenes piac

A „GABA” népszerűsége különösen a japán funkcionális élelmiszerek piacán erősödött meg, ahol a vérnyomáscsökkentés, a stresszoldás és az alvás fokozása terén a legfontosabb funkcionális összetevők között szerepel. Jelenleg több mint 7000 élelmiszer-regisztrációval a piac mérete meghaladja a 20 milliárd jent, az értékesítés 2002 körül kezdődött.

Míg Japánban a magas GABA-tartalmú növényeket általában génmódosítással állítják elő, a Sunja’s Farm (Sun-ja Seo vezérigazgató/Co-CEO Min-a Jung), egy dél-koreai vállalat úttörő szerepet játszik abban, hogy természetes termesztési módszerekkel GABA-ban gazdag paradicsomot termeljenek, ami lehetőséget kínál a japán piacra történő exportra.

A Sunja’s Farm sajátos gazdálkodási módszerével termesztett „GABA paradicsom” a génmódosított növényekhez hasonló GABA-szintekkel büszkélkedhet, amelyeket kizárólag természetes mezőgazdasági eljárásokkal érnek el. Ez a termék nemcsak Japánban, hanem a nemzetközi piacon is nagy figyelmet fog kelteni.

„Az a célunk, hogy növeljük tengerentúli exportunkat mezőgazdasági termékeinkkel, amelyek a kiterjedt kísérletezés és elkötelezettség csúcspontját jelentik. Törekvéseink túlmutatnak a mezőgazdasági alapanyagok puszta exportálásán.

Olyan hagyományos élelmiszereket is készítünk, mint a pirospaprika krém és a kimchi fűszerkeverék, amelyeket a GABA paradicsom használatával állítunk elő. E termékeket stratégiai szempontból kívánjuk kihasználni, hogy a K-FOOD növekvő népszerűségét kamatoztatva vezető pozíciót foglaljunk el a piacon” – nyilatkozta a Sunja’s Farm társ-vezérigazgatója, Min-a Jung.

(Fotó: Sharon Ang/Pixabay)

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Zöld marad a paradicsom? Nem mindig a napfény hibás

2025. július 4. 14:10

A napfény nem minden – ha nem érnek be a paradicsomok, több ok is lehet a háttérben. Íme a leggyakoribb hibák és megoldások!

Taroltak a bio tájfajta paradicsomok

2021. október 8. 12:23

Bár a paradicsom szezonjának vége, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta öko paradicsompalántái mégis újra reflektorfénybe kerültek: az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) megkapták a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést. Az öko tájfajta paradicsompalánták olyan hagyományos és tájjellegű hazai termékek között nyerték el a legjobbnak járó elismerést, amelyek a mezőgazdaságban leginkább szolgálják a fenntartható fejlődést.

Sűrűbbre vagy ritkábbra ültessem? (II. rész) – Melegigényes zöldségfajok ültetése

2024. április 16. 09:10

Szabadföldre kockázattal április végétől, biztonságosan a talajmenti fagyok elmúltával, május közepétől ültethetők az úgynevezett melegigényes, két nagy és fontos családhoz, a burgonyafélékhez és a kabakosokhoz tartozó zöldségfélék.

Az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal elmarad a tavalyitól Németországban

2024. március 19. 10:10

Németországban 2023-ban az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal csökkent az előző évhez képest, összesen 10 900 tonnára. A paradicsomot kisebb területen termesztették, míg az uborkatermesztés megduplázódott a teljes üvegházi területen.