Zöldség-Gyümölcs
Fizetett tartalom

Az agyműködést javíthatja egy újfajta paradicsom

Agrofórum Online

A „GABA" elnevezésű hatóanyag világszerte jelentős figyelmet kapott, mivel képes az idegek működésének kiegyensúlyozására és a stressz csökkentésére.

A dél-koreai Dzsindzsuban (Gyeongsangnam-do) található Sunja’s Farm nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy olyan paradicsomokat termesztett, amelyek 100 grammonként több mint 750 mg GABA-t tartalmaznak, genetikai módosítás nélküli, természetes gazdálkodási módszereket alkalmazva.

A GABA, azaz a gamma-aminovajsav a központi idegrendszerben létfontosságú gátló neurotranszmitter, amely a központi idegrendszerben (CNS) van jelen, beleértve a cerebrospinalis (agy-gerincvelői) folyadékot is. Kulcsfontosságú szerepet játszik az agyi anyagcsere és keringés elősegítésében.

Stresszcsökkentő tulajdonságai mellett a GABA különböző egészségügyi jótékony hatásai is ismertek, többek között a vérnyomás normalizálása, a vér koleszterin- és trigliceridszintjének emelkedésének gátlása, a vesék, a máj és a hasnyálmirigy aktiválása, a vércukorszint csökkentése, az agyi keringés javítása, az agysejtek anyagcseréjének serkentése és az elhízás megelőzése.

20 milliárd jenes piac

A „GABA” népszerűsége különösen a japán funkcionális élelmiszerek piacán erősödött meg, ahol a vérnyomáscsökkentés, a stresszoldás és az alvás fokozása terén a legfontosabb funkcionális összetevők között szerepel. Jelenleg több mint 7000 élelmiszer-regisztrációval a piac mérete meghaladja a 20 milliárd jent, az értékesítés 2002 körül kezdődött.

Míg Japánban a magas GABA-tartalmú növényeket általában génmódosítással állítják elő, a Sunja’s Farm (Sun-ja Seo vezérigazgató/Co-CEO Min-a Jung), egy dél-koreai vállalat úttörő szerepet játszik abban, hogy természetes termesztési módszerekkel GABA-ban gazdag paradicsomot termeljenek, ami lehetőséget kínál a japán piacra történő exportra.

A Sunja’s Farm sajátos gazdálkodási módszerével termesztett „GABA paradicsom” a génmódosított növényekhez hasonló GABA-szintekkel büszkélkedhet, amelyeket kizárólag természetes mezőgazdasági eljárásokkal érnek el. Ez a termék nemcsak Japánban, hanem a nemzetközi piacon is nagy figyelmet fog kelteni.

„Az a célunk, hogy növeljük tengerentúli exportunkat mezőgazdasági termékeinkkel, amelyek a kiterjedt kísérletezés és elkötelezettség csúcspontját jelentik. Törekvéseink túlmutatnak a mezőgazdasági alapanyagok puszta exportálásán.

Olyan hagyományos élelmiszereket is készítünk, mint a pirospaprika krém és a kimchi fűszerkeverék, amelyeket a GABA paradicsom használatával állítunk elő. E termékeket stratégiai szempontból kívánjuk kihasználni, hogy a K-FOOD növekvő népszerűségét kamatoztatva vezető pozíciót foglaljunk el a piacon” – nyilatkozta a Sunja’s Farm társ-vezérigazgatója, Min-a Jung.

(Fotó: Sharon Ang/Pixabay)

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

A paradicsom "régi" ízét keresi? A tájfajta a válasz!

2022. január 21. 11:45

Csaknem 370 ezer virágos növényfaj közül világszerte mindössze 200-at használunk élelmiszerek előállításhoz, miközben a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint felét. A genetikai erőforrások, vagyis a termesztett növényfajták sokfélesége mindeközben feledésbe merül. Ezen a tendencián kíván változtatni az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - a magyar konyha egyik kedvenc alapanyagaként ismert - paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével.

Hogyan előzzük meg a paradicsom bogyóinak repedését?

2024. augusztus 27. 04:36

Felrepednek a kertemben termesztett paradicsombogyók. Hogyan előzhetem meg ezt a kedvezőtlen jelenséget?

Jelentősen esett a spanyol paradicsom ára 2018-ban

2019. március 5. 14:02

Spanyolország elégedett lehet fő európai piacaira irányuló exportjával. A Németországba irányuló szállítmányok értéke 3 százalékkal, a Franciaországba és az Egyesült Királyságba szállított árué pedig 5, illetve 3 százalékkal nőtt.

Csökken a paradicsom iránti kereslet

2024. február 2. 14:40

Míg egyes területek még helyi szinten sem termelnek eleget, addig mások egész Európában és azon túl is megtöltik az étkezőasztalokat – így vélekedik Giuseppe Morreale, a Naturé szicíliai kereskedője.