Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Friss információk az almalésűrítmény-piac két meghatározó szereplőjéről

Friss információk az almalésűrítmény-piac két meghatározó szereplőjéről

IEG Vu/NAK

A legfrissebb információk alapján az almalésűrítmény-piac két meghatározó szereplőjének, a kínai és a lengyel árunak az aktuális piaci helyzetét foglalja össze a nak.hu

Az idei év márciusában Kína mindössze 19,43 ezer tonna almalé-sűrítményt exportált; összevetve a tavaly márciusi számokkal, akkor ez 65,3 ezer tonna volt. Nem meglepő, hogy az USA-ba irányuló export gyakorlatilag megszűnt. Az eladás tavalyi 27,3 ezer tonnáról 830 tonnára csökkent. A szezon kezdetétől (8 hónapos időszak márciusig) a kínai export 225,84 ezer tonna, míg tavaly ez kicsivel több volt, mint 0,5 millió tonna volt. Naptári alapon az idei első negyedéves export 45,89 ezer tonnára esett a tavalyi 170,16 ezer tonnáról.

A japán piac még mindig kitart Kína mellett, mivel hűséges a kínai áruhoz és jelenleg ez Kína legnagyobb exportpiaca: 5,37 ezer tonnát importáltak idén márciusban a tavalyi 4,390 tonnához viszonyítva. Utána Dél-Afrika következik 2,825 ezer tonnával (tavaly 5,05 ezer tonna volt), illetve Ausztrália 2,215 ezer tonnával (tavaly 1,47 ezer tonna volt). Kínából a szállítás egyértelműen olcsó Ausztráliába.

Kína átlag exportára márciusban 1,265 UDS/tonna volt FOB paritáson a vámadatok alapján, de ebben a néhány közel-keleti vásárló számára nyújtott szokatlanul alacsony ár is benne van. A meghatározó piacok számára az almalé-sűrítmény ára 1,300-1,350 USD/tonna. Az átlag az eddigi szezon átlagában kicsivel kevesebb, 1,200-1,300 USD/tonna közötti.

Több mint duplájára nőtt a lengyel almalé sűrítmény exportja

Lengyelország több mint 30 ezer tonna almalé-sűrítményt exportált ez év januárjában, ami az eddig mért legnagyobb mennyiség erre a hónapra nézve. Lengyelország megszerezte a piacot olyan országokban, ahol tavaly nem adott el sűrítményt. Ugyanaz a történet mindenhol, teljes dominancia nagyon sok piacon, a szezonkezdete óta és így több mint 160 ezer tonnát exportált, összehasonlítva a tavalyi szezon 75 ezer tonnájával.

Januárban USA részére szállított export 6,720 tonna volt, összehasonlítva a 2018-as 0-val. Hasonló a helyzet Kanadával: nem vettek tavaly januárban lengyel almalé-sűrítményt, most pedig több mint 1,3 ezer tonnát importáltak. Más országok sem vettek tavaly januárjában, de például Törökország az idén 670 tonnát, Mexikó 620 tonnát és Izrael 150 tonnát vásárolt. Az Egyesült Királyság megduplázta a vásárlását 2,86 ezer tonnára, de a hollandok is felugrottak az idén a tavalyi 790 tonnáról 2,4 ezer tonnára.

Pénzben nézve a lengyel almalé-koncentrátum majdnem megfeleződött ebben a szezonban. A vámjelentések szerint a 2017 szeptembere és 2018 januárja között átlag 2,080 USD/tonnás FOB árról, lengyel almalé-sűrítmény ára lecsökkent 1,060 USD/tonnára ugyanazon öt hónap átlagában.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Végre: jön a magyar görögdinnye!

2019. július 12. 11:49

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye.

Kínai almalé-sűrítményt ihat Európa?

2019. július 10. 11:47

A lengyel termelés valószínű csökkenésével Kína vélhetően almalé-sűrítményt értékesít majd Európában is, főképp bekeveréshez.

Terményárak: nagy találkozásra várt a piac

2018. december 4. 14:34

A hazai piacon túl nagy a csend – kukorica eladó nincs és bár a kereslet sem élénk, de az figyelemre méltó, hogy az árszintek változatlanok, de már egyre távolabbi határidőkre szólnak: most már jövő nyárig kell a korábbi árért tárolni.

Teljesen automatizálnák a kínai mezőgazdaságot

2019. január 31. 12:03

Az automatizálásra való áttérés kulcsfontosságú a mezőgazdasági ágazatban, hiszen Kínában is gond az öregedő vidéki munkaerő.

Hatalmas lehetőség a kínai piac a magyar élelmiszerek számára

2018. július 2. 10:30

Kína sok tekintetben önellátó, azonban például a tojás, illetve zöldségek kivételével számos területen felmerülő igények miatt jelentős importra – vagy éppen a termékkínálat diverzifikálására – szorul,

Tájépítészként Zhengzhou-ban, Kínában

A kínai emberek egészen másként viszonyulnak a városi parkok használatához: számukra fontos közösségi tér, a mindennapi élet színtere.