Zöldség-Gyümölcs

Kóstolásra is várnak az ópusztaszeri dinnyenapon

MTI

Dinnyenapot és a népi halászat hagyományait bemutató tematikus programokat is rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a vendégek kóstolhatnak a finom magyar dinnyéből, és kiderül, ki tudja legpontosabban megsaccolni egy méretesebb termés súlyát.

Kodácz Csengele, az intézmény marketing vezetője az MTI-nek elmondta, erre a napra öt mázsa mézédes, a dél-alföldi nap érlelte dinnye érkezik az emlékparkba.

Magyarországon évszázadok óta termesztenek dinnyét, hiszen hazánk földrajzi és éghajlati adottságai kedveznek e növény fejlődésének. Hiába azonban a hagyomány, mégsem alakult ki egységes gyakorlat, miként kell kiválasztani a megfelelő görögdinnyét. Minden más „tisztességes” gyümölcs érettségét elárulja a színe, még a sárgadinnye is jelzi illatával, hogy alkalmas-e már a fogyasztásra, a görögdinnye viszont makacsul „hallgat”. Van, aki a kopogtatásra esküszik, van, aki a kocsányt nézi, van, aki pedig a dinnye hasát vagy színét vizsgálja. Arról, hogyan sikerült a válogatás az Emlékpark munkatársainak, mindenki maga is meggyőződhet a skanzenben a Szegedi Tanyánál, ahol egész nap dinnyekóstolásra várják a vendégeket.

Déltől egészen estig Tanács Attila dinnyeszobrász munkáját figyelhetik meg az érdeklődők, az elkészült művekből pedig rögtönzött kiállítást is rendeznek. A skanzenben játékos vetélkedőkkel, népzenével, néptánccal fogadják a látogatókat, a kisebbeket az Iparos műhely mellett a Bábika interaktív játszóház várja, de az arra vállalkozók bekapcsolódhatnak a kézműves-foglalkozásokon a különféle népi alkotótevékenységekbe is. Kora délután pedig a dinnyesúlysaccoló-versenyen ki-ki próbát tehet, milyen pontosan tudja megbecsülni egy-egy méretes görögdinnye tömegét.

Az emlékpark tavaly indított uniós támogatással, a Zentai Történelmi Levéltárral együttműködve a Tiszához kapcsolódó hagyományos, természetközeli gazdálkodást bemutató programsorozatot. Ennek részeként rendeznek szombaton tematikus napot, melyen tárlatvezetésen ismerhetők meg a népi halászat eszközeit, előadás hangzik el a Tisza-mente vízi világáról a 19. és 20. században, emellett a látogatók hallhatnak a folyót egykor járó fahajókról is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

SPAR: slágertermék lesz a magyar dinnye

2018. július 5. 13:20

A fogyasztói visszajelzések azt bizonyítják, hogy nagyon kedvelt a magyar dinnye, különösen a „hagyományos” magvas görögdinnye iránt folyamatos a kereslet a SPAR és INTERSPAR áruházakban.

Végre: jön a magyar görögdinnye!

2019. július 12. 11:49

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye.

Júniusra beérhetnek a dinnyék Baranyában

2019. április 6. 14:16

A következő hetekben kezdik az ormánsági gazdák kiültetni a fóliaalagutakba a dinnyepalántákat, az első gyümölcsök már június végére beérhetnek – írta az Új Dunántúli Napló.

Elkezdődött a dinnyeszüret - nem lesz gond a minőséggel

2020. július 16. 14:43

A napokban országszerte megkezdődött a dinnyeszüret, és a hazai görögdinnye még szeptemberben is elérhető lesz az üzletekben, piacokon. Az átlagos dinnyefogyasztás 10 kg/fő/év; egyre népszerűbbek a többféle formájú valamint a magnélküli dinnyék – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.