16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Zöldség-Gyümölcs

Kóstolásra is várnak az ópusztaszeri dinnyenapon

MTI

Dinnyenapot és a népi halászat hagyományait bemutató tematikus programokat is rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a vendégek kóstolhatnak a finom magyar dinnyéből, és kiderül, ki tudja legpontosabban megsaccolni egy méretesebb termés súlyát.

Kodácz Csengele, az intézmény marketing vezetője az MTI-nek elmondta, erre a napra öt mázsa mézédes, a dél-alföldi nap érlelte dinnye érkezik az emlékparkba.

Magyarországon évszázadok óta termesztenek dinnyét, hiszen hazánk földrajzi és éghajlati adottságai kedveznek e növény fejlődésének. Hiába azonban a hagyomány, mégsem alakult ki egységes gyakorlat, miként kell kiválasztani a megfelelő görögdinnyét. Minden más „tisztességes” gyümölcs érettségét elárulja a színe, még a sárgadinnye is jelzi illatával, hogy alkalmas-e már a fogyasztásra, a görögdinnye viszont makacsul „hallgat”. Van, aki a kopogtatásra esküszik, van, aki a kocsányt nézi, van, aki pedig a dinnye hasát vagy színét vizsgálja. Arról, hogyan sikerült a válogatás az Emlékpark munkatársainak, mindenki maga is meggyőződhet a skanzenben a Szegedi Tanyánál, ahol egész nap dinnyekóstolásra várják a vendégeket.

Déltől egészen estig Tanács Attila dinnyeszobrász munkáját figyelhetik meg az érdeklődők, az elkészült művekből pedig rögtönzött kiállítást is rendeznek. A skanzenben játékos vetélkedőkkel, népzenével, néptánccal fogadják a látogatókat, a kisebbeket az Iparos műhely mellett a Bábika interaktív játszóház várja, de az arra vállalkozók bekapcsolódhatnak a kézműves-foglalkozásokon a különféle népi alkotótevékenységekbe is. Kora délután pedig a dinnyesúlysaccoló-versenyen ki-ki próbát tehet, milyen pontosan tudja megbecsülni egy-egy méretes görögdinnye tömegét.

Az emlékpark tavaly indított uniós támogatással, a Zentai Történelmi Levéltárral együttműködve a Tiszához kapcsolódó hagyományos, természetközeli gazdálkodást bemutató programsorozatot. Ennek részeként rendeznek szombaton tematikus napot, melyen tárlatvezetésen ismerhetők meg a népi halászat eszközeit, előadás hangzik el a Tisza-mente vízi világáról a 19. és 20. században, emellett a látogatók hallhatnak a folyót egykor járó fahajókról is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Sorköztakarási lehetőségek a dinnyetermesztésben

2019. december 19. 10:17

A magyarországi dinnyetermesztés az utóbbi időben nagy változásokon ment keresztül, ami többek között a terület csökkenésében és a technológiai elemek fejlődésében mutatkozott meg. A görögdinnye termőfelülete sajnos évről-évre folyamatos csökkenést mutat, 2019-ben kb. 4500 ha-on folyt a termesztés.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Kártevőmentes zöldségek dinnyehéj segítségével

2025. augusztus 17. 11:10

A görögdinnye héja nem csak komposztba való. Egyes kiskerti praktikák szerint hatékony lehet bizonyos kártevők visszaszorításában.

Kevesebb magyar dinnyét ehetünk idén nyáron

2019. június 26. 14:02

A görögdinnye árának alakulását meghatározza, hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés ural.