Zöldség-Gyümölcs

Kóstolásra is várnak az ópusztaszeri dinnyenapon

MTI

Dinnyenapot és a népi halászat hagyományait bemutató tematikus programokat is rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a vendégek kóstolhatnak a finom magyar dinnyéből, és kiderül, ki tudja legpontosabban megsaccolni egy méretesebb termés súlyát.

Kodácz Csengele, az intézmény marketing vezetője az MTI-nek elmondta, erre a napra öt mázsa mézédes, a dél-alföldi nap érlelte dinnye érkezik az emlékparkba.

Magyarországon évszázadok óta termesztenek dinnyét, hiszen hazánk földrajzi és éghajlati adottságai kedveznek e növény fejlődésének. Hiába azonban a hagyomány, mégsem alakult ki egységes gyakorlat, miként kell kiválasztani a megfelelő görögdinnyét. Minden más „tisztességes” gyümölcs érettségét elárulja a színe, még a sárgadinnye is jelzi illatával, hogy alkalmas-e már a fogyasztásra, a görögdinnye viszont makacsul „hallgat”. Van, aki a kopogtatásra esküszik, van, aki a kocsányt nézi, van, aki pedig a dinnye hasát vagy színét vizsgálja. Arról, hogyan sikerült a válogatás az Emlékpark munkatársainak, mindenki maga is meggyőződhet a skanzenben a Szegedi Tanyánál, ahol egész nap dinnyekóstolásra várják a vendégeket.

Déltől egészen estig Tanács Attila dinnyeszobrász munkáját figyelhetik meg az érdeklődők, az elkészült művekből pedig rögtönzött kiállítást is rendeznek. A skanzenben játékos vetélkedőkkel, népzenével, néptánccal fogadják a látogatókat, a kisebbeket az Iparos műhely mellett a Bábika interaktív játszóház várja, de az arra vállalkozók bekapcsolódhatnak a kézműves-foglalkozásokon a különféle népi alkotótevékenységekbe is. Kora délután pedig a dinnyesúlysaccoló-versenyen ki-ki próbát tehet, milyen pontosan tudja megbecsülni egy-egy méretes görögdinnye tömegét.

Az emlékpark tavaly indított uniós támogatással, a Zentai Történelmi Levéltárral együttműködve a Tiszához kapcsolódó hagyományos, természetközeli gazdálkodást bemutató programsorozatot. Ennek részeként rendeznek szombaton tematikus napot, melyen tárlatvezetésen ismerhetők meg a népi halászat eszközeit, előadás hangzik el a Tisza-mente vízi világáról a 19. és 20. században, emellett a látogatók hallhatnak a folyót egykor járó fahajókról is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Milyen kórokozó támadhatta meg a dinnye levelét?

2022. június 4. 04:36

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz hogy milyen kórokozó támadhatta meg a görögdinnye levelét? Tünetként a palánta levele fodrosodik, majd lekonyul és a végén elhal. A gyökéren is látni elváltozást. Válaszát előre is köszönöm.

Dinnyeszezon: már júniusban kezdődik!

2018. június 13. 09:23

A tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Végre: jön a magyar görögdinnye!

2019. július 12. 11:49

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye.