Zöldség-Gyümölcs

Kutatók feltárták a görögdinnye eredetét

Agrofórum Online

A Washington University kutatóinak genetikai vizsgálatok segítségével sikerült meghatározni a görögdinnye eredetét.

Az adatok alapján kiderült: a sokunk által kedvelt termésű növény vélhetően észak-kelet afrikai származású. A felfedezés egy közel 90 éves eredményt cáfol, mely szerint a növény dél-afrikai gyökerekkel rendelkezik. A genetikai kutatás összhangban áll az újonnan értelmezett egyiptomi sírképekkel, amelyek arra utalnak, hogy a görögdinnyét több mint 4000 évvel ezelőtt, desszertként fogyaszthatták a Nílus völgyében.

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ban megjelent közlemény új megvilágításba helyezi a görögdinnye géncentruma körüli kérdéseket. Napjaink görögdinnyéje nagyon szűkös genetikai háttérrel rendelkezik, és rendkívül fogékony az egyes betegségekre és a kártevő rovarokra.

A több száz görögdinnye fajta, és azok vad rokonainak genetikai vizsgálati eredményei hozzájárulhatnak a betegségekkel kapcsolatos rezisztens jelleg kialakításához, amelyre enélkül az elemzés nélkül nem kerülhetne sor.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Aranyat értek a fiatal tehetség dinnyével foglalkozó kutatásai

2019. július 4. 04:36

A Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottság nemrégiben tartott ülését követően nyilvánosságra hozták az idei XXXIV. OTDK versenysorozat kapcsán kitüntetésben részesülők névsorát.

40 fok fölött tényleg felrobbanhat a dinnye?

2023. július 20. 13:40

A tavalyinál nagyobb a kínálat a nyár egyik kedvenc gyümölcséből, a görögdinnyéből. Pedig az időjárás nem mindig kegyes hozzá, a forróság erre a növényre is rossz hatással van.

Elkezdődött a dinnyeszüret - nem lesz gond a minőséggel

2020. július 16. 14:43

A napokban országszerte megkezdődött a dinnyeszüret, és a hazai görögdinnye még szeptemberben is elérhető lesz az üzletekben, piacokon. Az átlagos dinnyefogyasztás 10 kg/fő/év; egyre népszerűbbek a többféle formájú valamint a magnélküli dinnyék – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Mitől sárgulnak és halnak el részlegesen a görögdinnyepalánták?

2025. június 10. 04:39

Sinthosa alanyba oltott Colosseo és Mirsini görögdinnyepalántáknál sárgulást, helyenként elhalást figyeltünk meg. A képek és leírás alapján megállapítható-e, hogy mi okozta a palántáknál a sárgulást, növekedésük időleges leállását?