Zöldség-Gyümölcs

Kutatók feltárták a görögdinnye eredetét

Agrofórum Online

A Washington University kutatóinak genetikai vizsgálatok segítségével sikerült meghatározni a görögdinnye eredetét.

Az adatok alapján kiderült: a sokunk által kedvelt termésű növény vélhetően észak-kelet afrikai származású. A felfedezés egy közel 90 éves eredményt cáfol, mely szerint a növény dél-afrikai gyökerekkel rendelkezik. A genetikai kutatás összhangban áll az újonnan értelmezett egyiptomi sírképekkel, amelyek arra utalnak, hogy a görögdinnyét több mint 4000 évvel ezelőtt, desszertként fogyaszthatták a Nílus völgyében.

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ban megjelent közlemény új megvilágításba helyezi a görögdinnye géncentruma körüli kérdéseket. Napjaink görögdinnyéje nagyon szűkös genetikai háttérrel rendelkezik, és rendkívül fogékony az egyes betegségekre és a kártevő rovarokra.

A több száz görögdinnye fajta, és azok vad rokonainak genetikai vizsgálati eredményei hozzájárulhatnak a betegségekkel kapcsolatos rezisztens jelleg kialakításához, amelyre enélkül az elemzés nélkül nem kerülhetne sor.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Már görögdinnye-termelésben is a kínaiak a világelsők

2021. február 23. 09:15

A globális görögdinnye-termelői listán Kína vezet, méghozzá a második helyezetthez képest egy nagyságrenddel nagyobb adattal. Törökország a második listán, a harmadik pedig India. A magyarországi termés 188 ezer tonnát tett ki.

Megfelelő a dinnye ára a szezon kezdetén

2019. július 25. 13:46

Az ország fontosabb dinnyetermő területein már javában szedik a termést, de Szabolcsban igazán csak július végén, augusztus elején lesz tömeges az érés.

Aranyat értek a fiatal tehetség dinnyével foglalkozó kutatásai

2019. július 4. 04:36

A Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottság nemrégiben tartott ülését követően nyilvánosságra hozták az idei XXXIV. OTDK versenysorozat kapcsán kitüntetésben részesülők névsorát.

Kampány indult a magyar dinnye fogyasztásának növelésére

2018. június 25. 13:39

Az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: míg az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog.