Zöldség-Gyümölcs

Megfelelő a dinnye ára a szezon kezdetén

Világgazdaság

Ha a hagyományos magvas dinnye fogyasztói ára kilónként 120-130 forint körül van, az a termelő számára is jövedelmet hoz – mondta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az árak – bár a szezon kezdete óta csökkentek – a legtöbb áruházláncban és a piacokon egyelőre ennél általában magasabbak, igaz, a Tesco mától induló akciójában 109 forintos kilónkénti árat hirdetett. Máshol 119–134 forintos áron folytatódik a szezon a hét második felében.

100 forint a kritikus szint

Ledó Ferenc szerint a boltokban a száz forint a kritikus szint, ezen a fogyasztói áron ugyanis már nem mindenki könyvelhet el jövedelmet, csak a jobb hatékonysággal gazdálkodó dinnyetermelők, száz forint alatt viszont mindenki bukik. A mag nélküli dinnyénél ez az árküszöb 20-30 százalékkal magasabb.

Az idei szezon a szokásosnál kicsit később, július 10. körül indult, ami abból a szempontból szerencsés is volt, hogy a magyar termés nem ért össze a spanyol importtal.

Az ország fontosabb dinnyetermő területein már javában szedik a termést, de Szabolcsban igazán csak július végén, augusztus elején lesz tömeges az érés.

A termelők a folyamatos érés érdekében sok helyen szakaszosan ültettek, így a FruitVeB várakozásai szerint idén elkerülik a dömpinget, és nem lesz túlkínálat. Ez segít az árstabilitás fenntartásában – fogalmazott Ledó Ferenc.

Ha nem lesz különösen rossz időjárás, akkor szeptember elejéig-közepéig lesz jó minőségű magyar dinnye a piacon.

Mivel az első terméskötések nem voltak olyan sikeresek, nem is terhelték le túlságosan az indákat, a második kötések jobbak, ami szintén a kínálat kiegyensúlyozottságát segíti.

Az időjárás a fogyasztás miatt is fontos, hosszabb ideig tartó hűvös, esős idő esetén drasztikusan visszaesne a fogyasztás, ami keresztülhúzná a termelők árstabilitással kapcsolatos reményeit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

A modern technológia segítené a dinnyetermesztést

2018. augusztus 13. 09:33

A magyar dinnyetermelő-társadalom rendkívül felfelé ívelő időszakot él meg, a legmodernebb előállítás Békés megyében zajlik, Szabolcsban pedig – ahol idáig gyengébb technológiákkal dolgoztak és gyengébb fajtákat állítottak elő – elindult a modernizáció.

Kampány indult a magyar dinnye fogyasztásának növelésére

2018. június 25. 13:39

Az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: míg az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog.

Dinnyeszezon: már júniusban kezdődik!

2018. június 13. 09:23

A tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2022. február 1. 14:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.