Zöldség-Gyümölcs

Megfelelő a dinnye ára a szezon kezdetén

Világgazdaság

Ha a hagyományos magvas dinnye fogyasztói ára kilónként 120-130 forint körül van, az a termelő számára is jövedelmet hoz – mondta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az árak – bár a szezon kezdete óta csökkentek – a legtöbb áruházláncban és a piacokon egyelőre ennél általában magasabbak, igaz, a Tesco mától induló akciójában 109 forintos kilónkénti árat hirdetett. Máshol 119–134 forintos áron folytatódik a szezon a hét második felében.

100 forint a kritikus szint

Ledó Ferenc szerint a boltokban a száz forint a kritikus szint, ezen a fogyasztói áron ugyanis már nem mindenki könyvelhet el jövedelmet, csak a jobb hatékonysággal gazdálkodó dinnyetermelők, száz forint alatt viszont mindenki bukik. A mag nélküli dinnyénél ez az árküszöb 20-30 százalékkal magasabb.

Az idei szezon a szokásosnál kicsit később, július 10. körül indult, ami abból a szempontból szerencsés is volt, hogy a magyar termés nem ért össze a spanyol importtal.

Az ország fontosabb dinnyetermő területein már javában szedik a termést, de Szabolcsban igazán csak július végén, augusztus elején lesz tömeges az érés.

A termelők a folyamatos érés érdekében sok helyen szakaszosan ültettek, így a FruitVeB várakozásai szerint idén elkerülik a dömpinget, és nem lesz túlkínálat. Ez segít az árstabilitás fenntartásában – fogalmazott Ledó Ferenc.

Ha nem lesz különösen rossz időjárás, akkor szeptember elejéig-közepéig lesz jó minőségű magyar dinnye a piacon.

Mivel az első terméskötések nem voltak olyan sikeresek, nem is terhelték le túlságosan az indákat, a második kötések jobbak, ami szintén a kínálat kiegyensúlyozottságát segíti.

Az időjárás a fogyasztás miatt is fontos, hosszabb ideig tartó hűvös, esős idő esetén drasztikusan visszaesne a fogyasztás, ami keresztülhúzná a termelők árstabilitással kapcsolatos reményeit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

A modern technológia segítené a dinnyetermesztést

2018. augusztus 13. 09:33

A magyar dinnyetermelő-társadalom rendkívül felfelé ívelő időszakot él meg, a legmodernebb előállítás Békés megyében zajlik, Szabolcsban pedig – ahol idáig gyengébb technológiákkal dolgoztak és gyengébb fajtákat állítottak elő – elindult a modernizáció.

A hazai görögdinnye termesztést veszélyeztető baktérium, az Acidovorax citrulli

2020. április 8. 10:24

A görög-, illetve a sárgadinnye fajták is számos vírusos, baktériumos és gombás betegségre lehetnek fogékonyak, melyek évről évre megjelenhetnek a termőterületeken és ezzel megnehezítik a termesztést.

Dinnyenapot tartanak szombaton Ópusztaszeren

2018. augusztus 7. 10:17

A legbátrabbak azt is kipróbálhatják, mennyi dinnyét tudnak megenni fél óra alatt.

Kóstolásra is várnak az ópusztaszeri dinnyenapon

2022. augusztus 5. 11:34

Dinnyenapot és a népi halászat hagyományait bemutató tematikus programokat is rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a vendégek kóstolhatnak a finom magyar dinnyéből, és kiderül, ki tudja legpontosabban megsaccolni egy méretesebb termés súlyát.