Zöldség-Gyümölcs

Megfelelő a dinnye ára a szezon kezdetén

Világgazdaság

Ha a hagyományos magvas dinnye fogyasztói ára kilónként 120-130 forint körül van, az a termelő számára is jövedelmet hoz – mondta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az árak – bár a szezon kezdete óta csökkentek – a legtöbb áruházláncban és a piacokon egyelőre ennél általában magasabbak, igaz, a Tesco mától induló akciójában 109 forintos kilónkénti árat hirdetett. Máshol 119–134 forintos áron folytatódik a szezon a hét második felében.

100 forint a kritikus szint

Ledó Ferenc szerint a boltokban a száz forint a kritikus szint, ezen a fogyasztói áron ugyanis már nem mindenki könyvelhet el jövedelmet, csak a jobb hatékonysággal gazdálkodó dinnyetermelők, száz forint alatt viszont mindenki bukik. A mag nélküli dinnyénél ez az árküszöb 20-30 százalékkal magasabb.

Az idei szezon a szokásosnál kicsit később, július 10. körül indult, ami abból a szempontból szerencsés is volt, hogy a magyar termés nem ért össze a spanyol importtal.

Az ország fontosabb dinnyetermő területein már javában szedik a termést, de Szabolcsban igazán csak július végén, augusztus elején lesz tömeges az érés.

A termelők a folyamatos érés érdekében sok helyen szakaszosan ültettek, így a FruitVeB várakozásai szerint idén elkerülik a dömpinget, és nem lesz túlkínálat. Ez segít az árstabilitás fenntartásában – fogalmazott Ledó Ferenc.

Ha nem lesz különösen rossz időjárás, akkor szeptember elejéig-közepéig lesz jó minőségű magyar dinnye a piacon.

Mivel az első terméskötések nem voltak olyan sikeresek, nem is terhelték le túlságosan az indákat, a második kötések jobbak, ami szintén a kínálat kiegyensúlyozottságát segíti.

Az időjárás a fogyasztás miatt is fontos, hosszabb ideig tartó hűvös, esős idő esetén drasztikusan visszaesne a fogyasztás, ami keresztülhúzná a termelők árstabilitással kapcsolatos reményeit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Rekordmennyiségű dinnye fogyott a Lidlben

2021. szeptember 20. 09:57

A Lidl Magyarország évek óta elkötelezett a magyar beszállítók támogatása mellett, ezirányú elhivatottságát jól mutatja, hogy idén rekordmennyiségű, mintegy 17 000 tonna hazai görögdinnyét értékesített belföldön és a külpiacokon összesen, mely közel 50 százalékos növekedést jelent a 2020-as szezonhoz képest.

Júniusra beérhetnek a dinnyék Baranyában

2019. április 6. 14:16

A következő hetekben kezdik az ormánsági gazdák kiültetni a fóliaalagutakba a dinnyepalántákat, az első gyümölcsök már június végére beérhetnek – írta az Új Dunántúli Napló.

Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására?

2023. május 16. 12:39

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.

Honnan tudhatjuk, hogy érett-e a görögdinnye?

2021. július 23. 09:49

A görögdinnye érési időszaka a virágok megtermékenyítésétől számítva hazánkban kb. 30-35 nap múlva kezdődik el. Fő szedési időszaka, szabadföldi körülmények között termesztve, július elejétől általában szeptemberig tart.