Zöldség-Gyümölcs

Minőségi problémák és magasabb költségek a burgonyapiacon

Agrofórum Online

Az ausztriai belföldi étkezési burgonyaágazatban február végén egyre fokozódó minőségi problémákkal és ezzel párhuzamosan a tárolási költségek növekedésével szembesülnek a raktározásban.

A termelők eladási hajlandósága ennek megfelelően magas marad. A minőséggel kapcsolatos támasztott magas szint miatt azonban nincs piaci nyomás. A belföldi élelmiszer-kiskereskedelemben a kereslet a szezonra jellemző szinten áll. A közelmúltban pozitív lendület érkezett a téli sportokat űzők által kedvelt régiókból. Az export továbbra is kezelhető mértéket ölt.

Alsó-Ausztriában az étkezési burgonyát általában 18-21 euró/dt, azaz decitonna, tehát 100 kg áron vették át a hét elején. Az átlag feletti válogatási arányú tételeknél az árak nem változtak. 24 euró/100 kg áron érhető el drótféregmentes, kiscsomagolású prémium áruknál AMA, azaz AgrarMarkt Austria jóváhagyási bizonylattal. Változatlan, legfeljebb 25 euró/100 kilogrammos árat Felső-Ausztriából jeleztek.

Németországban a rendelkezésre álló mennyiségek fedezik az élelmiszer-kiskereskedők igényeit. A német étkezési burgonyapiacon a szálloda- és vendéglátóipar felé irányuló eladásokkal kapcsolatban egyre nagyobb a remény, hogy a koronavírussal kapcsolatos intézkedések enyhítésével a következő hetekben ismét felpöröghetnek az értékesítések. Az exportüzletág némi lendületet vesztett a franciaországi verseny fokozódása miatt – számolt be az osztrák Bauern Zeitung. A termelői árak heti szinten alig változtak. Az élelmiszerek országos átlaga továbbra is többnyire 19-21 euró/100 kg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Az osztrák tejipar nemzetközi példaképnek tekinthető

2021. szeptember 9. 06:24

Ausztria nagyon büszke lehet a tejiparára, mivel az osztrák tejipar nemzetközi úttörő számos minőségi és fenntarthatósági kérdésben.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Egyre kevesebb húst esznek az osztrákok

2023. január 7. 08:03

Ausztriában csökken a húsfogyasztás, és ezzel párhuzamosan az alternatívákkal kapcsolatos szkepticizmus is.

Mélyponton a szarvasmarha-állomány Ausztriában

2021. február 25. 06:17

Miután Ausztriában a szarvasmarhák száma 2019-ben olyan alacsony szintre csökkent, amilyen alacsonyan a második világháború óta nem járt, a gazdák 2020-ban újabb csökkenést regisztráltak.