8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Zöldség-Gyümölcs

Nyár, dinnye, szeletem…

AMC

Dübörög a dinnyeszezon, mi több, ma már nem igazán állja meg a helyét a régi mondás Lőrinc napjáról, amely korábban, augusztus közepe táján az idény végét jelentette. A fogyasztói igényeket a termelők is felismerték, így akár szeptember végéig elérhető a friss magyar dinnye, akár kisebb súlyú, vagy magszegény változatban. A népszerű gyümölcsnek is kell a cégér, ezért az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum a zamárdi STRAND Fesztiválon a „Nyár, dinnye, szeletem” kampány keretében hívta fel a figyelmet a dinnyefogyasztás előnyeire, ahol a látogatók meg is kóstolhatták az ízletes gyümölcsöt.

Az idei nyáron többek között az idénygyümölcsök népszerűsítésére helyezte a hangsúlyt az Agrármarketing Centrum. A szezonálisan elérhető termések ugyanis jóval több vitamint és ásványianyagot tartalmaznak, mint hosszan tárolt, vagy tartósított társaik, nem is beszélve a messzi tájakról érkező, már igen csekély vitamintartalmú csemegékről. A dinnye az egyik legegészségesebb vízpótló a nyári kánikulában, nem csoda, hogy sokan és szívesen fogyasztják.

– A hazai termőterület 2019 óta tartó csökkenése visszafordulni látszik, idén több mint 10%-os növekedés várható – mondta el beszédében Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: a 2022-es 2400 hektáros görögdinnye-termőterület az idén 2800 hektárra bővült, így idén körülbelül 123-125 ezer tonna görögdinnyét és csaknem 10 ezer tonna sárgadinnyét termelnek ki Magyarországon, ami a 10 kg/fő/év körül alakuló belföldi fogyasztáson túl egy nagyjából 30 ezer tonna körüli export-árualapot jelent.

Ahhoz képest, hogy korábban akár egy tízkilós gyümölcsöt is meg kellett vásárolni ahhoz, hogy dinnyéhez jussunk, emiatt elég körülményes volt a hazaszállítása is, ma már számos változatban kapható a kedvelt nyári csemege.

– Ahogy minden, úgy az étkezési szokásaink is változnak, e tekintetben nem csak az egészségtudatos életmód kerül az előtérbe, de a kényelmi szempontok is felértékelődnek – világított rá a trendek változására Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. – A termelők is felismerték, hogy a kisebb méretű dinnyék, a sárga bélű, vagy a magszegény változatok azok érdeklődését is felkelthetik e rendkívül értékes gyümölcs iránt, akik eddig esetleg ódzkodtak attól, hogy egy hatalmas, több kilós görögdinnyével egyensúlyozzanak a villamoson. Ez azért is fontos, mert a dinnye nem csak remekül hidratál a nyári forróságban, de bizony tápanyagot is biztosít, a görögdinnye többek között A- C- és K-vitamint, valamint a rákmegelőzésben is szerepet játszó likopint. A sárgadinnye emellett béta-karotinnal is támogatja egészségünket, így mindkét dinnyetípus fogyasztása rendkívül kedvező.

A dinnye szezonja jelenleg van a csúcson, nincs olyan zöldséges vagy élelmiszerüzlet, ahol ne árusítanák. Ennek ellenére sokan nem is tudják, ízletessége mellett mennyire egészséges is, így az ilyen szemléletformáló kampányok erre is rávilágítanak. A STRAND Fesztiválon az esemény ideje alatt folyamatosan kóstolhatnak dinnyét az Agrármarketing Centrum faházánál, a szervezők ugyanis kifejezetten a fiatal korosztályt szeretnék ösztönözni, hogy fogyasszanak minél több gyümölcsöt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására?

2023. május 16. 12:39

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.

Nyár, dinnye, szeletem

2018. július 20. 07:00

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is útjára indította „Nyár, dinnye, szeletem” elnevezésű dinnye fogyasztásösztönző kampányát az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárminisztérium támogatásával.

Dinnyeszezon: már júniusban kezdődik!

2018. június 13. 09:23

A tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat.

Kampány indult a magyar dinnye fogyasztásának növelésére

2018. június 25. 13:39

Az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: míg az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog.