A tábla széléről
A tábla széléről

Kaptam egy levelet

Kaptam egy levelet

Agrofórum Online

A levél tartalma okán ide kívánkozik, a blogba, de van abban némi személyes indíttatás is, hogy szóba hozom…

A levelet Kósa Lajostól, az Óvári Gazdászok Szövetségének jeles képviselőjétől kaptam, aki lokálpatriótaként szívén viseli a mosonmagyaróvári történéseket.

Kapcsolatunk még az Antal-kormány idejére nyúlik vissza, amikor Kósa tanár úr, Gergátz Elemér miniszter kabinetfőnöke volt.

Nem szeretném, ha ebből bárki bármilyen politikai áthallást vélelmezne, mert az óvári kötődés erősebb bármilyen a politikai elkötelezettségnél.

Ennek bizonyítéka, hogy Nagy István miniszteri kinevezésekor az elsők között gratuláltak Nagy Frigyes és Gergátz Elemér korábbi agrárminiszterek.

*

Rátérve a levélre, annak végén ezt olvastam: Barátsággal üdvözöllek – K. J. (Bódis Julianna dédunokája).

A vezetéknevemet olvasva, gondolom érthető, hogy felkaptam a fejemet, meg a telefont is.

  • Hogy van ez Lajoskám? – kérdeztem a levél írójától.
  • Úgy, hogy kicsi ez az ország – válaszolta.

Kiderült a beszélgetésünk során, hogy csak névrokonságról van szó, de akkor is meglepett vele.

*

A levél valójában néhány érdekes és kevéssé ismert információt tartalmazott Óvár vonatkozásában.

Ebből idéznék most:

„Többen kitérnek arra (megyei és kistérségi lapoknak adott interjúkban), hogy a rendszerváltoztatás utáni 3., korábbi időket is számítva 4., de valójában 5. fm. minisztert adja városunk, illetve az Alma Materünk.

Dr. dr. hc. bethleni gróf Bethlen István mezőgazdász, jogász, nagybirtokos, az MTA tiszteleti tagja, ogy. képviselő, földművelésügyi miniszter, Magyarország miniszter elnöke (1921-31), mg-i tanulmányai vendéghallgatóként Magyaróvárott végezte. Gazdász oklevelét 1900-ban szerezte meg.

A Hír14 Mosonvármegye Független polgári lapjában – III. évf. 5. sz. 2018. május 25.  – megjelent Nagy István miniszterrel kapcsolatos írás szerzője nyilvánvalóan nem tudott arról, hogy Bethlen István is volt agrárminiszter, ezért írhatta az 5. helyett az alábbiakat:

Valójában a negyedig agrárminiszter a térségből dr. Nagy István. Pálffy Fidél volt az első, őt a nyilas hatalomátvétel idején nevezték ki miniszternek, és 1945. március 27-ig töltötte be ezt a pozíciót. 1946. március 2-án kivégezték. Pálffynak birtoka és kúriája is volt Magyaróváron.

Figyelemre méltó még az is, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mg.-i alelnöke, Zászlós Tibor is óvári gazdász. Évfolyam felelőse Kósa Lajos volt (véletlenül).

Nagy Zsuzsi a Győri Filharmonikus Zenekar első hegedűse, koncertmestere immár 20 éve. Bp-en járt zene konzervatóriumba és a Zeneakadémiára. Zenekari művész diplomája van. Örökölte apjának, Fricinek a tehetségét, aki a gimnáziumi tanulmányai mellett, párhuzamosan elvégezte a győri konzervatóriumot. Három hangszeren (trombita, zongora, tangóharmónika) előadóképes szinten játszik ma is. (Egy a vele kapcsolatos interjú során engem is megtisztelt a zongorajátékával – B.L.)

Jövőre 2019. júniusában lesz 80. éves.

Bocsánat, hogy Óvárról ennyi mindennel terheltelek, de hát mikor, ha nem a bicentenáriumon.

*

Köszönöm a levelet és folytatom a sort. Azt írod: Bocsánat, hogy Óvárról ennyi mindennel terheltelek… Csatlakozom hozzád: bocsánat, hogy ennyi mindennel terheltük az Olvasót; de a történeti hűséghez némi korrekció és Óvár hírességei előtti tisztelgésünk okán is hozzátartozik.

„Korhadt fakeresztek”…

2019. november 5. 18:02

Novemberre készülve az ember akaratlanul is belekerül abba a ködös, sáros, pocsolyás hangulatba, amelynek vége az elmúlás.

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Húsvéti kirándulás

2019. április 12. 08:15

Áprilisi lapszámunk bevezetőjéből ragadtam ki egy-egy részletet, mert az idő – mint már annyiszor – a természet és a közelgő ünnep felé sodorta a gondolataimat.

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

Húzzon haza!

2019. január 28. 08:42

Fizessen elő vagy váltsa meglévő nyomtatott, illetve digitális éves előfizetését 2019. január 23. és 2019. október 31. között kombinált előfizetésre, mert most szaklapunkat nyomtatott + digitális formában megrendelő olvasóink között egy PRONAR T653/1 pótkocsit sorsolunk ki a DORKER Kft. jóvoltából.

Megjelent az Agrofórum Szőlő Extra

2019. május 1. 08:33

Megjelent a Szőlő Extra kiadványunk, amelyben szőlészet, növényvédelem, borászat és gépesítés, gépek témakörben kínálunk olvasnivalót.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.