Ház, táj
Ház, táj

A fahamu helyes használata a házikertben

A fahamu helyes használata a házikertben

Agrofórum Online

A fahamu igazi kincs a házikertben, ha helyesen használjuk fel. Tisztában kell lennünk vele, hogy mikor, mennyit juttathatunk ki belőle, és mely növények fejlődését segítjük elő vele.

A helyes otthoni égetési gyakorlat és a jó minőségű, megbízható kereskedőtől vásárolt faanyag égésének mellékterméke a fahamu, amelyet kellő odafigyeléssel eredményesen használhatunk fel a kertben.

A cikksorozat előző része részletes jellemzést adott a fahamu tulajdonságairól és az összetételét befolyásoló tényezőkről, ebben a cikkben pedig a megfelelő célokra történő felhasználásáról lesz szó.

A fahamu közvetlen felhasználása

A fahamut szerves trágyaként tápanyag-utánpótlásra használhatjuk fel a következőképpen: vékony rétegben szórjuk el közvetlenül a veteményes talajára, vagy akár a magaságyás földjére is – figyeljünk oda, hogy mindenhova egyenletesen kerüljön, és ne keletkezzenek belőle halmok sehol sem!

Különösen örülni fog a fahamunak a meszes talajt kedvelő rózsa, levendula, mandula és füge is. A veteményes növényei közül a cukkini és a gyökérzöldségek tervezett ültetése esetén juttassunk ki ősszel az ágyásra – ezek a növényfajok nagyon meg fogják hálálni.

Elsőként mindig azt tartsuk szem előtt a fahamu használata során, hogy mit szeretnénk a következő évben a veteményesbe vetni vagy ültetni, mert nem minden növénynek van rá szüksége, sőt vannak, amelyeknek árthat is! Erről a következő cikkben lesz szó.

A fahamu igazi kincs a kertben, de tudni kell, mire használhatjuk
A fahamu igazi kincs a kertben, de tudni kell, mire használhatjuk

Először komposztáljuk!

A fahamu komposztálása, és a komposzttal együtt történő felhasználása azért előnyös (kicsit előnyösebb, mint amikor közvetlenül juttatjuk a talajra), mert a fahamuból a komposztálás során (nedvesség hatására) lúg és különböző sók oldódnak ki. Kis mennyiségben a lúg és a só ugyan nem okoz problémát a veteményesben, azonban nagyobb mennyiségben megperzselhetik a növényeket, és gátolják más tápanyagok felvételét a talajból.

Ez különösen akkor jelent veszélyt, ha minden évben fahamuval trágyáznánk a talajt, mert így jelentősen megnőhet a talaj sókoncentrációja, és erősen el is lúgosodhat a veteményes földje. Ha a tüzelés során keletkezett hamut először komposztáljuk, ezzel lehetővé tesszük a lúg és a sók egy részének kioldódását, ezáltal biztosan nem okoznak egyensúlyvesztést a talajban.

Hogyan módosítja a fahamu a talaj kémhatását?

A fahamut felhasználhatjuk a talaj pH-értékének emelésére is a kertben. Bár nem befolyásolja olyan mértékben a kémhatást, mint az oltott mész, mészkőpor vagy a pétisó, de abban az esetben, ha rendszeresen használunk fahamut, évente ellenőrizzük a talaj pH-értékét, mert ha túl sokat juttatunk ki, a kialakuló magas pH tápanyaghiányt idézhet elő a növényeinknél.

A komposztba dolgozva a fahamuból a lúg és a só egy része kioldódik
A komposztba dolgozva a fahamuból a lúg és a só egy része kioldódik

Általánosságban véve, ha a talaj mészpótlására (azaz lúgosítására) használjuk a fahamut, akkor 3-4 héttel a vetés vagy palántázás előtt 1 m2-re kell 10 dkg-nyi mennyiséget egyenletesen kiszórni és bedolgozni.

Amikor a talaj pH-értékén szeretnénk változtatni, gondolnunk kell arra is, hogy a talajtípus és a talajvíz mennyisége és a talaj „egészségi állapota” is befolyásolja a kémhatást, sőt ugyanúgy befolyásolja azt is, hogy mennyi fahamura van szükség ahhoz, hogy elmozduljon a pH-érték.

Ha a kertünkre a lazább, homokos talajtípus jellemző, akkor annak ugyanolyan mértékű pH-érték változásához kevesebb fahamura van szükség, mint a kötöttebb, agyagos vagy vályogos talajokon, ezért homokosabb talajokon juttassunk ki kevesebbet, főként az első alkalommal!

Fahamu a növények védelmében

A tapasztalatok szerint a növényeket károsító pajzstetvek és levéltetvek ellen is hatásos, ha lombhullás után beszórjuk a fák törzsét és a vastagabb ágakat. A hatás igen gyors, a fán lévő károsítók rövid időn belül elpusztulnak.

A káposztafélék növényvédelmében is fontos szerephez jut: megelőzheti a tőrothadást, és csökkentheti a káposztalepke hernyójának kártételét.

A gyümölcsfa törzsére és vastagabb ágaira szórt fahamu elpusztítja a tetveket
A gyümölcsfa törzsére és vastagabb ágaira szórt fahamu elpusztítja a tetveket

Nagyon jó hír, hogy nemcsak a tetvek és hernyók szenvednek tőle, hanem sikerrel elűzi az egereket, patkányokat, csótányokat, sőt még a hangyákat is.

További hasznos felhasználási módok a ház körül

Ha kint lakó kutyánk vagy macskánk szenvedését szeretnénk megelőzni, amelyet kullancsok, bolhák és tetvek is okozhatnak, akkor kikeverhetünk számukra egy ecetes-hamus masszát, amivel átdörzsöljük a kutya vagy a macska testét.

Emellett – még mindig a házikedvenceknél maradva – a bent tartott macskák alomját beszórhatjuk fahamuval, ami kiváló szagtalanító lévén megszabadít minket a kellemetlen szagoktól az alom cseréjéig.

A fahamu nemcsak kiváló szagtalanító, de tisztítószer is lehet a házban: a porcelántárgyakat, evőeszközöket, kristálypoharakat, zománcozott edényeket is gyönyörűen megtisztíthatjuk nedves hamuval.

Félretehetünk ezenkívül egy vödör fahamut, hogy a téli jeges járdát vagy utat beszórjuk vele. Hasonlóan hatékony, mint a sóder.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

Mindent az indiai futókacsáról

2024. július 3. 05:40

Amióta a spanyol csupaszcsiga szó szerint lerohanta a hazai kerteket, azóta kétségbeesetten keressük a megoldást a falánk csigák ellen. Na, de hogy jön a képbe ez a vicces kinézetű kacsa?

Az amerikai bivalykabóca újra a figyelem középpontjában - Vírusvektor kabócák az amerikai szőlőültetvényekben

2018. május 7. 18:35

A Washington állam területén is előforduló vírusos betegség vektorainak kutatása során a figyelem két kabócafajra irányul.

Káros a fán élő taplógomba?

2022. október 27. 04:37

Káros a fán élő taplógomba? A gomba kivágásával megszabadulhatunk tőle?

Tavaszi rózsa-növényvédelem

2021. április 28. 06:37

Akár biokertészkedés, akár vegyszeres: tavasszal a rózsákon mindig van tennivaló, amivel megalapozzuk a dús virágzást a nyári és késő őszig tartó virágzáshoz. Bevállt tippjeink, ahogyan évek óta neveljük díszkerti rózsáinkat fajtától függetlenül.

Miért száradnak el a díszfák levelei nyáron?

2018. augusztus 28. 06:50

Sz. Zsófia kérdése: Házunk előtt a vadgesztenyefák lombja leszáradt, mintha leforrázták volna. Az utcánkban sajnos a többi fa is ilyen. Más faféléknél is száradnak a levelek. Tehetünk valamit értük?