Növényvédelem
Növényvédelem

Védekezzünk! Felgyorsult a parlagfű fejlődése

Védekezzünk! Felgyorsult a parlagfű fejlődése

Agrofórum Online

Az idei tavasz időjárása még ha szárazabb is volt szokásosnál, kedvezett a parlagfű számára. Az április végi-május eleji esők hatására a parlagfű tömegesen kelt, a május első hetében beköszöntő nyáriasan meleg idő hatására fejlődése felgyorsult.

Május közepén a ruderális, nem bolygatott területeken már szépszámmal találtunk 8-10 leveles növényeket, de a szántóföldeken a nemrég vetett kukoricában, napraforgóban is tömegesen megjelent. A szántóföldeken a parlagfű egyelőre okoz problémát, mivel a gyomirtások csak most kezdődnek.

A ruderális területeken is most már időszerű a védekezéseket elkezdeni, célszerű a glifozát hatóanyagú gyomirtó szerek használta és a talaj bolygatásának a felhagyása, amivel az után kelés mértékét csökkenteni tudjuk. A füves területek rendszeres kaszálását is el kell kezdeni, nagyon fontos, hogy a vágás magassága 3-4 cm körüli legyen, mivel ez már elpusztítja a parlagfű növényeket, de a fűféléket még nem károsítja. A kiskertekben továbbra is a gyomlálás és saraboló kapa használatával bolygatjuk legkevésbé a talajt, ezért ha lehet ezzel a módszerrel irtsuk a parlagfüvet.

A parlagfű jó tűri a szárazságot, a jelenlegi meleg száraz idő kedvez számára, ezért a védekezésre nagy hangsúlyt kell fektetni.

Nagy László
növényorvos

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Poloskák a gyümölcsösökben: barátok vagy ellenségek?

2024. július 3. 14:10

Fontos megemlítenünk, hogy számos vírusvektor szervezeteként is közreműködnek, ezáltal okozva kisebb-nagyobb fertőzéseket.

Növényvédő szer természetes összetevőkből

2024. június 30. 10:10

Nem kell feltétlenül vegyszerekhez nyúlnunk, amikor a levéltetvek vagy más kártevők megtámadják a növényeinket. Íme, egy organikus megoldás.

Nufarm Növényvédelmi Megoldások 2022

2022. február 9. 09:42

A Nufarm Növényvédelmi Megoldások 2022 kiadványunkban idén is részletesen bemutatjuk az általunk forgalmazott készítményeket.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

2018. május 15. 08:23

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?

A gyümölcskultúrák védelme az ökológiai termesztésben

2022. június 8. 05:36

Cikksorozatunk első részében arra világítunk rá, hogy mi a különbség az ökológiai és az integrált növénytermesztés között.