Ház, táj
Ház, táj

A Magyar Paradicsom Napja

A Magyar Paradicsom Napja

Agrofórum Online

A paradicsom a legváltozatosabb és legkedveltebb palántáról nevelt növényünk a veteményesben. A hobbikertészek és gazdálkodók körében egyaránt folyamatosan nő a népszerűsége, ezért idén újra megrendezésre kerül a Magyar Paradicsom Napja szakmai rendezvény Mórahalmon.

A rendezvényről

2024-ben május utolsó napján, e hét péntekén kerül megrendezésre a paradicsom főszereplésével a szakmai nap, ahol számos hazai és külföldi előadó osztja meg ismereteit és tapasztalatait a látogatókkal, ezenkívül a rendezők jóvoltából fajtabemutatóra és kiállításra is nyílik lehetőség. A rendezvény szervezője a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az esemény immár harmadik éve kerül megszervezésre a mórahalmi Aranyszöm rendezvényházban, és Magyarország legjelentősebb hajtatott paradicsomtermesztési rendezvénye lett. Az egész napos izgalmas elfoglaltságot jelentő programról itt tájékozódhatunk. A szervezők a felhívásban kiemelték, hogy a program szükségszerűen változhat.

Jelentkezés

Az eseményen történő részvétel regisztrációhoz kötött, a részvételi szándékunkat az alábbi linken lehet elküldeni: jelentkezés a Magyar Paradicsom Napja rendezvényre. A jelentkezéskor a nevet, cégnevet és telefonos, illetve e-mail címes elérhetőséget kell megadnunk.

Összefoglaló 2023-ról

A tavalyi évben június 2-án került megrendezésre a Magyar Paradicsom Napja, több mint 200 érdeklődő megjelenésével. Az eseményről szóló beszámoló a program egyik fő támogatójának, a Kertészet és Szőlészet szakfolyóiratának oldalain jelent meg.

A hajtatott paradicsom termesztésének titkaiba hazai és külföldi szakértők vezetik be a látogatókat
A hajtatott paradicsom termesztésének titkaiba hazai és külföldi szakértők vezetik be a látogatókat

Tavaly a rendezvényen 35 háttéripari cég és inputanyag-szolgáltató mutatta be a legújabb termesztéstechnológiai megoldásokat, ezenkívül innovatív fajtákat és termesztési fortélyokat ismerhettek meg a résztvevők annak érdekében, hogy a hajtató kertészek eredményesebben, jövedelmezőbben termelhessenek.

A résztvevőket a FruitVeb alelnöke, Gubacsi Zoltán és elnöke, Apáti Ferenc köszöntötte. Előadásukban elmondták, hogy a nemzetközi paradicsompiacnak hazánk is tagja 14 ezer tonnás exportmennyiségével, és a növényházi termőterület 310 hektárra nőtt az országban.

A szakmai szekcióban Wim Rodenburg, Holland Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogyan a hollandiai zöldségtermesztésnek az egyik vezérnövénye a paradicsom: 1800 hektáron termeszti 150 cég. Jó hír, hogy a legtöbb uniós tagállamban növekszik a paradicsomfogyasztás. A hajtatófelület 40%-a megvilágított, és a termés fele fürtös paradicsom. A hollandiai termesztést is sújtó paradicsom termésráncosodás vírussal (ToBRFV) szemben a higiénia szigorításával próbálják felvenni a harcot, a legbiztosabb megoldás mégis a rezisztencia beépítése a fajtákba. Hollandiában már több helyen termesztenek ToBRFV ellenálló fajtákat.

A ToBRFV ellenálló fajtanemesítések előrehaladását Tornyai Tibor high-tech termékmenedzser, valamint Martijn van Stee, az ENZA Vegetable Seeds paradicsom nemesítési vezetője osztotta meg a termelőkkel.

Fajtabemutatóra és kiállításokra is készülhetünk a Magyar Paradicsom Napján
Fajtabemutatóra és kiállításokra is készülhetünk a Magyar Paradicsom Napján

Szőriné Zielinska Alicja, a Grodan szaktanácsadója összehasonlítást készített a lengyel és a magyar paradicsomhajtatás termelési költségeiről, termelői adatszolgáltatásokat alapul véve. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy mekkora hozamok kellenek a hajtatott paradicsom termesztésének jövedelmezőségéhez.

A kiskultúrás engedélyezések kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója, Szűcs Csaba kiemelte a kiskultúrás munkacsoport hatékony munkáját, de azt is hangsúlyozta, hogy nem minden gondra ez a megoldás. A paradicsom vírusbetegségeivel kapcsolatban felhívta a termelők figyelmét, hogy rájuk is sok feladat hárul a kórokozókkal szembeni védekezésben, így például fontos, hogy csak megbízható helyről vegyenek magot, palántát, és tartsák be a szigorú növényegészségügyi és higiéniai előírásokat.

A másik nagy kihívás a zöldségtermesztésben az élőmunka igénye, amely nagy Achilles-ína a termelésnek. A kézimunkaerő kiváltására éppen ezért két innovatív megoldást is bemutattak. Jaap Weerheim termékmenedzser a GRONOS (élőmunka nélküli) paradicsomtermesztési technológia és a hozzá tartozó üvegház előnyeit taglalta. A HortiGreenTech ügyvezetője, Antal Anikó, pedig a Metomotion GroW paradicsomszedő robot paramétereit ismertette. Az izraeli fejlesztésű robot már több holland üvegházban dolgozik.

Ragadjuk meg az alkalmat, hogy idén is minél több információ jusson el az érdeklődőkhöz! Találkozzunk Mórahalmon!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

Mindent az indiai futókacsáról

2024. július 3. 05:40

Amióta a spanyol csupaszcsiga szó szerint lerohanta a hazai kerteket, azóta kétségbeesetten keressük a megoldást a falánk csigák ellen. Na, de hogy jön a képbe ez a vicces kinézetű kacsa?

Miért lett lila a paradicsom szára és levelei?

2020. május 19. 12:11

Miért lett lila a paradicsom szára és levele? Ez a jelenség fajtafüggő, mert nem mindegyik az.  

Így lesz sikeres a paradicsomtermesztés a kiskertben

2021. június 22. 10:53

Lelkes hobbikertészek sokasága szeretne gazdagon burjánzó paradicsomágyást vagy tele terméstől roskadozó bokrokat. De vajon mi a titka a paradicsomnak, amitől rengeteg termést szüretelhetünk róla? Bevált praktikáim hoztam el, melyeket mi is eredményesen használunk saját kertészetünkben.

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

2020. február 19. 04:36

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott.

Sajtos-paradicsomos napsugár

2019. szeptember 15. 04:39

Ez egy igazi vendégváró vagy éppen vendégmarasztaló fűszeres finomság, amit a napraforgómezők ihlettek.