Ház, táj
Ház, táj

Ezt a földet választottam – kiegészítés

Ezt a földet választottam – kiegészítés

Agrofórum Online

Hogyan segíthetjük a megfelelő ültetőközeg kiválasztásán túl a növényeket a számukra legideálisabb környezeti feltételek megteremtésével? Mire jó a fenyőkéreg, az agyaggranulátum, a kertészeti perlit és a natúr tőzeg?

Ahány kert, annyiféle körülmény. Ennek okán előfordul, hogy a kiválasztott termesztőközegen kívül érdemes más „támogatókat” is alkalmaznunk ahhoz, hogy növényeink egész évben egészségesen fejlődjenek. Milyen jótékony hatásai vannak a fenyőkéreg alkalmazásának? Miért és hogyan támogatja az ideális talajállapotot az agyaggranulátum és a kertészeti perlit? Mit befolyásol a natúr tőzeg?

A cikksorozat előző részeiből kiderült, milyen a jó minőségű virágföld, milyen termesztési célokhoz vagy életterekhez válasszunk külön ültetőközeget, és vajon miben más a különböző növényfajoknak létrehozott, egyedi virágföld?

Fenyőkéreg

A talajtakarásra használt természetes anyagok (mulcs) közül a legismertebb, és mind a mai napig a legkedveltebbek közé tartozik a fenyőkéreg. Alapvető dekorációs kelléke egy sokoldalúan felhasznált, sokféle növénynek otthont adó kertnek. A kisebb méretű fenyőkéreg ideális évelőágyások és alacsonyabb cserjék alatti takarórétegnek, de még balkonládák és teraszon nevelt cserepes növényeink alá is tehetünk. A nagyobb méretű kéreg a hosszú életű, magasra növő cserjék, örökzöld sövények vagy díszfák alatt mutat jól.

A fenyőkéreg-takarás minimum 5 cm magas borításban már kiválóan megakadályozza a gyomnövények kelését, jótékonyan szabályozza a talaj vízháztartását, csökkenti a talaj kémhatását és támogatja a talaj laza szerkezetének hosszú távú megőrzését. A kívánt talajtulajdonságok fenntartását segítve támogatja a talajlakó hasznos szervezetek (pl.: giliszta) megtelepedését és tartós jelenlétét.

Fenyőkéreg

Elhelyezése előtt érdemes a kertünkben a növényzetet eltávolítani (különös tekintettel a gyomnövényekre és a magas fűre), ezt követően egyenletesen kijuttatni. Rásegíthetünk arra, hogy a kéregdarabok egyenletesen, „helyreigazítva” borítsák a talajt, de ebben idővel segítségünkre lesz a terület igénybevétele és az eső.

A jó minőségű fenyőkéreg gombaölőszerrel kezelt, valamint nem tartalmaz szintetikus színezőanyagot vagy idegen anyagot. Hátránya, hogy 2-4 évente (minőségtől függően) pótolni kell a megfelelő borítás érdekében. További hátulütője, hogy a hasznos szervezeteken kívül a sok búvóhellyel kecsegtető kéregdarabok vonzzák a meztelencsigákat is.

Agyaggranulátum

Pontosan nem tudnám megmondani, mikor jött divatba, de kétségtelen, hogy az év bármely szakában alkalmazható, hasznos dekorációs elemről van szó. Most, ahogy gondolkodunk az őszi díszek elkészítésén, érdemes megismernünk ezt a talajtakaró anyagot.

Kétféle agyagranulátummal találkozhatunk az áruházakban, kertészeti árudákban: a dekor és a natúr agyaggranulátummal. A natúr agyaggranulátumot elsősorban a cserép aljára vagy a cserép köré, az alátétbe helyezzük. A cserép alján vízelvezető funkcióját tölti be, a cserép alátétjébe téve pedig lassítja a cserépből kifolyt víz párolgását. Ez különösen előnyös a magasabb páratartalmat kedvelő szobanövényeknek, hiszen hosszabb ideig lesz körülöttük párásabb a levegő.

Ezenkívül azért is hasznos, mert az agyaggolyócskák – megszívva magukat – fokozatosan adják le a felvett vízmennyiséget, így a gyökerek egy nagyobb kannarándítás után sem fulladnak meg a cserépben (ennek ellenére mindig kerüljük a túlöntözést! A növény könnyebben elvisel egy kicsit hosszabb idejű szárazságot, mint a gyökerek befulladását). Továbbá az agyaggranulátumot bekeverhetjük a virágföldbe is, így növeljük a közeg levegőzöttségét.

Agyaggranulátum

A dekor agyaggranulátum csupán rendeltetési helyét tekintve tér el a natúr agyaggranulátumtól, hiszen a talaj/virágföld felszínét borítjuk be vele. Jól mutat cserepes és balkonnövények tartóiban, és hasznos talajtakaróként funkcionál: lassítja a talajnedvesség elpárolgását, ezáltal meggátolja a gyors kiszáradást, ezenkívül korlátozza a gyomok fejlődését.

Amennyiben pusztán esztétikai céllal vásároljuk, ajánlható azok részére is, akik szeretik feldobni a lakásukat egy-egy művirágos dekorációval, így természetesebbé válik a hatás. Emellett temetői sírok vagy kis kerti tavak partján is jól mutat. Sajnos mellőznünk kell kisgyermekek és kíváncsi háziállataink társasága mellett. Nagy előnye, hogy korlátlan ideig tárolható száraz helyen.

Kertészeti perlit

A perlit természetes körülmények között is előforduló vulkáni kiömlési kőzet. Jellemzője a magas víztartalom és a savanyú kémhatás. Ennek az anyagnak az őrleménye – ami a kertészeti perlit előállítása során expandáláson (duzzasztás) is átesik -, adja a kertünkbe/virágcserépbe keverhető (duzzasztott) perlitet. A duzzasztott perlit környezetbarát, fehér színű, nagy porozitású, szemcsés struktúrájú, magas hőszigetelő-képességű kőzet.

Kertészeti perlit

Tápanyagot nem tartalmaz, de elősegíti az egészséges gyökérrendszer kialakulását és a vetőmagok egyenletes csírázását. Palántázáshoz, tömör kerti talajhoz adva biztosítja a talaj fokozottabb levegőzöttségét és az optimális vízellátást, kiváló talajklíma-befolyásoló és talajlazító tulajdonságának eredményeként. Ezenkívül használják ásványi műtrágyák hatásának meghosszabbítására is. Az agyaggranulátumhoz hasonlóan képes hosszabb ideig tárolni nagy (akár saját súlya hússzorosának megfelelő) mennyiségű vizet, és csak környezetének tartós szárazsága esetén leadni.

A gyökereztetésen és palántázáson túl alkalmazhatjuk még szobanövények ültetésénél és szaporításánál, hidrokultúrás növényeknél, tetőkerti növények telepítésénél és kertépítésnél.

Natúr tőzeg

A tőzeg a legalapvetőbb közeg, amellyel biztosíthatjuk a savanyú kémhatású ültetőközeget kedvelő növényeknek a megfelelő talaj pH-tartományt. Ezenkívül ajánlják még a talajszerkezet javítására és termesztő közegek alkotórészeként.

Natúr tőzeg

Előírás szerint minimum 40%-os szervesanyag-tartalommal, 1,0 m/m% nitrogéntartalommal (N) és 0,1 m/m% foszfortartalommal (P2O5) kell rendelkeznie. Maga a közeg pH-értéke gyengén savanyú, 6,0-6,5 közötti. Szervesanyag-tartalmán kívül magas a rosttartalma és alacsony a sótartalma. Vízelvezető képessége és pufferképessége kiváló, magasfokú levegőzöttséget biztosít a növények gyökerének.

A tőzeg tulajdonságainak hátulütője, hogy hamar kiszárad és viszonylag gyorsan tömörödik, ezért talajlazító (pl.: perlit) hozzáadása és gyakoribb öntözés javasolt, amennyiben növényünk igényli.

Gyönyörű őszi időt, egészséget és türelmet kívánok a kerti munkákhoz!

Őszi terméshatározó IV. rész – nadragulya, közönséges fagyal, fekete bodza, berkenye

2019. október 11. 04:39

Nem is gondolnánk, mennyire vonzza a szemünket kinn a természetben a fekete szín. Ősszel számtalanszor találkozhatunk a kirándulásaink alkalmával ébenfekete termést nevelő növényekkel. Mit kell tudnunk a nadragulya, a közönséges fagyal és a fekete bodza terméséről?

Őszi terméshatározó III. rész – tapadó vadszőlő, kökény, közönséges boróka

2019. október 9. 04:37

A természetben a ritkábban előforduló kék árnyalatok igazán egyedivé, különlegessé teszik egy növény megjelenését. Az ősszel érő, kékes színű termésüket leszámítva a tapadó vadszőlő, a kökény és a közönséges boróka igen különböznek egymástól, de érdemes kicsit közelebbről megismerkedni velük.

Őszi terméshatározó II. rész – tiszafa, csíkos kecskerágó, tűztövis és madárbirs

2019. október 6. 10:38

Városi sétáink és erdei kirándulásaink során is találkozhatunk azokkal a növényekkel, melyek termésének harsány piros vagy narancsos színe nem jótékony hatását hivatott mutatni – épp ellenkezőleg: a feltűnő színárnyalatok mérgező terméseket takarnak.

Metszés tavasztól télig IV. rész – mit metsszünk ősszel?

2019. október 2. 04:38

Naptárunkhoz tökéletesen igazodva érkezett meg idén az ősz. Szeptember első napjaiban jobban lehűltek az éjszakák, és a nyári tűző nap heve is egyszerre alábbhagyott. Mostanra már megcsípte az első dér a csipkebogyót, a színes falevelek pedig hűvös szellőn vitorláznak. Növényeink elkezdték felkészülésüket a nyugalmas téli hónapokra. Mi pedig az őszi metszési időszakra készítjük a metszőollókat.

Monszun: a csapadékos meleg már károkat okoz a mezőgazdaságban

2018. június 11. 14:42

Az előttünk álló héten csütörtök-pénteken egy átmeneti kisebb lehűlés után visszatér a nyári meleg, egyébként pedig maradnak a majdnem mindennapos zivatarok, területi átlagban pedig újabb jelentős mennyiségű csapadék várható.

BactoFil® Kalászos az őszi kalászosok termesztés technológiájában

2019. szeptember 10. 14:33

A növénytermesztők legfontosabb feladata az évjárati körülményeknek megfelelően a növények számára a lehető minél optimálisabb feltételek kialakítása, amelyben a legnagyobb figyelmet a talajra kell fordítani.

Miből legyen sövény? I. rész – lombhullató, pompásan virágzó sövénynövények

2019. június 22. 04:36

Milyen lombhullató, feltűnő virágzatot nevelő növényfajok alkalmasak sövény telepítéséhez is? Melyek a legnépszerűbbek közülük? Hogyan gondozzuk az egyes sövénynövény-fajokat?

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.