Ház, táj
Ház, táj

Ezt a földet választottam III. rész

Ezt a földet választottam III. rész

Agrofórum Online

Milyen földtípusok állnak rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény igényei (pl.: savanyúföld, kaktuszföld, orchideaföld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében? Megéri minden növénynek „névre szóló” földet vásárolni? Melyik fajtát helyettesíthetem egy másik típussal?

A cikk előző részében összehasonlításra került az általános, a savanyú-, az örökzöld növény-, a muskátli-, illetve a palántaföld, a cikksorozat 3. részében pedig tüzetesebben megvizsgáljuk, melyik speciális ültetőközeg (fűszer- és gyógynövény-, bonsai-, kaktusz-, orchidea-, citrusföld) érdemes arra, hogy egyes növényeinknek közegeként kizárólag őt alkalmazzuk.

Fűszer- és gyógynövényföld

Fűszer- és gyógynövényeink felhasználható növényi részeinek frissességére, beltartalmára és illatára az év nagy részében számítunk. Éppen ezért a számukra megvásárolt termesztőközegtől elvárás, hogy lassan bomló tápanyagokban gazdag legyen, és ne legyen híjján az ásványi anyagokat sem. Szerkezete biztosítsa a gyökérrendszer zavartalan növekedését, így elősegítve az egyenletes, folyamatos lombképződést. Az ültetés időpontjától számított 4-6. hét után érdemes megkezdeni a tápanyag-utánpótlást. Alapanyagait tekintve egyaránt tartalmaz többféle tőzeget (pl. litván, sávolyi), valamint szerves trágyát (marhatrágya, gilisztahumusz).

A szervesanyag-tartalomnak (m/m%) legalább 12%-nak kell lennie, a nitrogén-tartalomnak (N) legalább 0,5 m/m%-nak, a kálium- (K2O) és a foszfor-tartalomnak (P2O5) pedig 0,1 m/m%-nak kell lennie. A termesztőközeg kémhatása (pH) 6,6 ± 0,5 körül mozog.

Bonsai-föld

A bonsai növények ültetéséhez ajánlott speciális föld abban hasonlít a fűszer- és gyógynövények számára javallt földtípushoz, hogy javarészt lassan bomló tápanyagokat tartalmaz. Különbözik tőle, hogy ezenkívül még kevesebb tápanyagot is tartalmaz, mindezzel biztosítva a növény lassú, de egészséges és egyenletes növekedését. Mivel ennek a földtípusnak a tápanyag-tartalma csökkentett, az eddig látott 4-6. héttől eltérően már az ültetéstől számított 3. héttől meg lehet kezdeni a tápanyag-utánpótlást. Külön bonsai növények számára találunk már tápoldatot erre a célra.

Bár én személy szerint nem vagyok híve annak, hogy minden növényfajnak külön ültetőközeget tartsunk otthon, de ez alól a bonsai növények különleges kivételt képeznek. Érdemes ennek a növénynek a gondozására nagyobb hangsúlyt fektetni, és külön tápoldattal, földtípussal felkészülni a táplására.

A kifejezetten bonsai-ok részére megalkotott termesztőközeg szervesanyag-tartalmának (m/m%) – a kaktusz-földhöz, illetve a fűszer-és gyógynövényföldhöz hasonlóan – legalább 12%-nak kell lennie, a nitrogén-tartalmának (N) legalább 0,5 m/m%-nak, a kálium- (K2O) és a foszfor-tartalmának (P2O5) pedig 0,1 m/m%-nak kell lennie. A termesztőközeg kémhatása (pH) 6,6 ± 0,5 körüli.

Kaktusz-föld

A kaktuszfélék és pozsgás növények részére összeállított termesztőközeg nagy arányban tartalmaz homokot, tartalmazhatnak (vagy hozzátehetünk) kavicsot vagy apró kőzúzalékot, amely meggátolja a talaj tömörödését. Ez utóbbiakkal boríthatjuk is beültetés után kaktuszunk vagy pozsgásunk földjét, egy dologra ügyeljünk csak: ne mészkőzúzalékot vagy meszet nagy arányban tartalmazó keveréket használjunk. A többi beültetett növénnyel ellentétben a kaktuszokat és pozsgásokat ültetéskor ne öntözzük meg, elegendő lesz 2-4 nap múlva (pozsgásoknál még nem is lenne akkora baj egy kis „indítófolyadék”, de a kaktuszoknál legyünk türelmesek, hadd szokják meg az új közeget és/vagy nagyobb tartót).

A szervesanyag-tartalomnak (m/m%) az előírás szerint legalább 12%-nak kell lennie, a nitrogén-tartalomnak (N) legalább 0,5 m/m%-nak, a kálium- (K2O) és a foszfor-tartalomnak (P2O5) pedig 0,1 m/m%-nak kell lennie. A termesztőközeg kémhatása (pH) 6,5 ± 0,5 körül mozog.

Érdemes 4-6 hét után speciális kaktusztáppal biztosítani a tápanyag-utánpótlást, de előtte nagyon figyelmesen tanulmányozzuk át a használati útmutatót, nehogy túlzásba vigyük, és kipusztítsuk a növényt.

Amennyiben olyan kaktusz- vagy pozsgásfajunkat ültetjük, melyek kint a kertünkben is kaphatnak helyet, a kerti föld minőségétől függően hozzákeverhetjük a kerti földhöz a kaktusz-földet az ültetőgödörbe. Tömörebb, agyagos kerti föld esetén homokot is hozzáadhatunk.

Orchidea-föld

Az orchidea-föld jellegzetes barna színe és darabos szerkezete megfelelő termesztő közeg a flamingóvirág (Anthurium) és a broméliafélék számára is. Ültetéskor / átültetéskor ajánlott a közeget benedvesíteni. Különösen ügyeljünk arra, hogy a gyökereket kímélve, valamint megfelelő levegőzöttséget is biztosítva helyezzük bele a növényt a tartójába. Ne tömködjük bele a termesztőközeget a virágcserépbe!

Szervesanyag-tartalmának előírás szerint (m/m%) legalább 70%-nak kell lennie, a nitrogén-tartalmának (N) legalább 1,0 m/m%-nak, a kálium-tartalmának (K2O) 0,3 m/m%-nak és a foszfor-tartalmának (P2O5) pedig 0,1 m/m%-nak kell lennie. A termesztőközeg kémhatása (pH) 5,0 ± 0,5 körül mozog.

Az orchideaföld a flamingóvirág esetében helyettesíthető savanyúfölddel, mivel az előírt, elsődleges minőségi paraméterei megegyeznek a két termesztőközegnek. Orchidea- és broméliafajok részére ajánlatosabb az orchideaföld használata.

Citrusföld

A citrusfélék számára létrehozott termesztőközeg szervesanyag-tartalmának (m/m%) legalább 12%-nak kell lennie, a nitrogén-tartalmának (N) legalább 1,0 m/m%-nak, a kálium-tartalmának (K2O) 0,3 m/m%-nak, valamint a foszfor-tartalmának (P2O5) 0,1 m/m%-nak kell lennie. A termesztőközeg kémhatása (pH) 6,6 ± 0,5 körül mozog.

A citrusföld a citrusféléken kívül egyéb mediterrán (dísz)növények (pl.: leander, kefevirág, sétányrózsa, tölcsérjázmin, mirtusz) önálló termesztőközegeként is alkalmazható. Jellemző erre a közegre a barna szín és a laza szerkezet, amely ezen növények természetes élőhelyét leginkább „utánozza”. A lazább szerkezetre a gyökerek optimális fejlődése és a zavartalan tápanyag-transzport okán is szükség van.

Eredményes, örömteli kertészkedést kívánok ebben a gyönyörű őszi időben!

 

Őszi terméshatározó IV. rész – nadragulya, közönséges fagyal, fekete bodza, berkenye

2019. október 11. 04:39

Nem is gondolnánk, mennyire vonzza a szemünket kinn a természetben a fekete szín. Ősszel számtalanszor találkozhatunk a kirándulásaink alkalmával ébenfekete termést nevelő növényekkel. Mit kell tudnunk a nadragulya, a közönséges fagyal és a fekete bodza terméséről?

Őszi terméshatározó III. rész – tapadó vadszőlő, kökény, közönséges boróka

2019. október 9. 04:37

A természetben a ritkábban előforduló kék árnyalatok igazán egyedivé, különlegessé teszik egy növény megjelenését. Az ősszel érő, kékes színű termésüket leszámítva a tapadó vadszőlő, a kökény és a közönséges boróka igen különböznek egymástól, de érdemes kicsit közelebbről megismerkedni velük.

Őszi terméshatározó II. rész – tiszafa, csíkos kecskerágó, tűztövis és madárbirs

2019. október 6. 10:38

Városi sétáink és erdei kirándulásaink során is találkozhatunk azokkal a növényekkel, melyek termésének harsány piros vagy narancsos színe nem jótékony hatását hivatott mutatni – épp ellenkezőleg: a feltűnő színárnyalatok mérgező terméseket takarnak.

Metszés tavasztól télig IV. rész – mit metsszünk ősszel?

2019. október 2. 04:38

Naptárunkhoz tökéletesen igazodva érkezett meg idén az ősz. Szeptember első napjaiban jobban lehűltek az éjszakák, és a nyári tűző nap heve is egyszerre alábbhagyott. Mostanra már megcsípte az első dér a csipkebogyót, a színes falevelek pedig hűvös szellőn vitorláznak. Növényeink elkezdték felkészülésüket a nyugalmas téli hónapokra. Mi pedig az őszi metszési időszakra készítjük a metszőollókat.

Változó mélységű talajművelés – AutoDepth

A talajművelés során a talaj fizikai tulajdonságainak megváltoztatásával elsősorban a víz- és levegőgazdálkodási jellemzők javítását célozzuk. Javulnak ezáltal a vízkapacitási jellemzők az altalaj és a művelt réteg között, növekszik a vízbefogadó képesség és az oxigénellátás, mindezek pedig összefüggésben vannak a hő- és tápanyag-gazdálkodási jellemzőkkel.

Szőlőtermesztés a vulkánok árnyékában

2019. augusztus 17. 04:36

Lanzaroté borainak többsége az édességéről ismert Malvasia szőlőből származik és a terroir talajának ásványtartalma összetéveszthetetlen ízt ad az itt termő vörös-, fehér- és rozé boroknak.

Hétvégére itt az újabb csapadékrendszer

2018. augusztus 28. 07:46

A hét végi esőzés és lehűlés után visszatér a száraz idő, legalábbis a hét első felében. A hét végére aztán ismét mérséklődhet a meleg idő, és újabb csapadék is érkezhet.

Ezt a földet választottam I. rész

2019. szeptember 15. 07:38

Milyen a jó minőségű virágföld? Miért szükséges ültetés után már pár héttel gondoskodni a növény tápanyag-utánpótlásáról? Milyen tulajdonságot takar a virágföldek ’A’, ’B’ és ’C’ jelölése?