Ház, táj
Ház, táj

Ezt a földet választottam I. rész

Ezt a földet választottam I. rész

Agrofórum Online

Milyen a jó minőségű virágföld? Miért szükséges ültetés után már pár héttel gondoskodni a növény tápanyag-utánpótlásáról? Milyen tulajdonságot takar a virágföldek ’A’, ’B’ és ’C’ jelölése?

Balkonnövények, fűszernövények, zöldségnövények, gyümölcsfák, díszcserjék, szobanövények, egynyári, kétnyári, évelő növények… se szeri, se száma a környezetünk valamely szegletébe ültethető növényeknek – és az igényeiknek. Hogyan döntsük el, hogy otthonunk új lakójának milyen ültetőközeget válasszunk? Mi alapján válasszuk ki a földkeveréket? Mit jelent egy növény számára a földje?

A növények „éléskamrája”

Én úgy tekintek a növények számára összeállított virágföldre (vagy kicsit tágabb értelemben a növények ültetőközegére), mint az emberek éléskamrájára: szervezetünk táplálásához, fejlődéséhez, és persze a mindennapi tevékenységeinkhez is szükséges energiát nyerjük a kamra „tartalmából”. Ahogy köztünk, emberek között, úgy a növények között is akadnak szép számmal olyanok, melyek „különleges étrendet” kell, hogy kövessenek az egészséges fejlődésük érdekében. Szerencsénkre a legtöbb növény esetében ismert, milyen földre, tápanyagokra van szüksége ehhez.

Ám ahogy az éléskamra, az ültetőközeg tápanyagtartalma is kiürül, mert a növény azt záros határidőn belül elhasználja. Ez a földkeveréktől és az elültetett növénytől függően 3-6 hét múlva szokott bekövetkezni. Ettől kezdve a növény egészséges fejlődése, virághozása és termésérése a tápanyag-utánpótlástól is nagymértékben függ. De most első körben térjünk vissza a földhöz.

Milyen a „jó” föld?

Általánosságban a növények számára ideális föld a következő tulajdonságokkal rendelkezik: aprómorzsás, légáteresztő (annak érdekében, hogy gyökérzet levegőhöz jusson), valamint optimális mértékben vízáteresztő (nem fullad meg a gyökér a pangó víztől) és víztartó (víz segítségével létrejön a tápanyag-transzport, a gyökerektől egészen a legutolsó növényi sejtekig).

A jó minőségű virágföld humusztartalmából adódóan képes megkötni, raktározni a tápanyagokat, és szükség esetén a növény rendelkezésére bocsátani azokat. Humusztartalma befolyásolja színét is: a sötétebb színű vásárolt föld humusztartalma magasabb. Szerkezetét tekintve legyen a már említett aprómorzsás, ne összetapadt, nyirkos, „betonkemény” agyagos vagy elfolyó homokos. Előbbi esetben a gyökerek nem jutnak elég levegőhöz, megreked egy vízzáró réteg felett a víz, és rövid időn belül a növény gyökerei megfulladnak. Túl laza földkeverék esetében a növény gyökerei nem tudnak biztos támaszba kapaszkodni, és a túlságosan laza talajból könnyen kidőlnek, ami a növény elpusztulásához vezethet.

Mit takar az A-B-C típusjelölés?

Mivel a növények számára kulcsfontosságú az ültetőközeg kémhatása (pH-értéktartománya), ezt felismerve egy fél évszázaddal ezelőtt létrehoztak három virágföld-típust a földkeverék pH-tartománya alapján:

’A’ típus: enyhén savanyú (pH = 5,9-6,4) kémhatású virágföld. Mészkerülő (vagyis savanyú kémhatású virágföldet igénylő) növényfajok és -fajták termesztőközegeként választjuk. Általában azoknak a növényfajoknak és nemesített fajtáiknak jó választás, melyek természetes élőhelye az erdei vegetáció. A földkeverék jellemző összetevői a savanyú tőzeg (pl.: litván tőzeg), komposztált marhatrágya és/vagy gilisztahumusz, agyag és műtrágyák optimális arányú keveréke. Előírás a minimum 70% szervesanyag-tartalom (m/m %). A hazánkban kapható, ’A’ típusú földkeverékek kémhatásának többsége – szintén előírás szerint – a pH 6,2 (± 0,5) tartományban mozog, valamint makroelemek közül nitrogénből (N) min. 1,0 m/m % sz.a., káliumból (K2O) min. 0,3 m/m % sz.a., foszforból pedig min. 0,1 m/m % sz.a.-t tartalmaz.

’B’ típus: semleges kémhatású (pH = 6,5-7) virágföld. Ez a típus felel meg a ma ismertebb nevén általános virágföldnek nevezett ültetőközegnek. Jellemző összetevői közül az ’A’ típushoz képest eltérés a natúr tőzeg, ezt leszámítva ugyanúgy tartalmaz komposztot vagy egyéb szervesanyag-tartalom növelő anyagot (pl.: komposztált marhatrágya, gilisztahumusz), tartalmazhat bazaltot vagy agyagot, homokot, ezen kívül magas a szervesanyag- (min. 70%) és makroelem-tartalma (nitrogén min 1,0 m/m %, foszfor min. 0,1 m/m % és kálium min. 0,3 m/m %).

’C’ típus: enyhén lúgos (pH = 7-7,5) kémhatású virágföld. A mészkedvelő növények számára ideális ültetőközeg, melynek jellemző összetevői a natúr tőzeg, a komposzt, jellemzően agyag, illetve a mészkő őrlemény. Szervesanyag-tartalmában és makroelem-összetételében előírásszerűen nem tér el az ’A’ és ’B’ típustól.

Ez a csoportosítás egy jó kiindulópont, mivel a növények 95%-ának talaj pH-igényei beleesnek ezekbe a tartományokba, sőt kijelenthető, hogy a termesztett dísz- és haszonnövények nagy része a közömbös vagy gyengén savas, illetve gyengén lúgos talajt kedveli. Viszont nem feledkezhetünk meg azokról a növényekről, amelyek az 5,9-7,5 tartományon túli, szélsőséges(ebb) talaj pH-értékeket igényelnek. Ezek iskolapéldája a havasszépe (Rhododendron).

A következő táblázatban felsorolásra kerültek a 3 földkeverék-típus valamelyikét igénylő növényfajok.

’A’ típus

’B’ típus ’C’ típus
Ananász
(Ananas)
Angol muskátli
(Pelargonium x domesticum)
Anyósnyelv – szobai tigrislevél
(Sansavieria trifasciata)
Begónia
(Begonia)
Buzogányvirág
(Dieffenbachia)
Babérrózsa – leander
(Nerium oleander)
Ciklámen
(Cyclamen persicum)
Citrusfélék Datolyapálma – főnixpálma
(Phoenix canariensis)
Flamingóvirág
(Anthurium)
Csodacserje
(Codiaeum variegatum)
Japán babérsom
(Aucuba japonica)
Fokföldi (afrikai) ibolya (Saintpaulia ionantha) Csüngő csokrosinda
(Chlorophytum comocum)
Kerti rozmaring
(Rosmarinus officinalis)
Gardénia
(Gardenia jasminoides)
Díszbors
(Peperomia sp.)
Kislevelű sugárarália
(Schefflera arboricola)
Gloxínia
(Sinningia speciosa)
Díszcsalán
(Plecranthus scutellarioides)
Klívia
(Clivia miniata)
Guzmán bromélia (Guzmania lingulata) Délszőlő
(Cissus alata)
Lószőrpálma – európai törpepálma
(Chamaeops humilis)
Hálóslevél
(Fittonia albivenis)
Fukszia
(Fuchsia)
Szegfűfélék
Hangafélék
(Ericacea)
Japán arália
(Fatsia japonica)
Törpe orgona
(Syringa meyeri)
Hortenzia
(Hydrangea)
Kaktuszfélék
Húsos viaszvirág
(Hoya carnosa)
Kínai hibiszkusz
(Hibiscus rosa-sinensis)
Japán kamélia
(Camelia japonica)
Könnyezőpálma – filondendron
(Monstera deliciosa)
Kankalin
(Primula)
Közönséges nyíllevél
(Syngonium podophyllum)
Ördöglevél
(Alocasia sanderiana)
Közönséges pletyka
(Tradescantia sp.)
Szobafenyő
(Araucaria sp.)
Lovagcsillag – amarillisz (Hippeastrum)
Szobapáfrány
(Nephrolepis exaltata)
Madársóska
(Oxalis)
Szúrós lándzsarózsa (Aechmea fasciata) Mikulásvirág
(Euphorbia pulcherrima)
Zebralevél-fajok
(Calathea sp.)
Mocsári hibiszkusz
(Hibiscus moscheutos)
Pálmaliliom – yukka
(Yucca elephantipes)
Pompás kutyatej
(Euphorbia milii)
Orvosi aloé
(Aloe vera)
Szobafikusz
(Ficus elastica)
Szobaborostyán
(Hederia canariensis)
Szobapálma
(Chamaedorea elegans)
Tarka sárkányfa
(Dracaena marginata)
Tömött korallvirág
(Kalanchoë blossfeldiana)
Törpe nebáncsvirág
(Impatiens walleriana)
Tűlevelű aszparágusz (Asparagus aethiopicus)
Változó rákvirág
(Aglaonema commutatum)

Eredményes és örömteli őszi ültetési időszakot kívánok!

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

A fahamu helyes használata a házikertben

2024. március 18. 05:40

A fahamu igazi kincs a házikertben, ha helyesen használjuk fel. Tisztában kell lennünk vele, hogy mikor, mennyit juttathatunk ki belőle, és mely növények fejlődését segítjük elő vele.

Mire ügyeljünk a paradicsompalánták kiültetése során?

2023. május 8. 04:36

Kezdő kertész vagyok, idén próbálkozom először paradicsom termesztésével. Szeretném, ha sikeres lenne a palánták kihelyezése. Mire ügyeljek a paradicsompalánták kiültetése során?

Miért nem virágzik a lilaakác?

2023. augusztus 6. 05:40

A lilaakác virágzását számos tényező befolyásolhatja, mint az időjárás, a metszés, a talaj minősége vagy változása, az öntözés vagy akár a fajtaválasztás.

Ültetvények tápanyagellátásának gyakorlati szempontjai

2020. február 9. 04:37

Milyen fő szempontokat kell néznünk az ültetvények tápanyagellátásának tervezése során? Cikkünkben erre a kérdésre szeretnénk választ adni.

Miből legyen sövény? I. rész – lombhullató, pompásan virágzó sövénynövények

2019. június 22. 04:36

Milyen lombhullató, feltűnő virágzatot nevelő növényfajok alkalmasak sövény telepítéséhez is? Melyek a legnépszerűbbek közülük? Hogyan gondozzuk az egyes sövénynövény-fajokat?