Ház, táj

Fessünk húsvéti tojásokat természetes anyagok segítségével!

Agrofórum Online

Próbáljuk ki idén a húsvéti tojásokat természetes anyagokkal megfesteni, ezzel is csökkentve a mesterséges festékanyagok használatát az otthonunkban, miközben új színeket varázsolunk az ünnepi készülődésbe!

Arra gondoltam, hogy idén természetes anyagok segítségével festem meg a húsvéti tojásokat. Kíváncsi vagyok, milyen színeket varázsolnak a tojáshéjakra az erre alkalmas konyhai hulladékok, fűszerek, zöldségek és gyümölcslevek. Elképesztő nagy tárháza van mára a lehetőségeknek és a bevált praktikáknak, és nem egy esetben a szemetesbe kerülő konyhai hulladékot is felhasználhatjuk e célra, ami már önmagában is siker! Igyekeztem összeszedni az összes látott, hallott és olvasott ötleteket, amelyek beváltak e téren. Csatlakozzon hozzám a Kedves Olvasó, vigyünk új színeket a tavaszba!

A természetes anyagok előnyei

A mesterséges színezőanyagokkal ellentétben a természetes festékanyagok nem festik meg a főtt tojás fehérjéjét (talán egyedül a cékla levének sikerül), így a megfestett tojásokat nyugodt szívvel elfogyaszthatjuk. Ez alól egyedüli kivételt képez a tömény diólevél-pácban megfestett tojás, aminek íze keserűvé válhat és enyhe mérgező hatású lehet, ezért ha diólevél-festékkel kísérletezünk, érdemes előtte kifújni a tojást. Ha főtt tojást festettünk be vele, azt a biztonság kedvéért ne fogyasszuk el!

A természetes színezőanyagok másik előnye, hogy elképesztően változatos színeket lehet előcsalogatni a tojáshéjakra, amelyek nem a mesterséges festékek harsány színét adják, hanem kicsit pasztellesebb, finomabb árnyalatokkal festik meg a héjat, viszont minél több ideig hagyjuk a festéklében a tojásokat, annál sötétebb árnyalatokat kapunk.

Azt mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a természetes színezőanyagok hosszabb idő alatt érik el a tőlük várt árnyalatot a tojáson, ezért munkánkhoz legyünk türelmesek és örüljünk minden eredménynek! Minél lédúsabb és élénkebb színű a festéklevet sikerül készítenünk, annál élénkebb és teltebb színű lesz a tojás is.

A megfelelő tojások és előkészítésük

A tojások beszerzésénél arra figyeljünk, hogy érdemes minél világosabb héjú tojásokat választani. A legtökéletesebb a fehér héjú tojás lenne, de nálunk az üzletekben már alig kapható. A lenti táblázatba összeszedett praktikák és színárnyalatok kiindulásként fehér színű tojásra vonatkoznak, ezért ennél eltérőbb árnyalatokra számíthatunk a világosbarna, és főként a sötétbarna tojáshéj esetén.

A nyers tojásokat alaposan mossuk meg szappannal és vízzel, ezzel biztosítjuk, hogy ne maradjon a héj felületén se szennyeződés, se pedig természetes zsiradék, így a festéklé jobban megfogja a héjukat.

A megfelelő eszközök

Az előkészületekhez szükségünk lesz edényekre, amelyekben előkészítjük a festéklevet. Főként a főzött festékekhez igyekezzünk olyan edényeket választani, amelyeket könnyen kitisztíthatunk, vagy éppenséggel nem sajnálunk, mert a természetes színezőanyagok esetlegesen befoghatják az edény falát is. Szükségünk lesz még egy edényre, amiben a tojásokat megfőzzük.

Segédeszközként kanalakat, szűrőt is készítsünk elő.

Nagy szükségünk lesz befőttesüvegekre, vagy olyan tárolóedényekre, amelyekbe átöntjük a kész festéklevet.

A folyamat végén olajjal átitatott szalvétára vagy törlőruhára lesz szükségünk, amivel áttöröljük majd a kész tojásokat. Ezt régen szalonnabőrrel oldották meg, az is szép csillogást ad a tojás felületének.

Főzött és hideg festékek

Mielőtt a festési folyamatot áttekintenénk, nézzük meg az alapvető különbséget a festőlevek között: a hideg festékek előkészítéséhez nem szükséges előtte megfőznünk a színezőanyagot, elegendő azt vízzel elkevernünk és ecetet hozzáadnunk. Ez utóbbit azért, hogy a festék minél egyenletesebben fogja be a tojáshéjat. Hideg festéket kapunk az áfonya, gránátalma, feketeribizli, cékla levéből és a kurkumából készített színezőanyagból is.

A főzött festékek előkészítése hosszabb ideig tart, mivel meghatározott ideig (fél-egy óráig) kell főznünk a színt adó kávét, zöldséget (pl.: lilakáposzta) vagy annak egy részét (vöröshagyma buroklevelei, petrezselyemlevél, diótermés burka stb.).

A festés folyamata

Egy lábasba beletesszük a tojásokat, felöntjük hideg vízzel, és hozzáadunk 3 evőkanál ecetet. A tojásokat kb. 10-15 perc alatt keményre főzzük.

Amíg fő a tojás, előkészítjük a festékleveket. Összeszedjük a hagyma burokleveleit, a lereszeljük a répát, feldaraboljuk a petrezselyemlevelet, lilakáposztát, zellergumót, stb. és külön-külön kis edénybe tesszük a zöldségeket, felöntjük kb. fél liter vízzel. Ha több festéklevet készítenénk egy színből, öntsünk rájuk 1 litert. Kb. 45-60 percig kis lángon melegítjük a festékleveket. Arra vigyázzunk, hogy ne forrjanak fel! Amikor már láthatóan megszínezte a zöldség a levet, levesszük a tűzről. Rövid időre pihenni hagyjuk őket, hogy kihűljenek.

A következő lépésben leszűrjük a főzeteket, eltávolítva a növényi részeket. Értelemszerűen a por állagú színezőanyagokat (pl.: chilipor, kurkuma, őrölt kömény) nem szükséges átszűrnünk.

Ezután a leveket befőttesüvegbe vagy más tárolóedénybe átöntjük, úgy, hogy a tojások még beleférjenek az üvegbe.

Óvatosan belehelyezzük a tojásokat a még meleg festéklevekbe. Nagyon vigyázzunk, nehogy megrepedjen a héj! Időnként megforgatjuk őket, és egy éjszakára a lében hagyjuk kihűlni őket.

Másnap reggel óvatosan kivesszük a tojásokat, majd törlőkendőn hagyjuk őket teljesen megszáradni. Végül egy kevés zsiradékkal, olajjal vagy szalonnabőrrel vékony rétegben szép fényesre simítjuk őket.

További ötletek

Az alábbi ötleteket hallottam vagy olvastam még, érdemes lehet kipróbálni a fentieken túl:

  • ha a tojásokat együtt főzzük a festéklével, erősebb színeket kapunk. Ebben az esetben figyeljünk arra, hogy a tojások szobahőmérsékletűek legyenek, mert ha nem, könnyen megreped a héjuk!
  • ha a megfőtt, barnább héjú tojásokat még a festés előtt hideg víz alatt ecetes törlőruhával óvatosan átdörzsöljük, világosabb árnyalatúak lesznek

Jöjjenek a színek!

A következő táblázatba összeszedtem, melyik természetes anyagtól milyen színűre festhetjük a tojásokat!

Ez a lista félek, korántsem teljes, de mi magunk is bővíthetjük saját tapasztalatainkkal! Ne habozzunk kísérletezni az áztatás idejével és a felhasznál alapanyagokkal sem!

Munkánkhoz türelmesek legyünk, álljunk hozzá jókedvvel és kíváncsisággal! Élvezzük a családdal vagy a csendes alkotással töltött időt!

Áldott, boldog húsvéti ünnepeket kívánok Mindenkinek!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan előzzük meg a madarak ablaknak ütközését?

2024. december 15. 05:40

Télen fokozottabb a veszélye annak, hogy a kistestű, környezetünkben élő és telelő madarak nagy erővel nekirepülnek a házon lévő üvegfelületeknek. Egy kis odafigyeléssel ennek elejét tudjuk venni, lássuk, mit tehetünk!

Jótanácsok a karácsonyi élelmiszer-vásárláshoz

2024. december 13. 05:40

Nemcsak anyagilag spórolhatunk az előre megtervezett bevásárlásokkal és a tudatos termékválasztással, hanem a környezetet és az egészségünket is óvjuk vele.

Mi a teendő, ha nálunk áttelelő fehér gólyát láttam?

2024. december 5. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is több bejelentést kapott itthon maradó fehér gólyákról. Miért maradnak télen is nálunk? Mit kell tennünk, ha látunk egy madarat?

Hogyan történik a fák injektálása?

2024. december 3. 05:40

Egyáltalán, mit jelent az injektálás? Mi a célja az eljárásnak? Milyen előnyei vannak a permetezéssel szemben, és mik a legfontosabb szabályai?

Mik lehetnek a hibiszkuszon látható, vékony száron elhelyezkedő tojások?

2020. február 12. 07:36

G. Nikoletta kérdése: A hibiszkuszomon nagyon sok a levéltetű, de mellettük hosszú száron apró, fehér színű tojásokat is észrevettem. Mik lehetnek ezek?

234 tojást eszünk fejenként, évente

2019. április 17. 11:57

A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 270-280 millió darab, ami az éves fogyasztás 10-11 százaléka - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) mezőgazdasági titkára.

Megmosva és hűtve tároljuk a tojást?

2024. szeptember 25. 09:40

A kérdésre nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) például kifejezett „tojásellenes”.

Átadták az ország legnagyobb tojástermelő telepét

2023. április 21. 12:46

A máriahalmi telephelyen eddig két, egyenként 100 ezer férőhelyes ól működött, a mostani bővítéssel létrejött új telep 140 000 tojótyúk befogadására alkalmas.