Állattenyésztés
Állattenyésztés

Egy 13 éves baromfitenyésztő, aki igen jól keres a vállalkozásával

Egy 13 éves baromfitenyésztő, aki igen jól keres a vállalkozásával

Agrofórum Online

Nem biztos, hogy mindenkinek egyetemi diplomára van szüksége ahhoz, hogy felismerjen egy olyan piaci rést, amelyen a saját elképzelései alapján virágzó vállalkozást indíthat. Ám ha mindezt valaki általános iskolásként éri el, az még inkább becsülendő.

A Kochersteinsfeldben (Baden-Württemberg) élő 13 éves Linus Krebs zsenge kora ellenére 100 saját tojótyúkkal büszkélkedhet. A fiú maga látja el az állatokat és maga szállítja ki a friss tojásokat egy utánfutós biciklin a vevőinek a tanítás után. A kisfiú az iskola mellett dolgozik és munkájának köszönhetően tisztességes zsebpénzre tesz szert – bár az összeg, amit keres, bőven túlmutat egy kisgyermek keretén.

Linusnak először csak két tyúkja volt. A tojásokat a fiú nagymamái vették meg, hogy ezzel ösztönözzék a gyermek frissen kipattanó kereskedelmi „mini-vállalkozását”. Aztán bekapcsolódtak a szomszédok és az ő szomszédaik, míg lassan az egész környék megtudta, hogy a kisfiútól házi friss tojást lehet venni, amit ráadásul házhoz szállít, így a boltig sem kell elmenni érte.

Eleinte csak két mamám vásárolt tőlem– mesélte Linus, aki azt is elárulta, hogy míg eleinte gyalog vitte el a „vásárlóinak” a tojást, idővel, a bevételéből elektromos biciklit tudott vásárolni, amelyhez egy nagy utánfutó kapcsolódik.

Ebben elfér a kiszállítandó áru, ami mostanra meglehetősen nagy mennyiségé nőtte ki magát. A hobbinak indult időtöltés így virágzó vállalkozássá nőtte ki magát, hiszen ma már rengeteg vásárlója van a fiatal fiúnak.

Linus vevői lelkesek és hűségesek az eladójukhoz, így készségesen álltak a kamerák elé, amikor nyilatkozniuk kellett róla. „Nagyon elkötelezett, lelkes fiatal vállalkozó. Támogatni kell őt” – mondták mosolyogva, és kijelentették, amíg ez a lehetőség él, ők bizony többé nem vásárolnak bolti tojást. 

100 tojótyúk gazdája

Linus Krebs egészen véletlenül fedezte fel a piaci rést, miszerint a szülővárosában a környékén lakók boldogan vásárolnak háztáji tojást. Üzlete piciben indult: nagyapja pajtájában tanulta meg, hogyan kell ellátni és nevelni a tojótyúkokat.

Először két saját tyúkja volt, majd megduplázta a számukat, és idővel már 100 saját tyúkot nevelt. Immáron két saját pajtája van, és heti 140-150 eurót (havi 220-230 000 Ft) keres. Az állatok nevelésében nincs segítsége, egyedül végez minden munkát, ami elmondása szerint nem könnyű, de szeret ezzel foglalkozni, így örömmel teszi iskola előtt és után a dolgát.

A fiú hétvégén sem pihen, minden szombaton besegít egy csirkefarmon – azért, hogy a profiktól tanuljon, és tippeket, trükköket tanuljon. Irodai munkára nem vágyik, az az álma, hogy idővel ennél is nagyobb tyúkfarmja lesz – és a helyiek szerint erre minden esélye meg is van. 

(Fotó: pixelRaw/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az emberek és állatok hőérzékelése eltér – ezért is fontos a szarvasmarhatelep szenzorálása

2024. február 26. 15:10

A Cubilog Kft. IOT-megoldásokat nyújt az ipar és a mezőgazdaság területén termelő üzemek, állattartó telepek számára.

Fontos magyar eredmény az antibiotikum rezisztencia területén

2024. február 23. 16:40

Az „Agrárbiotechnológia és precíziós nemesítés az élelmezésbiztonságért” Nemzeti Laboratóriumban folyó mikrobiológiai vizsgálatok során azonosították a szalmonella baktérium két olyan DNS-szakaszát, amely felelős az antibiotikum rezisztencia baktériumok közötti terjesztésében.

Elfogytak a vidéki állatorvosok?

2024. február 23. 07:10

Amíg pár évtizeddel ezelőtt még a kisebb városokban sem volt szokatlan a kapirgáló baromfik látványa, addigra ma már a falvak zöméből is kikopott a haszonállatartás.

Három egyszerű ok, hogy egy rendszerbe töltsd az adataidat!

2024. február 22. 09:10

Az AgroVIR piacvezető független farmmenedzsment szoftverét gazdálkodók fejlesztették gazdálkodók számára. A szoftver nyomon követi az összes műveletet és költségallokációt. Segít minden nap jobb döntéseket hozni, amelyek jobb termés teljesítményt és magasabb árrést eredményeznek.

Emelkedtek a tojásárak

2019. december 16. 13:02

A tojásnál mint rövid szavatossági idejű terméknél gond, hogy a megnövekedett igényeket nagyon nehéz kiszolgálni ilyen rövid időn belül. Ezért a termelők készleteznek a karácsonyi szezon előtt.

Így változott a tojás ára

2023. február 8. 15:24

Több mint kétszeresére nőtt a tojás ára az egy évvel ezelőttihez képest – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből.

Változnak a baromfihús- és tojáságazati irányadó árak

2019. május 4. 07:01

Megváltoznak a baromfihús- és tojáságazatban alkalmazandó, valamint a tojásalbuminra vonatkozó irányadó árak.

Együnk több baromfit és tojást!

2020. november 3. 06:47

A hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, közel 2600 baromfitartó gazdaság állítja elő a friss, egészséges baromfihúst és tojást.