31℃ 18℃
június 1. Tünde, Jusztinusz
Ház, táj blog

Fűszernövények szárítása otthon

Agrofórum Online

A friss fűszerek használata sokkal finomabb, élénkebb ízeket ad az ételeknek és csodás illatokkal gazdagítja az étkezéseket is. A saját magunk által termesztett és szárított fűszernövényeket pedig „leszüretelni” és kiszárítani sem nehéz. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!

Mikor „szüreteljünk”?

Mivel a fűszernövények többsége augusztus első heteiben tartalmazza a legtöbb értékes illóolajat, így ezekre a hetekre érdemes időzíteni a szüretet. Annyit érdemes megjegyezni, hogy virágzás előtt vágjuk le a hajtásokat, azon belül is reggel érdemes nekiállni, mert a növények illóolajtartalma még a napszakok között is változik. A megfigyelések szerint, miután a reggeli harmat már felszáradt, de még nem tűzi az erős nyári nap a növényt, akkor a legideálisabb az idő a szüretre.

Hogyan szárítsunk?

Első lépésként alaposan mossuk meg a leveleket a szárítás előtt, majd papírtörlővel vagy konyharuhával óvatosan itassuk le a fölösleges nedvességet. Eközben a leveleket kicsit át is kell néznünk, mivel csak az egészségeseket szabad megszárítva eltárolni. A sárga, száradó, kártevők által megrágott vagy beteg növényi részeket válogassuk ki, és tegyük komposztra!

A fűszernövények hajtásait érdemes a reggeli órákban leszedni

Általánosságban elmondható, hogy a hazánkban termesztett fűszernövények alapvetően jól viselik a szárítást, mert a többi termesztett növényhez képest nem túl magas a nedvességtartalmuk. Az oregánó, a borsikafű, a rozmaring, a majoránna, a kakukkfű, a babér és a kapor is mind jól tűri a levegőn szárítást.

Mindenhol úgy tanácsolják, hogy szárításhoz a levágott növényhajtásokat össze kell kötözni és fel kell akasztani, de ha erre valamilyen oknál fogva nincs lehetőség, akkor egy tiszta fóliára leterítve, gondosan elrendezve is ki lehet szárítani a hajtásokat (idén kipróbáltam, sikerült).

Egy „adag” fűszernövény összekötözéséhez 6-8 hajtást vágjunk le a növényről, és a tövüknél fogva jól kötözzük össze spárgával. A kötés minél szorosabb, annál jobb, mert ahogy a hajtások száradnak, az átmérőjük fokozatosan csökken, így a lazább kötésből kipotyoghatnak. Az így elkészült csokrokat akasszuk fel egy szellős, portól és szennyeződéstől mentes, és lehetőleg ne túl világos helyre. A tűző nap hatására a levelek elveszítik a színüket, és a beltartalmuk is jelentősen módosul. A szárításhoz mindössze 4-5 nap elegendő. (A tárkonynál tapasztaltam, hogy ennél kétszer-háromszor több idő is szükséges lehet.)

A szárítás során bátran írjuk a növény mellé a nevét

Jó tanács, főleg ha most szárítunk először fűszernövényeket, hogy egy kis cetlire jegyezzük fel a növényfajtákat és -fajokat, amiket szárítunk, nehogy az eltevés során összekeverjük őket.

A szárítás után

A szárítás után sokféleképpen eltehetjük a teljesen, csontszárazra kiszáradt leveleket. A rozmaring keskeny leveleit eltehetjük egészben is és felaprítva is, ahogy a majoránnát vagy az oregánót is hagyhatjuk nagyobb darabokban. Ha viszont morzsolt formában szeretnénk eltenni őket, ehhez kitűnő segítség egy többélű olló, amivel alaposan összevagdossuk a leveleket, vagy egy mozsár is kiváló lehet.

Érdemes gondolni a szűk „esztendőkre” is!

Sajnos nem mindegyik fűszernövény tartható egész évben olyan állapotban, hogy bármikor friss hajtásokat csipegethessünk le róluk, így érdemes gondolni a téli hónapokra is. Ha van lehetőségünk, most nyár vége felé szüreteljünk le egy kicsit nagyobb mennyiséget, hogy tavaszig kitartson a készlet!

A tárolást többféleképpen is megoldhatjuk

A fűszernövények azon túl, hogy utánozhatatlan ízeket adnak az ételeknek, és a magyar konyha szerves részét képezik, rendkívül egészségesek is, számos gyógyhatással bírnak, és a hazánkban termeszthető, fagytűrő növényeket nem is nehéz gondozni. Ezzel kapcsolatban az alábbi cikkek nyújthatnak segítséget.

Mindenkinek szép időt, kellemes pihenést kívánok, a nyári munkákhoz pedig kitartást és jó egészséget!

Kapcsolódó cikkek:

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

A szabadság kiadásának és a következő évre történő átvitelének szabályairól

2018. november 12. 15:37

A munkaügyi hatóság komolyan veszi a munkaidőre, a pihenőidőre, a szabadságra és annak kiadására vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzését, és habár a bírság mértékét több összetevő befolyásolja, ez 30 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet.

Borban az igazság

2018. szeptember 14. 11:34

Még este nyolc óra tájékán is hosszú sorok kígyóztak a pénztárak előtt a Budai Várban, hogy bebocsátást nyerjenek Európa legrangosabb borfesztiváljára.

Elment a nyár…

2018. augusztus 29. 12:40

Augusztus van, a nagy nyári szabadságok lecsengőben, az emberek lassan visszaszállingóznak a vizek mellől, a hegyek közül a napi munkájukhoz.

Mérgező fásszárú növények a kertben

2020. február 25. 04:36

Felelős gondolkodású kertészként a fásszárú növények kiválasztásakor kell a legkörültekintőbbnek lennünk, hiszen a kertünkbe telepített fák, cserjék évtizedekig meghatározhatják a kert funkcióját és arculatát.