Ház, táj
Ház, táj

Gondoskodjunk megfelelően a növényeinkről a nyári nyaralások időszakában is!

Gondoskodjunk megfelelően a növényeinkről a nyári nyaralások időszakában is!

Agrofórum Online

Előfordulhat, hogy nem sikerül senkit sem beszerveznünk a növények megöntözésére a többnapos nyaralásunk időtartamára. Milyen előkészületeket tehetünk, hogy a szobanövényeink és a kertlakók is átvészeljék ezt az időszakot?

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel nemcsak nekünk és háziállatainknak, hanem a növényeinknek is kulcsfontosságú a nyári hőségben. Akármekkora fejtörést is okoz, de a nyári távollétek idejére is gondoskodnunk kell az öntözésről. A legegyszerűbb az, ha a szomszédunkat vagy közelebb lakó rokonunkat, esetleg barátunkat meg tudjuk kérni a locsolásra, de akkor se essünk kétségbe, ha magunknak kell bevetnünk valamilyen trükköt a külső segítség hiányában.

A következő tanácsokat érdemes akkor is betartani, ha akár csak egy hétvégére utazunk el rokonlátogatásra vagy egy hosszú hétvégére, hiszen ekkor is legalább 1-1,5 nap kimarad az öntözésben, ami a vízigényes növényeinknél már komolyabb károsodáshoz is elegendő lehet. A kevésbé vízigényes, sőt a szárazságtűrő növények esetében rövidebb időre nem szükséges semmin változtatni, de ez mindenkinek a legjobb belátására van bízva.

Szobanövények

A szobanövényeink megfelelő vízellátásának biztosításáról így gondoskodhatunk:

  • Közvetlenül elutazás előtt locsoljuk meg őket.
  • Öntözést követően a napnak jobban kitett növényeket (pl.: ablakpárkányon lévők) vigyük a lakás egy olyan világos helyére, ahol nem éri őket közvetlenül a tűző nap.
  • Ha rendelkezésünkre áll otthon műanyag lavór, vagy gyerekkád, töltsünk bele vizet, és helyezzük abba a vízigényesebb növényeket.
  • Ha a lavór vagy a kád nem opció, akkor vízigényesebb növények esetében vásárolhatunk olyan önöntöző virágtartót, amely egy kanóc és egy beépített víztároló segítségével biztosítja növényeid vízellátását. Ez a virágtartó drágább, de a sokat utazó, otthon virágot nevelő családoknál kifizetődő.
  • Készíthetünk egyedi öntöző szerkezetet is egy ásványvizes palack, szög és kalapács segítségével: a palackot teletöltjük vízzel, kilyukasztjuk a kupakját a szög és kalapács segítségével, majd helyezzük fejjel lefelé a palack nyakát a növény földjébe. Ezáltal folyamatosan adagolni fogja a vizet a növénynek. A biztonság kedvéért próbáljuk ki az utazás előtt ezt a módszert, hogy jól működik-e.
  • Ha a ház néhány helyiségében félig leengedjük a redőnyt vagy behúzzuk a sötétítő függönyöket, akkor a növények még lassabban használják fel a virágföld nedvességét.

Teraszunk, tornácunk, balkonunk növényei

A teraszon, tornácon főként napos helyen lévő növényeket így készíthetjük fel a távollétünkre:

  • Utazás előtt tegyük be a balkonládákat egy nagyobb, vízzel teli lavórba, hogy alulról jól megszívhassák magukat vízzel. A tápanyagigényes növényeket lássuk el tápoldattal is.
  • Ha az előbbi nagyon macerás, a balkonládákba is beállíthatjuk az ásványvíz-palackos önöntözőket.
  • A megöntözött növényeket tegyük árnyas helyre.
  • Ha több egyedülálló virágtartóban van virágunk, és a fenti ötletek nagyon körülményes megoldások, akkor vessük be a következőt: egy nagy edénybe töltünk vizet, majd vastag fonalakat helyezünk bele. Ezek egyik vége a vízzel teli edényben marad, a másik vége pedig mélyen a növény földjébe lesz belevezetve. Fontos, hogy az edény magasabban legyen, mint a növények, így folyamatosan képesek lesznek majd a fonálon keresztül adagolni maguknak a vizet.
  • A nagyobb cserepes növények tartójába érdemes agyaggranulátumot, mulcsot vagy kavicsot szórni a virágföldre, mert ezek lassítják a párolgást.

Ha egy hétnél hosszabb ideig vagyunk távol az otthonunktól, akkor érdemes valakit megkérni arra, hogy legalább a kihelyezett önöntözőkből pótolja a vizet.

A gyepet, a gyümölcsfákat is bősegesen öntözzük, és a kert növényeit bízzuk rokonokra, szomszédra vagy barátra!

Kertünk növényei

A kerti növényeket a távollétünk alatt egy nagyobb nyári zápor is képes ellátni kellő mennyiségű vízzel, de nem alapozhatunk ekkora szerencsére, tekintve a mostanában egyre gyakoribb, hosszabb száraz időszakokat. Éppen ezért érdemes az utazás előtt alaposan, bő vízzel meglocsolni őket: a gyümölcsfákat, a veteményest, a dísznövényeket, sövénynövényeket stb. A nyaralás előtti utolsó locsolást is mindenképpen kora reggel vagy estefele ejtsük meg – a mindennapi gyakorlatnak megfelelően.

Öntözzük meg a veteményes növényeit is az indulásunk előtti reggelen vagy estefele

Akinek szép, sok törődést igénylő kertje van, annak meg kell fontolnia, hogy mikor menjen el hosszabb pihenésre az otthonától távol. Utólag keserédes emlék lesz a nyugodt pihenés vagy az izgalmas kalandok, ha otthon a kertben elpusztult, kiszáradt vagy a kiszáradás szélén lévő, már menthetetlen növények látványára érkeznénk haza. Gondolkodjunk annyival előre, hogy a nyaralásra szánt időre mindenképpen találjunk valakit, aki az időjárás elemeinek jobban kitett kinti növényekről gondoskodik! Még ha a benti növények és balkonnövények vízigényét előre meg is oldjuk, a kert növényeinek öntözéséhez mindenképpen kerítsünk valakit!

Gondtalan, kalandokkal és pihenéssel teli szép nyarat kívánok!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

Mindent az indiai futókacsáról

2024. július 3. 05:40

Amióta a spanyol csupaszcsiga szó szerint lerohanta a hazai kerteket, azóta kétségbeesetten keressük a megoldást a falánk csigák ellen. Na, de hogy jön a képbe ez a vicces kinézetű kacsa?

Vegyük komolyan a tűzgyújtási tilalmat!

2024. július 1. 05:40

Az elmúlt hét napjaira kiadott hőségriasztások mellett jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata is, ezért 2024. június 20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdetnek ki.

Ne vásároljunk nyaralás alkalmával növényeket külföldön!

2024. június 30. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal minden évben felhívja a külföldre utazók figyelmét a növényegészségügyi szabályokra, amelyeket szigorúan be kell tartanunk. A hazai élővilág védelme érdekében ne hozzunk haza külföldről növényeket, mert kórokozót vagy kártevőt is behurcolhatunk az országba!

A gyep növényvédelme

2021. május 25. 10:25

Mindenki szép, dús és egészséges gyepről álmodik, amire mezítláb is ugyanúgy öröm rálépni, mint amikor elheveredünk rajta egy mókás, kacagásokkal teli labdázás után. De mi a titka a szép gyepnek és milyen növényvédelmi kérdéseket vet fel? Erről lesz szó ebben az írásomban.

Tavaszi gyepápolás

2021. április 29. 06:37

Éled a kert és ezzel együtt egyre több a munka. A tavaszi gyepápolás az egyik alappillére az egész nyáron át tartó szép gyep látványának. Nézzük sorra mi tartozik bele a tavaszi gyepápolás munkálatai közé.

Rakjuk rendbe a gyepet, metszeni kell a díszkertben

2021. március 3. 10:38

Március elejére megszűnt a növények mélynyugalmi állapota, így az ismét melegedő időben egyre másra fakadnak a gyümölcsfák rügyei.

Hasznos tippek nagy gyepfelületek gondozásához

2024. április 14. 10:10

A tavasztól őszig tartó fűnyírási szezon a gyep ápolásának fontos része. A fűnyírás nem csupán esztétikai kérdés, hanem alapvető a gyep növekedése és egészsége szempontjából is.