Ház, táj
Ház, táj

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – A bogarak

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – A bogarak

Agrofórum Online

A virágok megtermékenyítésében méhek, lepkék, darazsak, légyfajok, de még szúnyogok és bogarak is részt vesznek. Lássuk, melyek azok a bogárfajok, amelyek segítenek a kertünket színpompás virágtengerré varázsolni!

Az előző cikkben megismerkedtünk azokkal a kétszárnyúakkal, amelyek fontos beporzói a kertünknek. Ide tartoznak a zengőlegyek és a pöszörlegyek leggyakoribb képviselői. Rajtuk kívül számos más faj sorolható a fontos kerti beporzók közé: ebben a cikkben azokkal a díszbogár-, virágbogár- és cincérfajokkal ismerkedünk meg, amelyek segítenek a virágok megtermékenyítésében. Ezek a fajok a bogarak rendjébe tartoznak.

A beporzó rovarok közé tartoznak:

 • a hártyásszárnyúak rendjéből:
  • poszméh-fajok,
  • művészméh-fajok,
  • bundásméh-fajok,
  • földiméh-fajok,
  • vadméhfajok,
  • háziasított házi méh,
  • fémdarazsak,
  • kaparódarazsak (bányászdarazsak),
 • a lepkék rendjéből:
  • nappali lepkék,
  • molylepkék,
  • éjjeli lepkék,
 • a bogarak rendjéből:
  • díszbogarak,
  • virágbogarak,
  • cincérfajok,
 • a kétszárnyúak rendjéből:
  • zengőlegyek,
  • pöszörlegyek (gyapjaslegyek).

Viráglátogató bogárfajok

Aki rendszeresen figyeli a kertek vagy a rétek, erdőszélek virágait, bizonyára találkozott már olyan bogarakkal, amelyek a virág körül döngicsélnek vagy a virágra szállva pihennek vagy táplálkoznak. A virágot fogyasztó fajok tevékenysége sajnos nem kívánatos, viszont ezek a fajok is szállíthatnak polleneket. Egyes fajok viszont kifejezetten nektárért és pollenért keresik fel a növényeket. A díszbogarak, virágbogarak és számos cincérféle (darázscincérek, virágcincérek, karcsúcincérek) gyakran megfordulnak a virágokon. Ide tartoznak a feketevállú darázscincérek, a pézsmacincér és a tarkacsápú karcsúcincér, valamint az aranyos rózsabogár.

Feketevállú darázscincér

A feketevállú darázscincérrel (Chlorophorus sartor) júniusban és júliusban találkozhatunk az akkor virágzó növényeink közelében. Hazánkban elterjedt és gyakori bogárfaj, de előfordul Európa déli felében is, valamint Szibériában és Irán területén is. Főként réteken és erdőszéleken találkozhatunk velük a kerten kívül. Magyarországon nem védett faj.

Feketevállú darázscincér (fotó: izeltlabuak.hu)

Ez a cincérfaj mindössze 6-10 mm hosszú, teste feketés-sötétbarna, potrohán három világos csíkkal és pontmintázattal.

Tarkacsápú karcsúcincér

A tarkacsápú karcsúcincér (Rutpela maculata) a darázscincérekkel együtt a mindenevő bogarakhoz, azon belül is a cincérfélék családjába tartozik. Európa-szerte és a Közel-Keleten is általánosan elterjedt, hazánkban is gyakran lelhető fel. Főleg domb- és hegyvidékeken él; májustól augusztusig látható. A kifejlett bogár leginkább ernyős virágokon gyakori.

Tarkacsápú karcsúcincér

A feketevállú darázscincérnél valamivel nagyobb, kb. 13-20 milliméter hosszú. Rajzolata változatos, fekete foltjai összefolyhatnak, vagy kevésbé rajzolódnak ki, és az is előfordulhat, hogy majdnem teljesen hiányoznak. Megjelenésével a darazsakat próbálja utánozni, valószínűleg a madarak elriasztásának céljából.

Pézsmacincér

A pézsmacincér (Aromia moschata) a hazánkban őshonos cincérek közül az egyik legszebb faj. Szinte kizárólag öreg fűzfákon lehet megfigyelni, ehhez a fafajhoz kapcsolódik a bogár egész életciklusa, így az ártéri füzesekben elterjedt faj. A kifejlett bogár rendszeresen látogatja a virágokat. Az a tény, hogy egyre kevesebb az idős faállomány, és a bogár megjelenése is eléggé tekintetvonzó, mindezek miatt védelemre érdemes. Az előbbi két cincérfajjal ellentétben védett hazánkban. Természetvédelmi értéke: 5000 Ft.

Pézsmacincér

A pézsmacincér kb. 1-4 cm hosszú. Testének színe többnyire fémes zöld. Több színváltozata is előfordul, közülük a kékes, az ibolyás-bronzos vagy a feketés árnyalatok a ritkábbak. A bogár sajátos, fanyar illatot áraszt, innen kapta a nevét: pézsmacincér. Az előtor oldalán éles tüske található, hosszú csápjain hosszanti él húzódik.

Aranyos rózsabogár

A fémesen csillogó, zöld színű, a ganajtúrófélék családjába tartozó aranyos rózsabogár (Cetonia aurata) ebben a kis csoportban kakukktojás, ugyanis ami előnyt szerzünk a kertben a jelenlétével, azt ő szó szerint „megdézsmálja”. Nagy testéhez sok virágpor képes megtapadni, ellenben a kerti dísznövényekben (pl.: rózsa, nőszirom) kárt tesz a virágok megrágásával. Tömeges jelenléte ellen a szakemberek védekezést tanácsolnak, ellenben egy-két egyed ellen nem érdemes háborút indítani.

Aranyos rózsabogár

Áprilistól szeptemberig találkozhatunk vele, általában virágzó cserjéken (csipkerózsán, bodzán, galagonyán) vagy a bokrok közelében. Fontos, hogy míg a kifejlett bogár okozhat nekünk némi problémát a táplálkozásával, addig a lárvája (pajor) hasznos a kertben, ugyanis korhadékkal, elpusztult gyökerekkel táplálkoznak, vagyis lebontó szervezetek.

Ne keverjük össze ezt a fajt a rezes virágbogárral (Potosia cuprea)! Bár megjelenésükben nagyon hasonlóak, az aranyos rózsabogárnak a hasi oldala rézvörös színű, míg a rezes virágbogárnak fémesen csillogó ibolyalila.

A következő cikkben a beporzásban segítő, legfontosabb lepke- és darázsfajokkal fogunk megismerkedni.

Mindenkinek gyönyörű tavaszt és kellemes időtöltést kívánok a szabadban!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

2024. április 19. 06:40

Ahogy a ruhamoly ellen hatásos a levendulazsákocska a szekrényben, úgy a szúnyogokat is számos illattal távolt tudjuk tartani. Riasszuk el a szúnyogokat természetes növényi illatokkal!

Hogyan hasznosíthatjuk a tojáshéjat?

2024. április 6. 05:40

A húsvéti ünnepkörre való készülődés, főzés és alkotómunka közben is rengeteg tojáshéj keletkezik. Szerencsére sokféleképpen hasznosíthatjuk újra ezt a konyhai hulladékot, amely a szemetes helyett így a kertben vagy a háztartásban lehet újra a segítségünkre.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Felelős állattartás – az ételmaradék és a házi kedvencek

2022. október 1. 05:38

Sok háztartásban előfordul, hogy az emberi fogyasztásra szánt és megmaradt élelmiszerek és ételek rendre a ház körül élő állatok – kifejezetten a kutya és a macska – táljában kötnek ki. Ha tisztában vagyunk házi kedvenceink alapvető életműködéseivel, és tudjuk, melyik étel elfogyasztása okozhat számukra problémát, akkor alapvetően ezzel nincs semmi baj, mégis…

Komposztálási kisokos

2022. szeptember 30. 05:37

Élelmiszer-eredetű hulladék szükségszerűen keletkezik minden háztartásban. Ezek közül szerencsére sok alkalmas arra, hogy komposztáljuk. Mit érdemes tudni a komposztálásról? Mik a tiltólistás hulladékok, és melyek kerülhetnek a komposztra?

Takarónövények a kert bármely részébe I.

2022. július 29. 05:37

A talajtakaró növényként (is) ültethető dísznövények közül számos olyan fajt, fajtát ismerünk, amelyek napos helyen, félárnyékban és árnyékban is jól érzik magukat. Lássuk, melyek azok a növények, amik „minden fronton” bevethetők, ha egy szép, összefüggő, élő takarót szeretnénk nevelni.

Mihez kezdjünk az éretlen paradicsommal?

2022. október 15. 05:36

Hirtelen ránk köszöntött a hűvös ősz, ami nem fogja hagyni, hogy minden paradicsomunkat éretten szüreteljük le a kertben. Az éretlen paradicsombogyók a komposzton is jó helyen lesznek, de vajon nem lehetne a konyhában is felhasználni őket? Íme néhány ötlet!