Ház, táj
Ház, táj

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – A bogarak

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – A bogarak

Agrofórum Online

A virágok megtermékenyítésében méhek, lepkék, darazsak, légyfajok, de még szúnyogok és bogarak is részt vesznek. Lássuk, melyek azok a bogárfajok, amelyek segítenek a kertünket színpompás virágtengerré varázsolni!

Az előző cikkben megismerkedtünk azokkal a kétszárnyúakkal, amelyek fontos beporzói a kertünknek. Ide tartoznak a zengőlegyek és a pöszörlegyek leggyakoribb képviselői. Rajtuk kívül számos más faj sorolható a fontos kerti beporzók közé: ebben a cikkben azokkal a díszbogár-, virágbogár- és cincérfajokkal ismerkedünk meg, amelyek segítenek a virágok megtermékenyítésében. Ezek a fajok a bogarak rendjébe tartoznak.

A beporzó rovarok közé tartoznak:

  • a hártyásszárnyúak rendjéből:
    • poszméh-fajok,
    • művészméh-fajok,
    • bundásméh-fajok,
    • földiméh-fajok,
    • vadméhfajok,
    • háziasított házi méh,
    • fémdarazsak,
    • kaparódarazsak (bányászdarazsak),
  • a lepkék rendjéből:
    • nappali lepkék,
    • molylepkék,
    • éjjeli lepkék,
  • a bogarak rendjéből:
    • díszbogarak,
    • virágbogarak,
    • cincérfajok,
  • a kétszárnyúak rendjéből:
    • zengőlegyek,
    • pöszörlegyek (gyapjaslegyek).

Viráglátogató bogárfajok

Aki rendszeresen figyeli a kertek vagy a rétek, erdőszélek virágait, bizonyára találkozott már olyan bogarakkal, amelyek a virág körül döngicsélnek vagy a virágra szállva pihennek vagy táplálkoznak. A virágot fogyasztó fajok tevékenysége sajnos nem kívánatos, viszont ezek a fajok is szállíthatnak polleneket. Egyes fajok viszont kifejezetten nektárért és pollenért keresik fel a növényeket. A díszbogarak, virágbogarak és számos cincérféle (darázscincérek, virágcincérek, karcsúcincérek) gyakran megfordulnak a virágokon. Ide tartoznak a feketevállú darázscincérek, a pézsmacincér és a tarkacsápú karcsúcincér, valamint az aranyos rózsabogár.

Feketevállú darázscincér

A feketevállú darázscincérrel (Chlorophorus sartor) júniusban és júliusban találkozhatunk az akkor virágzó növényeink közelében. Hazánkban elterjedt és gyakori bogárfaj, de előfordul Európa déli felében is, valamint Szibériában és Irán területén is. Főként réteken és erdőszéleken találkozhatunk velük a kerten kívül. Magyarországon nem védett faj.

Feketevállú darázscincér (fotó: izeltlabuak.hu)

Ez a cincérfaj mindössze 6-10 mm hosszú, teste feketés-sötétbarna, potrohán három világos csíkkal és pontmintázattal.

Tarkacsápú karcsúcincér

A tarkacsápú karcsúcincér (Rutpela maculata) a darázscincérekkel együtt a mindenevő bogarakhoz, azon belül is a cincérfélék családjába tartozik. Európa-szerte és a Közel-Keleten is általánosan elterjedt, hazánkban is gyakran lelhető fel. Főleg domb- és hegyvidékeken él; májustól augusztusig látható. A kifejlett bogár leginkább ernyős virágokon gyakori.

Tarkacsápú karcsúcincér

A feketevállú darázscincérnél valamivel nagyobb, kb. 13-20 milliméter hosszú. Rajzolata változatos, fekete foltjai összefolyhatnak, vagy kevésbé rajzolódnak ki, és az is előfordulhat, hogy majdnem teljesen hiányoznak. Megjelenésével a darazsakat próbálja utánozni, valószínűleg a madarak elriasztásának céljából.

Pézsmacincér

A pézsmacincér (Aromia moschata) a hazánkban őshonos cincérek közül az egyik legszebb faj. Szinte kizárólag öreg fűzfákon lehet megfigyelni, ehhez a fafajhoz kapcsolódik a bogár egész életciklusa, így az ártéri füzesekben elterjedt faj. A kifejlett bogár rendszeresen látogatja a virágokat. Az a tény, hogy egyre kevesebb az idős faállomány, és a bogár megjelenése is eléggé tekintetvonzó, mindezek miatt védelemre érdemes. Az előbbi két cincérfajjal ellentétben védett hazánkban. Természetvédelmi értéke: 5000 Ft.

Pézsmacincér

A pézsmacincér kb. 1-4 cm hosszú. Testének színe többnyire fémes zöld. Több színváltozata is előfordul, közülük a kékes, az ibolyás-bronzos vagy a feketés árnyalatok a ritkábbak. A bogár sajátos, fanyar illatot áraszt, innen kapta a nevét: pézsmacincér. Az előtor oldalán éles tüske található, hosszú csápjain hosszanti él húzódik.

Aranyos rózsabogár

A fémesen csillogó, zöld színű, a ganajtúrófélék családjába tartozó aranyos rózsabogár (Cetonia aurata) ebben a kis csoportban kakukktojás, ugyanis ami előnyt szerzünk a kertben a jelenlétével, azt ő szó szerint „megdézsmálja”. Nagy testéhez sok virágpor képes megtapadni, ellenben a kerti dísznövényekben (pl.: rózsa, nőszirom) kárt tesz a virágok megrágásával. Tömeges jelenléte ellen a szakemberek védekezést tanácsolnak, ellenben egy-két egyed ellen nem érdemes háborút indítani.

Aranyos rózsabogár

Áprilistól szeptemberig találkozhatunk vele, általában virágzó cserjéken (csipkerózsán, bodzán, galagonyán) vagy a bokrok közelében. Fontos, hogy míg a kifejlett bogár okozhat nekünk némi problémát a táplálkozásával, addig a lárvája (pajor) hasznos a kertben, ugyanis korhadékkal, elpusztult gyökerekkel táplálkoznak, vagyis lebontó szervezetek.

Ne keverjük össze ezt a fajt a rezes virágbogárral (Potosia cuprea)! Bár megjelenésükben nagyon hasonlóak, az aranyos rózsabogárnak a hasi oldala rézvörös színű, míg a rezes virágbogárnak fémesen csillogó ibolyalila.

A következő cikkben a beporzásban segítő, legfontosabb lepke- és darázsfajokkal fogunk megismerkedni.

Mindenkinek gyönyörű tavaszt és kellemes időtöltést kívánok a szabadban!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Veszélyes időjárási jelenségek

2024. július 23. 05:40

A hirtelen kialakuló vagy nagy kárt okozó időjárási jelenségek közül a legfontosabbak az árvíz és a jégeső, de érdemes olyan különleges jelenségekről is beszélni, mint a tornádó és a gömbvillám.

Különleges időjárási jelenségek

2024. július 17. 05:40

A különleges szó alatt itt ne ritkát értsünk, hanem a szélsőséges, vagy éppen összetett jelenségeket, amelyekkel az elmúlt években egyre nagyobb gyakorisággal találkozunk. Beszéljünk az aszályról, a hőhullámról, az okklúziós frontról, a szélviharokról és a szupercelláról.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Hagymás dísznövények vásárlása és ültetése

2019. október 29. 04:36

Hol és mikor érdemes beszereznünk a hagymás dísznövények hagymáit? Mire figyeljünk a hagymák vásárlásakor? Milyen mélyre helyezzük a földbe az egyes fajok esetében a hagymákat?

A lúd, az újbor és Márton

2023. november 11. 05:40

Szent Márton, a tours-i püspök, a fegyvertelen katona, hazánk védőszentje, az újbor bírája – honnan ered ez a sokszínű, régi kultusz? Hogy kapcsolódik mindez egyetlen emberhez?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Hogyan segíti egy fakupac a kert természetes élővilágát?

2023. november 22. 05:40

Egy gallyakból, ágakból és kisebb farönkökből álló halom a kert egyik szegletében többezer különféle állatfajnak ad otthont, amelyek meghálálják, hogy otthont nyújtunk számukra a ház körül. Hogyan segítenek nekünk ezek az állatok, és hogyan építsünk nekik hosszantartó otthont?