Ház, táj
Ház, táj

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – A kétszárnyúak

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – A kétszárnyúak

Agrofórum Online

Termesztett növényeink 75%-a rovarbeporzású virágokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a szorgos kerti vendégeink nélkül alig kerülhetne valami az asztalunkra a veteményesből. De kik is valójában a beporzók? Milyen fajok segítenek nekünk a virágok megtermékenyítésében?

A megporzás a földi élet szempontjából létfontosságú folyamat. Míg a vadnövények 80%-a, addig a termesztett növények 75%-a rovarbeporzású, tehát a termésképződéshez elengedhetetlen a beporzó rovarok jelenléte. Az alábbi táblázat lényegre törően szemlélteti, hogy csak az alapgyümölcs- és zöldségfajok, valamint a nagy népszerűségnek örvendő déligyümölcsök és egyes szántóföldi növények közül mennyien nem tudják nélkülözni a rovarok beporzó tevékenységét.

Gyümölcsökalma, körte, barack, szilva, cseresznye, meggy, erdei gyümölcsök, citrusfélék, kivi, mangó, avokádó
Zöldségekparadicsom, paprika, uborka, dinnye, tökfélék, padlizsán, hagyma, sárgarépa, káposzta, karfiol
Szántóföldi növényeknapraforgó, repce, cukorrépa, lucerna

A beporzó rovarok fajlistája nem merül ki a különböző méhfajokban, mellettük számos más állat segíti a virágok megtermékenyülését. Ide tartoznak:

 • a hártyásszárnyúak rendjéből:
  • poszméh-fajok,
  • művészméh-fajok,
  • bundásméh-fajok,
  • földiméh-fajok,
  • vadméhfajok,
  • háziasított házi méh,
  • fémdarazsak,
  • kaparódarazsak (bányászdarazsak),
 • a lepkék rendjéből:
  • nappali lepkék,
  • molylepkék,
  • éjjeli lepkék,
 • a bogarak rendjéből:
  • díszbogarak,
  • virágbogarak,
  • cincérfajok,
 • a kétszárnyúak rendjéből:
  • zengőlegyek,
  • pöszörlegyek (gyapjaslegyek).

Mindegyiket nem fogjuk tudni részletesen bemutatni, viszont a fontosabb fajokra és jellemző tulajdonságaikra kitérünk. Barangoljunk együtt a kertben, és ismerjük meg közelebbről a szárnyas barátainkat! Rendhagyó módon nem a méhekkel kezdeném, hanem egy sokkal kevésbé ismert csoporttal: a beporzó légyfajokkal.

A beporzó legyeskedők

A kétszárnyúak (Diptera) rendje is adott a világnak számos fajt, amelyek az igen fontos beporzók közé sorolhatók. Ide tartoznak többek között a zengőlegyek és a pöszörlegyek (más néven gyapjaslegyek) is, egyaránt gyakori viráglátogatók.

Szegélyes pöszörlégy

A pöszörlégyfélék vagy gyapjaslegyek családjába tartozó fajok mindenhol elterjedtek a világon, mégis nagyon keveset találkozunk a nevükkel. Több mint 4500 különböző faj tartozik ebbe a családba. Közös bennük a kicsi, tömzsi, szőrrel fedett test, amelyet sérülékeny szőrzet és törékeny pikkelyek fednek. Kitűnően repülnek, akár egy helyben is képesek a levegőben maradni, hasonlóan a kolibrikhez. A pöszörlegyek hosszú, előrenyúló szívókájukkal, a virág előtt lebegve táplálkoznak. A viráglátogatásaik során számos növényt beporoznak: szőrzettel borított testükön könnyen megtapad a virágpor. A pöszörlegyek nemcsak a megporzás szempontjából jelentősek: egyrészt hasznosak, mert élősködő lárváik pusztítják az ember szempontjából káros fajok lárváit és bábjait (pl. kártevő hernyókat és sáskák lárváit), viszont egyes fajok a hasznos fürkészlegyek és fürkészdarazsak utódai között is pusztítanak.

Ide tartozik többek között a 10 mm hosszú szájszervvel rendelkező szegélyes pöszörlégy (Bombylius major), vagy a feketefarú pöszörlégy (Bombylius discolor).

A zengőlegyekkel már többször találkozhattunk cikkekben vagy a kertünkben is, ugyanis nagyon feltűnő banda az övék. Színük, testük mintázata és szőrözöttsége rendkívül sokszínű, és többek között ennek köszönhetik, hogy sokan összekeverik őket a méhekkel vagy darazsakkal. Azonban érdemes megjegyezni, hogy ha egy, a méheknél karcsúbb, barnás-sárga vagy feketés-sárga mintás, egy helyben lebegő rovart meglátunk a virágaink körül, akkor üdvözöljük körünkben az egyik, hazánkban is elterjedt zengőlégy-fajt!

Ékfoltos zengőlégy

A zengőlegyek világszerte kb. 6000 fajjal rendelkeznek, és a sarkvidékeken kívül mindenütt jelen vannak. Ebből a 6000 fajból csupán egy alcsalád (kb. 400 faj) életmódja nem kötődik virágzó növényekhez, vagyis a megmaradt 5600 faj potenciális beporzója a növények virágainak.

Páratlan alkalmazkodóképességüknek köszönhetően a zengőlegyek olyan élőhelyeken is megtalálhatók, amelyek a méhek számára kedvezőtlenek, és mivel eltér a testfelépítésük a méhekétől, ezért a látogatott növények listája is más. Így olyan növények beporzását is el tudják látni, amelyeket a méhek képtelenek, ezért tökéletesen kiegészítik egymást.

Leggyakoribb kerti képviselőik az ékfoltos zengőlégy (Episyrphus balteatus) és a gyakori mezeilégy (Eupeodes corollae).

A következő cikkben megismerkedünk azokkal a bogarakkal, amelyek a kertünkben is beporzó tevékenységet végeznek.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

2024. április 19. 06:40

Ahogy a ruhamoly ellen hatásos a levendulazsákocska a szekrényben, úgy a szúnyogokat is számos illattal távolt tudjuk tartani. Riasszuk el a szúnyogokat természetes növényi illatokkal!

Hogyan hasznosíthatjuk a tojáshéjat?

2024. április 6. 05:40

A húsvéti ünnepkörre való készülődés, főzés és alkotómunka közben is rengeteg tojáshéj keletkezik. Szerencsére sokféleképpen hasznosíthatjuk újra ezt a konyhai hulladékot, amely a szemetes helyett így a kertben vagy a háztartásban lehet újra a segítségünkre.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

A zengőlegyek haszna

2021. május 18. 08:39

A hasznos rovarok egyike a zengőlégy, melyről sokan megfeledkeznek. A biokert egyik hasznos élőlénye, ami sokszor inkább bosszantó, minthogy úgy jusson eszünkbe, hogy segítőnk valójában. Nézzük, mit is érdemes tudni róluk!

Károsak a virágok körül repdeső, darázsra emlékeztető kis rovarok?

2023. június 22. 04:36

Az elmúlt 1-2 héttől igen sok sárga csíkos rovar repdes a virágoknál, darazsakhoz hasonlóak, csak azoknál sokkal kisebbek. Mik lehetnek ezek, és károsak-e?

Víz hatása a kártevők élettevékenységeire

2014. október 25. 15:21

A gerinctelenek a növényekhez hasonlóan a vízigényük szerint eltérő tűrőképességgel rendelkeznek.