Ház, táj
Ház, táj

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – A kétszárnyúak

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – A kétszárnyúak

Agrofórum Online

Termesztett növényeink 75%-a rovarbeporzású virágokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a szorgos kerti vendégeink nélkül alig kerülhetne valami az asztalunkra a veteményesből. De kik is valójában a beporzók? Milyen fajok segítenek nekünk a virágok megtermékenyítésében?

A megporzás a földi élet szempontjából létfontosságú folyamat. Míg a vadnövények 80%-a, addig a termesztett növények 75%-a rovarbeporzású, tehát a termésképződéshez elengedhetetlen a beporzó rovarok jelenléte. Az alábbi táblázat lényegre törően szemlélteti, hogy csak az alapgyümölcs- és zöldségfajok, valamint a nagy népszerűségnek örvendő déligyümölcsök és egyes szántóföldi növények közül mennyien nem tudják nélkülözni a rovarok beporzó tevékenységét.

Gyümölcsökalma, körte, barack, szilva, cseresznye, meggy, erdei gyümölcsök, citrusfélék, kivi, mangó, avokádó
Zöldségekparadicsom, paprika, uborka, dinnye, tökfélék, padlizsán, hagyma, sárgarépa, káposzta, karfiol
Szántóföldi növényeknapraforgó, repce, cukorrépa, lucerna

A beporzó rovarok fajlistája nem merül ki a különböző méhfajokban, mellettük számos más állat segíti a virágok megtermékenyülését. Ide tartoznak:

  • a hártyásszárnyúak rendjéből:
    • poszméh-fajok,
    • művészméh-fajok,
    • bundásméh-fajok,
    • földiméh-fajok,
    • vadméhfajok,
    • háziasított házi méh,
    • fémdarazsak,
    • kaparódarazsak (bányászdarazsak),
  • a lepkék rendjéből:
    • nappali lepkék,
    • molylepkék,
    • éjjeli lepkék,
  • a bogarak rendjéből:
    • díszbogarak,
    • virágbogarak,
    • cincérfajok,
  • a kétszárnyúak rendjéből:
    • zengőlegyek,
    • pöszörlegyek (gyapjaslegyek).

Mindegyiket nem fogjuk tudni részletesen bemutatni, viszont a fontosabb fajokra és jellemző tulajdonságaikra kitérünk. Barangoljunk együtt a kertben, és ismerjük meg közelebbről a szárnyas barátainkat! Rendhagyó módon nem a méhekkel kezdeném, hanem egy sokkal kevésbé ismert csoporttal: a beporzó légyfajokkal.

A beporzó legyeskedők

A kétszárnyúak (Diptera) rendje is adott a világnak számos fajt, amelyek az igen fontos beporzók közé sorolhatók. Ide tartoznak többek között a zengőlegyek és a pöszörlegyek (más néven gyapjaslegyek) is, egyaránt gyakori viráglátogatók.

Szegélyes pöszörlégy

A pöszörlégyfélék vagy gyapjaslegyek családjába tartozó fajok mindenhol elterjedtek a világon, mégis nagyon keveset találkozunk a nevükkel. Több mint 4500 különböző faj tartozik ebbe a családba. Közös bennük a kicsi, tömzsi, szőrrel fedett test, amelyet sérülékeny szőrzet és törékeny pikkelyek fednek. Kitűnően repülnek, akár egy helyben is képesek a levegőben maradni, hasonlóan a kolibrikhez. A pöszörlegyek hosszú, előrenyúló szívókájukkal, a virág előtt lebegve táplálkoznak. A viráglátogatásaik során számos növényt beporoznak: szőrzettel borított testükön könnyen megtapad a virágpor. A pöszörlegyek nemcsak a megporzás szempontjából jelentősek: egyrészt hasznosak, mert élősködő lárváik pusztítják az ember szempontjából káros fajok lárváit és bábjait (pl. kártevő hernyókat és sáskák lárváit), viszont egyes fajok a hasznos fürkészlegyek és fürkészdarazsak utódai között is pusztítanak.

Ide tartozik többek között a 10 mm hosszú szájszervvel rendelkező szegélyes pöszörlégy (Bombylius major), vagy a feketefarú pöszörlégy (Bombylius discolor).

A zengőlegyekkel már többször találkozhattunk cikkekben vagy a kertünkben is, ugyanis nagyon feltűnő banda az övék. Színük, testük mintázata és szőrözöttsége rendkívül sokszínű, és többek között ennek köszönhetik, hogy sokan összekeverik őket a méhekkel vagy darazsakkal. Azonban érdemes megjegyezni, hogy ha egy, a méheknél karcsúbb, barnás-sárga vagy feketés-sárga mintás, egy helyben lebegő rovart meglátunk a virágaink körül, akkor üdvözöljük körünkben az egyik, hazánkban is elterjedt zengőlégy-fajt!

Ékfoltos zengőlégy

A zengőlegyek világszerte kb. 6000 fajjal rendelkeznek, és a sarkvidékeken kívül mindenütt jelen vannak. Ebből a 6000 fajból csupán egy alcsalád (kb. 400 faj) életmódja nem kötődik virágzó növényekhez, vagyis a megmaradt 5600 faj potenciális beporzója a növények virágainak.

Páratlan alkalmazkodóképességüknek köszönhetően a zengőlegyek olyan élőhelyeken is megtalálhatók, amelyek a méhek számára kedvezőtlenek, és mivel eltér a testfelépítésük a méhekétől, ezért a látogatott növények listája is más. Így olyan növények beporzását is el tudják látni, amelyeket a méhek képtelenek, ezért tökéletesen kiegészítik egymást.

Leggyakoribb kerti képviselőik az ékfoltos zengőlégy (Episyrphus balteatus) és a gyakori mezeilégy (Eupeodes corollae).

A következő cikkben megismerkedünk azokkal a bogarakkal, amelyek a kertünkben is beporzó tevékenységet végeznek.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Veszélyes időjárási jelenségek

2024. július 23. 05:40

A hirtelen kialakuló vagy nagy kárt okozó időjárási jelenségek közül a legfontosabbak az árvíz és a jégeső, de érdemes olyan különleges jelenségekről is beszélni, mint a tornádó és a gömbvillám.

Különleges időjárási jelenségek

2024. július 17. 05:40

A különleges szó alatt itt ne ritkát értsünk, hanem a szélsőséges, vagy éppen összetett jelenségeket, amelyekkel az elmúlt években egyre nagyobb gyakorisággal találkozunk. Beszéljünk az aszályról, a hőhullámról, az okklúziós frontról, a szélviharokról és a szupercelláról.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Károsak a virágok körül repdeső, darázsra emlékeztető kis rovarok?

2023. június 22. 04:36

Az elmúlt 1-2 héttől igen sok sárga csíkos rovar repdes a virágoknál, darazsakhoz hasonlóak, csak azoknál sokkal kisebbek. Mik lehetnek ezek, és károsak-e?

A zengőlegyek haszna

2021. május 18. 08:39

A hasznos rovarok egyike a zengőlégy, melyről sokan megfeledkeznek. A biokert egyik hasznos élőlénye, ami sokszor inkább bosszantó, minthogy úgy jusson eszünkbe, hogy segítőnk valójában. Nézzük, mit is érdemes tudni róluk!

Víz hatása a kártevők élettevékenységeire

2014. október 25. 15:21

A gerinctelenek a növényekhez hasonlóan a vízigényük szerint eltérő tűrőképességgel rendelkeznek.