Ház, táj blog

Ismerjük meg a hagyományos, magyar tojásdíszítési technikákat!

Agrofórum Online

Mit jelent a berzselés? Milyen az azsúrozott tojás? Hogyan készülnek az írott remekművek, és hogyan karcolják, metszik a tojást? Ismerkedjünk meg ezekkel a csodálatos, hagyományos módszerekkel!

Számos régi hagyomány kötődik a húsvét alkalmával készített hímes tojásokhoz. Már magának a tojásnak, mint jelképnek is igen gazdag a jelentésvilága. A legősibb termékenységszimbólum, ami ha húsvétkor piros színt kap, Jézus Krisztus vérét jelképezi.

Maga a tojásfestés nem újkori „találmány”, sőt! Régészeti leletek bizonyítják, hogy már nomád őseink is díszítettek tojásokat: megörökítették például a mindennapi életük és hitviláguk mozzanatait, így a tojásokon megjelennek többek között a pásztorkodás, a természet, a sámánizmus egyes jelképei, a világmindenség akkori tudásuk szerinti ábrázolása, kezdetleges technikával elkészítve.

A hagyományőrzés jegyében készített hímes tojások egyenesen remekművek! Tájegységenként változó technikák és motívumok teszik gazdaggá a formavilágot, és nemcsak a színekkel, de a különböző jelképekkel is változatos műremekek készülnek.

Ezeket a technikákat természetes festőlevekbe mártott tojásokkal lehet a leginkább hagyományőrző módon elkészíteni. A különböző fűszerek, zöldségek, gyümölcsök és egyéb konyhai alapanyagok segítségével változatos színű tojásokat kapunk.

Ismerkedjünk meg közelebbről a hagyományos magyar tojásdíszítési technikákkal!

Berzselés

A berzselést batikolásként vagy levélrátétes díszítésként is ismerik. Az egyik legnépszerűbb módszer, mivel otthon a konyhában, gyerekekkel együtt is elkészíthető, és különösebb kézügyesség nélkül is szép tojásokat alkothatunk.

A berzselt tojásokon a karéjos vagy szeldelt levelek és egyszerű virágok mutatnak a legszebben. Egy tojásra többféle levél vagy virág is kerülhet. A leggyakoribb „minta” a petrezselyemlevél, de használhatjuk az árvácska vagy az ibolya virágát, rózsa vagy fűszernövények leveleit és így tovább. A tojásokra rásimítjuk a kiválasztott leveleket, majd szorosan bekötjük egy gézbe vagy harisnyába, majd belerakjuk őket a festőlébe. A hagyomány szerint a vöröshagyma beáztatott héjából készült festőlébe helyezzük a tojásokat, aminek eredményeképpen gyönyörű bronzbarna színt kapunk. A kész tojásokon, a kicsomagolás után ott marad a tojás eredeti színében a levél vagy virág lenyomata.

Írott tojások

Az írott tojásokat más néven viaszolt tojásnak is nevezzük. Ennél a díszítési technikánál jelenik meg a leghangsúlyozottabban a magyar hímes tojások legfőbb jellegzetessége: a tojásfelület mértani felosztása. Az osztóköröket és a „mezőkben” lévő motívumokat az írott tojások esetében egy hagyományos segédeszközzel, írókával készítik. Az írókára segítségével viasszal rajzoljuk meg a tojásra a díszítést. Ezt követően langyos festőlébe kerülnek a tojások a kívánt színárnyalat eléréséig. Miután kivettük a tojásokat a festőléből és megszáradtak, a viaszt leolvasztjuk a tojásról, így a viasz által fedett felületek alatt kirajzolódik a minta. A kész tojásokat szalonna bőrkéjével vagy zsírral bekenve fényezzük.

Karcolás

A karcolás bizonyos szempontból a viaszolás inverze, ugyanis a karcoláshoz elsőként megadjuk a tojásnak az alapszínt, majd ezt követően alkotunk rá. A karcolás lényege, hogy a megfestett tojásokon valamilyen karcolásra alkalmas eszközzel (pl. vastagabb tű, szike, éles kés) lekaparjuk a festéket. A karcolt minták sokrétűek: vastagabb vagy vékonyabb vonalak, gyönyörűen kidolgozott, aprólékos minták, de még színátmenetek is készülhetnek.

Metszés

A tojásmetszés ritkább és igen nehéz eljárás. Az írott tojásokat savanyú káposzta levében vagy ecetben órákon át áztatják, ennek eredményeképpen a viasszal megírt terület kivételével lebomlik a tojáshéj egy része.

Pingált tojás

A már alapszínnel rendelkező tojásokra vékony ecsettel megfestjük a motívumokat. Ennél a technikánál lehetőség van részletes szimbólumrendszer kidolgozására, vagy egy tájegység (pl. kalocsai) mintavilágának megörökítésére is. A legaprólékosabb munkával, a tűfestéssel igazán csodálatos tojások születnek.

Azsúrozás, csipketojás

Véleményem szerint az azsúrozott tojás és a csipketojás készítése a díszítési technikák királynői. Igen bonyolult, rendkívül idő-, türelem- és gyakorlatigényes módszer, melynek során a tojásra felrajzolt mintát áttörik. Végeredményben úgy néz ki a tojás, mintha textilből alkották volna meg. A mintákat nemcsak tyúk-, hanem nagyobb méretű strucc- vagy lúdtojásra is készíthetik.

Kapcsolódó cikkek:

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Ritkább vendégek a madáretetőnél - II. rész

2025. február 25. 05:40

A fenyőfák lakói szintén a legritkább vendégnek számítanak az etetőnél hazánkban. A fenyőrigó, a fenyőszajkó és a fenyőpinty is egyedülálló látvány, így minden madármegfigyelő szerencsésnek mondhatja magát, ha találkozik velük.

Ritkább vendégek a madáretetőnél - I. rész

2025. február 23. 05:40

Vannak olyan fajok, amelyeknek megfigyelése az etetőnél csodaszámba megy. Ilyen vendégünk lehet a hósármány, a csonttollú, a süvöltő és a csíz is.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

Ha péntek, akkor halas recept: Harcsapörkölt

2019. március 29. 09:47

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Mit csináljunk a megmaradt sonkával húsvét után?

2024. április 6. 08:10

A legtöbb családban húsvét után marad a hűtőben főtt sonka, amire a többnapos rokonlátogatásokkal egybekötött eszem-iszom miatt kevésbé vágynak az emberek. Érdemes hát a „hétköznapi ebédekbe” rejteni a főtt sonkát, hogy ne vesszen kárba.

Nem várható tojáshiány

2023. március 30. 08:03

Továbbra is belföldön termelt tojást érdemes választani, mert az garantáltan jó minőségű, és biztosítja a termelés fennmaradását, ezzel együtt az ország ellátásbiztonságát is.

A hosszan érlelt sonkák nem drágulnak

2021. március 25. 05:36

A sonkák előrendelésein, a kereskedelmi láncok igényein nem látszik a válság, hiszen az előző évhez képest jelentősen, csaknem tizedével nőtt a húsvéthoz kapcsolódó készítmények rendelése a Pápai Hús Kft.-nél. A növekmény legnagyobb részét ráadásul a hosszú hetekig érlelt, minőségi termékek adják. A húspiac óriási árhullámzásainak sajátos húsvéti meglepetése, hogy ezek a sonkák nem drágábbak, mint tavaly, mert még a sertésárak újbóli elszállása előtt készültek.